AcasăPolitica“Va fi multă durere”. Câștigă Europa războiul gazelor cu Rusia?

“Va fi multă durere”. Câștigă Europa războiul gazelor cu Rusia?

Vremea mai caldă decât în ​​mod normal din ultimele câteva săptămâni a întârziat începutul sezonului de încălzire, lăsând o rezervă mai mare de gaz pentru lunile de iarnă, în timp ce întreprinderile europene au redus drastic consumul.

Dar o notă grea de precauție planează încă în aer. Îndrăzneala de a crede că criza energetică a fost cumva rezolvată este periculoasă, având în vedere amploarea provocării rămase.

Prețurile rămân extrem de ridicate, în special pentru începutul anului viitor, iar atunci când vremea rece va lovi în cele din urmă, există în continuare temeri că Europa și-ar putea epuiza rapid rezervele de gaze, ceea ce ar putea duce la o penurie extremă a aprovizionării după Crăciun.

Gazul, la aproximativ 115 euro pe megawatt/oră, este încă echivalent cu aproape 180 de dolari pe baril în termeni de petrol. Contractele pentru lunile decembrie și ianuarie depășesc echivalentul a 230 de dolari pe baril.

„Imaginea în Europa este că puțin oameni sunt mulțumiți –  depozitele sunt pline, dar este prea devreme pentru a spune că va fi bine”, a declarat Alex Tuckett, șeful departamentului economic al CRU Group, o companie de consultanță în domeniul mărfurilor. „Nu se știe cât de aspră va fi iarna, nu suntem în sezonul de încălzire. Marea variabilă este vremea”.

Alții sunt ceva mai optimiști. Henning Gloystein de la Eurasia Group susține că Europa își poate permite să fie mai încrezătoare, după ce și-a umplut cu succes instalațiile de stocare – suficient pentru a satisface aproximativ două luni de cerere de gaz.

Dar nimeni nu este pregătit să confirme o siguranță energetică. De exemplu, dacă iarna va fi blândă, Germania, cea mai mare economie europeană, ar putea încheia sezonul cu instalațiile de depozitare aproape pe jumătate pline.

Asta duce la una dintre cele mai mari temeri din industrie: chiar dacă Europa poate trece peste iarna aceasta, anul viitor ar putea fi mai rău. Primăvara va aduce o oarecare amânare din criza imediată. Dar piața gazelor nu se oprește. Când cererea de încălzire scade, cursa pentru reumplerea depozitului începe din nou.

Continentul se va confrunta cu o luptă dificilă pentru aprovizionarea din 2023, a exploatat deja aproape toate sursele disponibile de gaz, de la creșterea importurilor de GNL până la solicitarea Norvegiei să crească producția timp de luni de zile.

Pe măsură ce contractele se derulează în lunile următoare, ar trebui să ne așteptăm ca tot mai multe întreprinderi vulnerabile la șocurile prețurilor la energie să se retragă. Este modalitatea clasică a pieței de a reduce cererea. Dar nu vă așteptați ca cei care își pierd veniturile să se bucure că, în consecință, gazul s-ar putea ieftini puțin.

Deci, câștigă Europa? “Pe termen lung”, scrie Bloomberg, “demonstrează că economiile de piață pot găsi o cale de ieșire. Dar, din păcate, “va mai fi multă durere”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
502 afisari

1 COMENTARIU

  1. Interesul Rusiei nu este caderea Europei. Ar face tot ca sa ajute atat timp cat situatia este reciproca. Din pacate nu si acelasi lucru e valabil pentru americani care vor sa tina Europa sub papuc fara nici o sansa de independenta

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger