AcasăPoliticaVa fi cum zice Iohannis

Va fi cum zice Iohannis

Președintele nu este deranjat câtuși de puțin de ceea ce se întâmplă dincolo de gardul Cotroceniului. După tăria afirmațiilor, nu lasă loc de îndoială că știe cel mai bine care este realitatea. Însă, în spatele secvenței, lucrurile se desfășoară cu totul altfel. La fiecare apariție publică din februarie și până acum nu a scăpat niciun prilej ba de a se lăuda singur, ba de a-și ridica în slăvi guvernul pentru soluțiile găsite în lupta împotriva coronavirusului. A lăudat puterea sistemului sanitar când spitalele nu aveau nici minime dotări. Nimeni nu i-a spus că nu stăteam deloc bine. Și-a repus în scaune același guvern, dat jos prin moțiune de cenzură, fără a ține cont de alte opinii. Era semnul că sănătatea oamenilor nu îl interesa, ci alegerile.

Noi am fost de vină pentru că ne am îmbulzit în concedii

Niciuna dintre măsurile trâmbițate nu și-a dovedit eficiența. În două luni consecutive de stare de urgență pandemia și-a văzut de cursul ei și a umplut statisticile. Următoarele opt luni de stare de alertă nu au demonstrat că ne-ar merge mai bine și am fi mai sănătoși. Dovada cea mai clară? Cifrele din rapoartele Grupului de Comunicare Strategică aveau, ca și acum, variații numai în sus, nu și în jos.

Nu l-a contrazis nimeni

În scurtele perioade de relativă acalmie nu a întreprins nimic concret pentru a mai drege cât de cât lucrurile. Și-a chemat supușii la Cotroceni și a consumat timpul țării în discuții sterile. Nici nu avea cum să se întâmple ceva nemaipomenit din moment ce totul se baza pe promisiuni. Vom face, vom analiza, vom lua măsuri, vom discuta cu specialiștii, vom reevalua, vom dispune, vom cerceta. Bine. Și dincolo de asta? Nimeni nu ridicat, vreodată, vreo opinie contrarie.

Îmbolnăvirile au explodat după alegeri Doar Iohannis nu știe

A rămas bătut în cuie tot ce a spus el, de parcă era specialist în toate. Apoi, când pandemia a ajuns la noi vârfuri de îmbolnăviri, a găsit imediat vinovații. Concediile, discotecile cu program târziu, plajele aglomerate, lipsa măștii de protecție. Întotdeauna a avut grijă să scoată poporul vinovat pentru tot ceea ce Guvernul Orban nu a făcut sau a aberat el. L-a contrazis cineva? Nu, a rămas cum a zis el.

Pandemia îl ia peste picior

I s-a propus amânarea alegerilor locale. Nici nu a vrut să audă. A făcut o propagandă deșănțată cu privire la condițiile de securitate medicală în care acestea se vor desfășura. După două săptămâni a început valul de îmbolnăviri. Și de atunci tot crește. De la 1.438 de cazuri noi de îmbolnăviri, în ziua alegerilor, am ajuns astăzi la peste 10.000. Nici la morți nu stăm mai bine. De la 4.718 decedați până la 27 septembrie, în numai șapte săptămâni am sărit de 10.000. Se vede treaba că pandemia îl ia peste picior și el nu are soluții. Președintele se arată îngrijorat, dar numai la televizor.

Ping pong cu paturile de terapie intensivă

Abia acum a descoperit că nu avem suficiente paturi de terapie intensivă. I-a chemat pe responsabili la Cotroceni și a numărat, bob cu bob, vreo 4.000. A vrut ca lumea să respire ușurată, dar a doua zi au rămas doar 2.000. Și, brusc, a aflat că nu sunt suficienți medici de specialitate. Culmea este că nimeni nu a făcut nimic pentru a ameliora situația ușor de întrevăzut. A rămas cum a zis Iohannis, că el și Guvernul au luat cele mai bine măsuri.

Indiferent de costuri

De asemenea, i s-a cerut amânarea alegerilor parlamentare. În loc de un răspuns pertinent, președintele a dat exemplu SUA, invocând că în noiembrie 1944, în plin război, acolo s-au ținut alegeri. O gafă de proporții, căci Al Doilea Război Mondial, la care făcea referire, nu s-a purtat pe teritoriul SUA. Deși susține că s-a consultat cu specialiști, a hotărât de unul singur închiderea piețelor din spațiile așa-zis închise. Asta în condițiile în care nu există vreun studiu care să indice că piețele ar fi focar de infecție. Guvernul, evident, s-a executat, pentru că totul trebuie să rămână cum zice Iohannis. Alegerile se vor ține în condiții de risc, dacă e să luăm în calcul cifrele din comunicatele oficiale. Dar riscul nu există, susține Iohannis, pentru că trebuie să fie cum zice el.

Câștigă PSD conduce tot PNL

Iar pentru asta se vor manipula din nou datele, pentru liniștirea populației. Președintele joacă la două capete. Sperie electoratul, dar vrea și prezență serioasă la vot. Ne crede proști de plusează orbește pe cartea aceasta? Nu, Iohannis știe prea bine că ne-am dat seama de jocul lui și de ce se ascunde în spate, dar mai știe și că nu avem altă variantă, decât să acceptăm ce ne impune. Va fi ce zice el, indiferent cât și ce ne costă. Și chiar presupunând că alegerile vor fi câștigate de PSD, Guvernul va fi format tot de liberali. Pentru că așa a zis Iohannis, și nu de acum.

author avatar
Valentin Boeru
3.219 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger