AcasăPoliticaVa câștiga Ucraina cu armele Americii?

Va câștiga Ucraina cu armele Americii?

Bătălia crucială pentru Ucraina se desfășoară în est, pe terenul periculos și deschis din Donbas. Deoarece va fi câștigată cu o putere de foc grea, cu rază lungă de acțiune, Rusia ar trebui să aibă un avantaj uriaș.

La urma urmei, a petrecut decenii construind o armată menită să își copleșească inamicii cu un număr mare de tancuri, trupe și artilerie, luptând pe un teren exact ca acesta.

Dar chiar și în aceste condiții favorabile, planurile Moscovei nu funcționează.

Poate că ucrainenilor le lipsește superioritatea numerică, dar ar putea foarte bine să recupereze cea mai mare parte a teritoriului ocupat de Rusia din 2014, folosind arme occidentale care vor sosi după luni de întâziere.

Majoritatea armelor și a informațiilor în timp real vin din SUA, completate de unele de la aliații din NATO, cum ar fi racheta de ultimă generație Starstreak a Marii Britanii.

Aceste arme moderne vor fi cruciale în lupta viitoare, deoarece permit forțelor ucrainene să doboare tancurile și artileria inamice din poziții aflate dincolo de raza de acțiune a contracarării rusești.

Strategia este ca SUA și aliații să aducă acest armament pe frontul de luptă și să se asigure că militarii ucraineni știu să îl folosească.

Instruirea operatorilor are loc acum, iar proviziile se deplasează pe sute de kilometri în Ucraina, fără a fi împiedicate de atacurile Rusiei asupra nodurilor rutiere și feroviare, cum ar fi Liev.

Kremlinul nu poate conduce un război modern

Chiar și cu aceste noi arme, încă nu se știe dacă Ucraina îi poate învinge pe ruși, dar are șanse la victorie.

Armata rusă, care și-a demonstrat deja deficiențele în bătălia pentru Kiev, este acum grav afectată și are un moral scăzut. În esență, este blocată în ultimul său efort de a cuceri mai mult teritoriu și de a elimina formațiunile ucrainene prin deplasarea spre vest din zonele pe care le deține în prezent în Luhansk și Donețk (regiunea Donbas).

În întreaga regiune estică, ultima ofensivă a Rusiei a obținut doar câștiguri modeste. Și chiar și acestea sunt slabe. Atunci când Rusia își redistribuie forțele după ce a cucerit un teritoriu, luptătorii ucraineni îl iau adesea înapoi.

Pe scurt, Rusia nu poate conduce un război modern, cu arme combinate, care combină puterea aeriană, resursele cibernetice, informațiile pe câmpul de luptă, tancuri, artilerie și drone.

“Acest tip de luptă este coloana vertebrală a strategiei NATO, iar Ucraina o folosește eficient, deși nu este membră”, susține analistul militar Charles Lipson(The Spectator). Ucraina urmează procedurile SUA/NATO și într-un alt mod. Comandanților și subofițerilor de nivel inferior li se acordă o autoritate și o flexibilitate considerabile. Aceștia pot schimba tacticile în mijlocul bătăliei.

Doctrina operațională a Rusiei este mult diferită și mult mai puțin eficientă. Se bazează pe o comandă de sus în jos, care este fragilă atunci când se confruntă cu eșecuri neașteptate. Deoarece ofițerii de nivel inferior nu pot corecta problemele tactice, generalii și coloneii (și chiar liderul general al armatei) trebuie să se deplaseze pe front pentru a le rezolva. Atunci când o fac, dronele și lunetiștii ucraineni îi vizează cu succes.

Armele de la SUA și NATO ar fi trebuit să sosească în Ucraina în urmă cu două luni, dar administrația Biden refuzase să le trimită de teamă să nu-l provoace pe Putin.

Politica SUA s-a schimbat în ultimele două săptămâni, parțial din cauza crimelor de război ale Rusiei, parțial pentru că Rusia a sugerat că vrea să continue să meargă dincolo de Ucraina și parțial pentru că lupta pentru Donbas este crucială pentru rezultatul războiului și poate fi câștigată doar cu arme grele.

Noul echipament ar trebui să ajungă pe front în următoarele două sau trei săptămâni, imediat ce soldații ucraineni își vor finaliza pregătirea pentru a-l utiliza. Aceste arme includ artilerie mobilă cu o putere de foc precisă și cu rază lungă de acțiune, drone cu încărcături utile mai mari și timpi de zbor mai lungi, transportoare blindate de trupe, baterii antiaeriene și depozite vaste de muniție.

Sosirea lor va semnala o nouă fază în bătălia pentru Donbas. Răspunsul Rusiei, ca întotdeauna, va depinde de cantitate și brutalitate. Pericolul este ca un Vladimir Putin încolțit și pierzător să poată recurge la arme de distrugere în masă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
567 afisari

8 COMENTARII

  1. Nu stiu numărul real de victime nu cel de propagandă . Dar acolo daca incerci sa nu te minti ai toata radiografia de lupta. Aia nu minte. Moartea e dreapta oricand vine e necrutatoare si nemarginita.. Parerea mea e ca s-a incercat un razboi iredentar de stergera unui neam, din capriciul presedintelui rus si neimplinirea istorica rusa. Apoi s-au impotmolit din exces de zel. Si se multumesc doar cu zadarnicirea Ucrainei. Adica doar distrugere si sunt multumiti si cine cat poate rezista in teriroriile ocupate.

  2. Daca e un razboi de stergere Rusia a pierdut. Daca e un razboi de distrugere Rusia a castigat. 50% din infrastructura si orasele ucrainene sunt distruse. Depinde cum privesti un razboi.

  3. Razboiul din ucraina nu este despre ucraina, dar impotriva expansiunii nato si a influentei liberale degradante, ambele vazute de rusia ca un pericol pentru existenta nationala. Nu cred ca Nato poate castiga acest razboi, nu numai pentru ca nu este drept dar sant aproape de fundul sacului cu resurse materiale dar si financiare. Cu cat criza se adanceste si opozitia fata de cretinismul liberal o sa creasca

  4. Rusia de zeci de ani se pregateste pentru aparare. Scoala militara rusa instruieste ofiterii mai ales pentru actiuni defensive. Deasemenea, armamentul performant al Rusiei este preponderent defensiv. Artileria terestra, tancurile, elicopterele, aviatia Rusiei sunt foarte performante in lupta de aparare. Rachetele, dupa cum se vede, sunt cele mai performante arme ale Rusiei, superioare celor americane, dar sunt si ele arme defensive. Ca urmare, daca pana acum Ucraina in defensiva a avut un oarecare succes, daca va declansa ofensiva se va angaja pe un teren in care Rusia este la ea acasa. Apararea este domeniul Rusiei. Si sa vedem daca America cu armele ei si cu soldatii Ucrainei va trece de zidul rusesc.

  5. Eu nu inteleg un lucru.Batalia pentru Ucraina intre cine si cine se duce?Intre famiglia mafiota Joe Biden cea care a re interese criminal mafiote in Ucraina in complicitate cu tradatorul evreu Zelenski si cine? Soarta Ucrainei creata de Stalin se decide de mari tradatoiri si criminali ai umanitatii.

  6. Jeglensky gunoi drogat care ai distrus Ucraina in interesul diavolului drogat si pedofil criminal si transgender Victorie si glorie pentru armata rusa

  7. Asa îți spune ție latrina 3 sau im digi 24, eu sunt satul de laturile globaliste, nu ca bolșevici ruși ar fi mai buni, însă nu ma las înduplecat de gargara neomarxista lgbt

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger