AcasăPoliticaUSR vrea să-i scape pe medici de malpraxis

USR vrea să-i scape pe medici de malpraxis

Parlamentarii încearcă să-i protejeze pe medicii din spitalele Covid

Valurile de plângeri penale împotriva medicilor, înregistrate în ultima perioadă, i-au determinat pe parlamentarii USR-PLUS să sară în apărarea acestora și să-i protejeze. Astfel, potrivit unui proiect de lege, oftalmologii, ginecologii, precum și medicii din alte specialități care au tratat bolnavii Covid vor fi acoperiți de asigurarea malpraxis și scoși de sub răspunderea legală.

Protocolul tratamentului pentru pacienții Covid, publicat în Monitorul Oficial de Ministerul Sănătății, i-a scutit pe medici de orice bătaie de cap în a gândi și în a încerca să-și salveze pacienții. Așa a fost posibil ca, de la începutul pandemiei, bolnavii Covid să fie tratați de psihiatri, oftalmologi, ortopezi sau cine știe ce alte specializări care nu aveau nicio legătură nici cu bolile infecțioase și nici cu pneumologia. Aplicat mecanic, tratamentul din protocol a produs multe victime, mai ales că medicamentele folosite agravau comorbiditățile pacienților Covid. Sindicatele din Sănătate au cerut în nenumărate rânduri ca medicii să fie absolviți de orice vină atunci când efectuau tratamente în afara specializărilor pe care le aveau, existând temerea că vor răspunde civil și penal pentru decesele provocate. Iată că acest coșmar s-a adeverit, iar rudele celor morți au început, în număr din ce în ce mai mare, să facă plângeri penale împotriva celor care i-au ucis pe cei dragi. ”Odată cu creşterea marcată a numărului de pacienţi a fost nevoie de transformarea multor secţii, care acordau servicii medicale în diferite alte specialităţi, în secţii Covid, pentru a asigura asistențta medicală în spitalele de faza a II-a sau în spitalelor de suport. De asemenea, au trebuit angrenaţi în acest efort colectiv al corpului medical medici din alte specialităţi medicale decât boli infecţioase sau pneumologie: internişti, balneo-fizioterapeuţi, chirurgi, ortopezi, orl- iști, urologi etc. Legea 95/2U06 prevede însă, pentru medici, obligaţia de a acorda asistenţă medicală fără a depăşi limitele specialităţii medicale, conform avizului de liberă practică eliberat de Colegiul Medicilor”, se arată în propunerea legislativă a parlamentarilor USR-PLUS.

Liber la profesare fără competențe

Potrivit proiectului de lege, care completează Legea 95/2006, profesia de medic se exercită în România cu titlul profesional corespunzător calificării profesionale însușite, cu anumite excepții. ”Prin excepţie de la prevederile art.386, restricţiile privind acordarea asistenţei medicale în limitele specialităţii nu se aplică medicilor care, pe perioada instituirii stării de urgenţă sau a stării de alertă, au fost desemnaţi să acorde asistenţă medicală în afara specialităţii”, se prevede în proiectul de act normativ. Legea 95/2006 arată clar că personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei atunci când își depășește limitele competenței, cu excepția cazurilor de urgență în care nu este disponibil personal medical ce are competența necesară. Excepția este completată în proiect de o alta, astfel că personal medical nu va răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei nici când acesta este desemnat pe perioada instituirii stării de urgenţă sau a stării de alertă să acorde asistenţă medicală în afara specialităţii.

Firmele de asigurări nu vor accepta

Asigurările de malpraxis, care sunt obligatorii atât pentru cadrele medicale, cât și pentru unitățile sanitare, au suscitat controverse și nemulțumiri de-a lungul timpului. Medicii se plângeau adeseori că aceste asigurări sunt de formă și că firmele exclud foarte multe situații din acoperirea malpraxisului. Proiectul de lege al USR-PLUS introduce însă obligativitatea pentru firmele de asigurări de a acoperi prin polița de malpraxis şi riscurile şi prejudiciile produse ca urmare a exercitării profesiei de către personalul medical care, pe perioada instituirii stării de urgenţă sau a stării de alertă, a fost desemnat să acorde asistenţă medicală în afara specialităţii. Evident însă că acest lucru nu este posibil, pentru că firmele de asigurări nu pot fi obligate să-și asume un astfel de risc.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.468 afisari

5 COMENTARII

  1. Mai dar astia au auzit de dictonul in medicina: „mai intai sa nu vatami si apoi sa vindeci ?”
    Cum se poate sa vatami si sa fi aparat de lege ?
    Pai, se incalca Codul civil(raspunderea civila) si Dreptul Constitutional la viata si sanatate.
    Aici se pare ca nu medicii nespecialisti care au tratat bolnavi e problema, ci tratamentul aplicat de ei, in orb, la „indicatiile pretioase” …

    • Oricum ii bate legislatia :).
      Pentru ca legea se aplica pentru viitor, nu pentru trecut.

      • legea e retroactiva , daca incalci legea si nu te prinde odata ce intra noua lege rapsunderea faptei se prescrie

  2. Si uite asa o sa ajungem noi sa-i chemeam pe rusi aici de bunavoie si nesiliti de nimeni ca sa ‘normalizeze” situatia. Vorba lui Brejnev, situatia in frateasca Cehoslovacie este acum normalizata.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger