AcasăPoliticaUSR PLUS, în coaliție cât vrea Big Pharma

USR PLUS, în coaliție cât vrea Big Pharma

O știre pe surse, venită dimineață, dezvăluia că președintele Iohannis n-ar fi de acord cu îndepărtarea lui Vlad Voiculescu din guvern. PNL nu a intervenit la Cotroceni pentru păstrarea ministrului, e de la sine înțeles. Intențiile liberalilor sunt cu totul altele. UDMR nu are niciun cuvânt de spus, preferă neutralitatea, iar USR PLUS nu are cum să exercite presiuni asupra lui Iohannis, în mod direct,  ca Voiculescu să nu fie demis. Singura variantă posibilă ar fi fost ca rețelele de influență ale „Unchiului Nick” să acționeze. Nepot sau nu al acestuia, Voiculescu este, totuși, puntea de legătură între România și domeniul Big Pharma.

Voiculescu rămâne în continuare ministru

Cât de puternic este Big Pharma? Faceți socoteala că numai una dintre firmele prinse în sistem are un profit anual mai mare decât Produsul Intern Brut al României. Cu Nicolae Voiculescu în umbră, cel mai mare lobbyist al medicamentelor și membru în consiliul de conducere al Institutului Aspen România, dar și cu spatele asigurat de Big Pharma, s-ar putea explica atât siguranța, dar și aroganța lui Vlad Voiculescu. Și s-ar mai putea explica și intențiile USR PLUS de a trece în subordinea Ministerului Sănătății toate spitalele din România, inclusiv cele al Ministerului de Interne, MApN, SRI, SIE. Inițiativa pare cel puțin ciudată, în condițiile în care Vlad Voiculescu, până în clipa de față, nu a demonstrat vreo abilitate de a gestiona sănătatea României.

Amenințări cu ruperea coaliției

După scandalul evacuării Spitalului Foișor, precedat de cel al îngropării decedaților Covid în batjocură, părea că soarta lui Vlad Voiculescu era pecetluită. Protestele de stradă cereau demiterea lui, la unison cu demiterea lui Raed Arafat. Pe de altă parte, liberalii erau și ei nemulțumiți de prestațiile ministrului și îi cereau să facă pasul în spate.

Același joc de glezne până la pierderea în decor

A fost momentul în care USR PLUS  a ieșit la atac. Nici vorbă de demisie, ministrul are toată susținerea partidului. Au apărut și vocile liberale care, mai tranșant, i-au cerut premierului Florin Cîțu să-l demită. A urmat una dintre cele mai mizerabile campanii PR din partea USR. Vlad Voiculescu a făcut totul bine, iar de vină au fost alții, nu el. Pentru cei evacuați din Spitalul Foișor în toiul nopții, proaspăt operați, scoși de la ATI direct în stradă, de vină a fost găsit directorul spitalului, care nu a executat ordinul încă din timpul zilei. Despre aberația unei măsuri care nu are legătură cu rațiunea de a fi a medicinei, nicio vorbă. Când luările de poziție împotriva lui Vlad Voiculescu s-au întețit, a ieșit la rampă Dan Barna, cu declarații halucinante. A amenințat chiar și cu ruperea coaliției dacă Voiculescu va fi demis.

Care este temeiul legal?

Ultima ieșire publică a lui Florin Cîțu, la sfârșitul săptămânii trecute, prin care făcea apel la onoare, vizând demisia ministrului Sănătății, a rămas fără ecou. Cîțu are de partea lui Constituția, care prevede că demiterea unui ministru stă în puterea premierului. Nu și-a folosit prerogativele, lăsând loc unor negocieri și tratative cu USR PLUS. Chiar și PNL s-a sucit și, din războinicul de ieri, a devenit pacifistul zilei. Un singur deputat și-a menținut poziția, dar asta nu are cum să schimbe poziția partidului.

Premierul a ratat prilejul de a face curățenie în guvern

Ludovic Orban, care cerea și el demisia lui Voiculescu, a lăsat-o mai domol cu pretențiile lui. Toată lumea, fără explicații, a îmbrățișat poziția USR, că un ministru nu poate fi schimbat decât cu acordul partidului din care face parte. Ideea, aparent validă, nu este recunoscută de Constituție. Și atunci, ce se negociază? Cu ce temei legal?

Tăcerea lui Iohannis

În mod cert, până mâine dimineață se va așterne batista pe țambal. Dan Barna deja a dat asigurări că guvernarea va merge în continuare cu Vlad Voiculescu. Și se pare că așa va fi, din moment ce PNL și-a nuanțat atacurile și caută o cale de mijloc pentru a se înțelege cu USR PLUS. Sănătatea românilor a trecut pe plan secund, primează doar interesele de a menține coaliția la guvernare.

Ca de obicei președintele e mut

Faptul că partidul lui Dan Barna nu acceptă nici măcar înlocuirea lui Voiculescu, arată limpede că presiunile vin din partea Big Pharma pentru menținerea lui. După porcăria de vineri seara, cine s-ar mai băga să-i spele fața? E o lovitură dată cu manta, pentru a acoperi tăcerea lui Iohannis și impotența lui Cîțu de a lua o decizie.

author avatar
Valentin Boeru
3.776 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger