AcasăPoliticaUSR, „pisica neagră” a politicii

USR, „pisica neagră” a politicii

Dacă dai o tură pe internet afli că Uniunea Salvați România ar fi un partid „în general de centru-dreapta”. La centru-dreapta se scurg în ligheanul doctrinar politicile economice, iar la centru, da’ fix la centru, băltesc politicile sociale. Că toate acestea nu se regăsesc dincolo de prezentările bombastice, USR nu are vreo vină. Atât a încăput la tipar pe pliantele de prezentare. Citatul dintre ghilimele îi aparține lui Dan Barna. Deci, doar „în general”, pentru că „în particular” partidul este un maglavais de idei. Și nu are cum să fie altfel din moment ce aici dai peste neoliberali, ecologiști, creștin-democrați, susținători ai ONG-urilor și activiști pentru drepturile minorităților. Lipsesc speciile de melc protejate. În schimb, sunt prezenți neomarxiștii și rebuturile alergate de fixisme.

Tactica tăvălitului pe jos

Turma aceasta adunată la poalele Turnului Babel al politicii românești nu are o direcție de deplasare clară. Se mișcă ba înainte, ba la dreapta, uneori spre extremism, însă cel mai mult în stradă și în zona de scandal. Depinde de cum sună comanda. În mod paradoxal, din programul doctrinar asumat îi lipsesc spectacolele deșucheate de împotrivire și protestele cu curul de pământ, deși sunt singurele pe care le practică în ceea ce useriștii pretind că ar fi politică.

SRI nu are treabă cu politica

Cazul USR ar trebui studiat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, fosta Academie „Ștefan Gheorghiu” pe stil nou.Niciun politolog cu credibilitate nu poate desluși cum a apărut partidul. Din nevoia cui? Ca să facă ce? Doar ca să acopere un segment de debusolați care nu voiau nici cu liberalii și nici cu social-democrații? Cui îi trebuia acest partid menit nu atât să spargă tiparele, cât să poată fi arătat peste gard ca „pisica neagră”? Și, dincolo de asta, cui îi mai era de trebuință?

De unde a apărut Dan Barna

Anumite surse îi indică pe generalul Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI, ca fiind înainte-mergătorul USR. Ipoteza este greu de crezut, pentru că generalul nu a avut niciodată treabă cu politica propriu-zisă. În cel mai rău caz, cu dedesubturile politicii, ceea ce este cu totul altceva. Și apoi, nici SRI nu a fost vreodată interesat de politică. A văzut cineva acoperiți ai SRI amestecați prin diverse partide? La noi în țară nu există așa ceva.

S-au înțeles ca frații

Dincolo de neamestecul evident al SRI, pardon de expresie, nu ai cum să nu te întrebi de unde a apărut Nicușor Dan în fruntea partidului? Explicațiile cu salvarea Bucureștiului nu țin. Salva Bucureștiul de cine? Transformarea în Uniunea Salvați România, nici ea nu are vreun suport. În cel mai fericit caz, România trebuie salvată de USR. Există vreun moment de referință în existența partidului? Vreo ocazie la care să se raporteze? Nu mi se pare, pentru că USR a trăit din speculații socio-politice. A fructificat la maximum momentul „Colectiv”, devenind mâna din umbră a lui Klaus Iohannis.

Nicușor Dan perdant la cererea susținătorilor

Atât cât a putut sta în umbră, evident, după care a jucat pe față ca factor de presiune. „Pisica neagră” își făcea datoria. La fel au stat lucrurile și în cazul „10 august”, un alt aranjament care, din fericire, nu a mai avut loc după cum fusese aranjat. „Pisica neagră” ce trebuia arătată periodic națiunii, în realitate și-a început activitatea cu mult înainte. Cine era în stradă la scandalul cu Ordonanța 13? USR în cea mai mare parte, având grijă să mobilizeze și grupările #rezist, cu care s-a înțeles ca frații.

Politica anti orice

Sesiunile de proteste stradele nu sunt întâmplătoare și nu au apărut din senin. Când ceva nu era pe placul stăpânirii, se declanșau imediat manifestațiile poreclite spontane. La cele din stradă erau văzuți cei din USR, la cele din Parlament participau grupurile haștagiste. Parlamentul fusese transformat în stradă, iar „strada” din stradă, încurajată, cerea demisia Guvernului. Este politica strictă a USR, care se opune la orice. Nu a existat propunere legislativă a PSD-ALDE la care USR să nu reacționeze, de ce mai multe ori suburban și gălăgios. Nu au existat proiecte la primării la care USR să nu se opună. USR critică în permanență, dar fără a avea soluții. Critică sistemul de Sănătate, dar nu are vreo propunere concretă, alta decât privatizarea. Critică Educația, dar tot fără soluții. Critică starea drumurilor, dar nu construiește nimic.

Liberalul la nevoia useristului se cunoaște

Dan Barna, actualul lider, scos și el dintr-un joben, ca la circ, tună și fulgeră împotriva corupției, dar nu este capabil să lămurească sursele de finanțare a partidului. 1 milion de euro provin inclusiv de la persoane fără venituri sau de la persoane fără adăpost. Mai mult, inclusiv el este acuzat de lucruri necurate și afaceri în care banii s-au sucit în familie, pe la prieteni și foști colegi.Cu toate acestea, USR propune un candidat la Primăria Capitalei pe care îl prezintă ca pe trimisul lui Dumnezeu. Și PNL, dar și USR, știu că șansele lui de câștig sunt reduse. În schimb, e cel mai bun pentru a arăta contracandidaților „pisica neagră”, chiar dacă aceasta a năpârlit de câtă folosință duce în spate.

author avatar
Valentin Boeru
1.524 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger