AcasăPoliticaUSR iese la atac

USR iese la atac

Fanii fostului clopotar din Oslo „expus tainelor filosofiei, teologiei, sculpturii, literaturii, teatrului şi limbilor străine”, după cum scrie  într-o notă autobiografică, i-au cerut acestuia să închidă televiziunile care îi critică. Iar Bulai-clopotarul, care strângea sticle prin orașul norvegian fără a mai spune în aceeași notă și de ce, nici în altele nu a mai spus, ei bine, Iulian Bulai a cerut un răgaz de două zile pentru a schimba lucrurile. Au fost alegerile pentru noul Consiliul Național al Audiovizualului, de data aceasta construit într-o formulă care să gâtuie orice tendință de a mârâi împotriva stăpânilor. Cât despre lătrat, nici vorbă.

Mai răi decât culturnicii de pe vremea lui Ceaușescu

Să închizi o televiziune nu e o problemă. Scoți aparatura din priză, pui lacătul pe uși și plantezi un milițian care să o păzească. Problema este ce faci cu temeiul legal al închiderii ei, căci prevederile constituționale nu sunt chiar atât de laxe încât să-ți permită să-ți faci de cap. Iar CNA, oricât ar fi el de conturat înspre partea puterii, nici el nu poate lua hotărâri nebunești, generatoare de scandal.

Umorul și huiduiala

Primul semn a fost dat de Iulian Bulai imediat după intrarea în 2021, când a criticat emisiunile din noaptea de Revelion, care aveau ca protagonist grupul umoristic Vacanța Mare. Nu am fost și nu sunt adeptul stilului ăsta de satiră, dar asta nu înseamnă că eu trebuie să impun regulile. Umorul rămâne umor, făcut pentru cei cu pretenții, și pentru cei care se pot hlizi din orice fleac. Umorul nu are un standard de apreciere mai sus decât aplauzele publicului, iar calitatea nu i-o poate legifera președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților. Adică Bulai, cerșetorul deghizat în Ibsen pentru a strânge banii existenței zilnice.

Mihai Viteazul personaj subversiv

L-au ridiculizat pe președintele Iohannis, spune acesta, acuzând grupul Vacanța Mare. Și ce ar fi putut să facă, dacă prestațiile lui Iohannis ori enervează , ori stârnesc hohote? Cunosc oameni pe care îi umflă râsul numai când îl văd cum își compune morga de cetățean important, așa cum am și prieteni care, când vorbește, dau televizorul cât mai tare și-l înjură. Umorul și huiduiala sunt și ele forme de exprimare, dar Bulai nu are cum să înțeleagă.

„Răscoala” și „Mihai Viteazul”, filme subversive

USR se îndreaptă spre o cenzură periculoasă. Iar ceilalți din coaliție nu se vor da în lături să fie părtași. Însă alta este problema cea mai gravă. Ce te faci dacă USR PLUS, în registrul neomarxist pe care vrea să îl impună, va trece la interpretări? Va trece la sancțiuni culminând cu închiderea televiziunii care va difuza filmul Mihai Viteazul? Există acolo o replică celebră, demnă de cuvântul înainte al oricărui manual de istorie. „Români, treziți-vă, că ați dormit destul!” Oricând o minte sclipitoare ca a lui Bulai va spune că este un îndemn subversiv și se referă la înlăturarea coaliției de guvernare.

România TV probabil prima care va călca pe bec

Nici „Răscoala” nu e prea departe de a fi sfâșiată de cenzorii USR PLUS. Pământul, tema principală adică, este mărul discordiei. Nu poate fi nici al bogătașilor, nici al țăranilor. Trebuie să fie bun comun. Apoi, scena siluirii boieroacei Nadina de țăranul Petre este grăitoare. Conform noii ideologii, trebuie promovat tribul, nu cuplul, chiar dacă a fost unul forțat. Ce vină are Rebreanu că nu a invitat tot satul să-și ia porția de Nadina?

Deghizat în Nora

Ultimele sondaje indică un USR în cădere liberă și un AUR într-o continuă creștere. Dan Barna susține însă contrariul, plasând USR chiar deasupra procentelor de dinaintea alegerilor. Nu vine și cu dovezi. Poate fi subiect de dezbatere televizată. Vor curge criticile și acuzațiile, rezultând un  USR mincinos. Dan Barna susține că o ducem bine sub conducerea coaliției. Informațiile din teren sau din surse oficiale vor arăta, însă, sărăcia din România. De aici, alte polemici care vor pune USR la colț. Închidem televiziunea sau scoatem emisiunea din program, înlocuind-o cu un reportaj educativ cu Bulai, de data aceasta deghizat în Nora, adunând sticle goale pe străzile din Oslo?

author avatar
Valentin Boeru
3.364 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger