AcasăPoliticaUrmătorul război al Israelului

Următorul război al Israelului

După mai mult de nouă luni de război cu Hamas în Fâșia Gaza, Israelul pare acum mai aproape ca niciodată de un al doilea război, chiar mai mare

După mai mult de nouă luni de război cu Hamas în Fâșia Gaza, Israelul pare acum mai aproape ca niciodată de un al doilea război, chiar mai mare, cu Hezbollah la granița sa de nord.

 În iunie, Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că planurile pentru un atac în sudul Libanului au fost aprobate. Iar la jumătatea lunii iulie, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că gruparea șiită susținută de Iran era pregătită să își extindă atacurile cu rachete împotriva orașelor israeliene.

Un război la scară largă între Israel și Hezbollah ar avea consecințe care eclipsează actualul conflict din Gaza, potrivit Foreign Affairs. Un atac israelian major aerian și terestru împotriva Hezbollah, cel mai puternic înarmat grup din Orientul Mijlociu, ar provoca probabil tulburări în întreaga regiune și s-ar putea dovedi deosebit de destabilizator în momentul în care Statele Unite intră într-o etapă crucială a  alegerilor prezidențiale.

Arsenalul de arme al Hezbollah este de șapte ori mai mare decât cel al Hamas

Deși sistemele israeliene de apărare aeriană au fost extrem de eficiente până acum împotriva atacurilor cu rachete din Gaza, Liban, Iran și Yemen, un război total cu Hezbollah ar fi cu totul altceva.

Potrivit estimărilor serviciilor de informații israeliene, arsenalul de arme al Hezbollah este de șapte ori mai mare decât cel al Hamas: aproximativ 130 000 de rachete, alături de  sute de rachete balistice și drone,  care ar putea atinge ținte din Tel Aviv –  și chiar din toată țara.

Comandamentul israelian de pe frontul intern estimează că, dacă un conflict ar izbucni acum, Hezbollah ar lansa aproximativ 3 000 de rachete în fiecare zi.

Pentru moment, ambele părți au încă motive să dea dovadă de reținere. De fapt, se pare că toți actorii implicați – Israel, Hezbollah, Iran, guvernul libanez și Statele Unite – încearcă să evite un război regional.

Dar chiar dacă administrația Biden reușește să ajungă la un acord între Israel și Hezbollah care include retragerea forțelor Hezbollah din zona din jurul frontierei, liderilor israelieni le-ar putea fi greu să nu răspundă unui public intern care preferă să se ocupe de Hezbollah odată pentru totdeauna. Dacă Israelul cedează acestei tentații fără un final clar definit sau o strategie pentru limitarea războiului, rezultatele vor fi devastatoare.

Deși conducerea militară a Israelului a fost luată prin surprindere de atacul Hamas din 7 octombrie, a anticipat de mai mulți ani că Hamas ar putea încerca să se unească cu Hezbollah și cu alți aliați regionali ai Iranului într-un atac coordonat pe mai multe fronturi împotriva statului ebraic.

Hezbollah a fost înființată în urma primei invazii a Israelului în Liban, în 1982, în ceea ce este cunoscut în prezent ca Primul Război din Liban. Până în 2000, Hezbollah a reușit să îi scoată pe israelieni din zona lor de securitate autoproclamată din sudul Libanului, forțând retragerea completă a IDF.

Apoi, războiul care a izbucnit în iulie 2006 s-a încheiat după 34 de zile într-o remiză care a lăsat ambele părți nemulțumite. Mulți analiști israelieni suspectează că Hezbollah s-a pregătit destul de bine pentru următoarea rundă.

Dacă va avea loc un confruntare armată, s-ar putea să nu fie scurtă. Există posibilitatea ca Hezbollah, cu încurajarea Iranului, să încerce un război de uzură, în speranța că va duce treptat la înfrângerea Israelului, așa cum și-au imaginat liderii de linie dură ai Teheranului.

Războiul actual din Gaza a arătat deja cât de ușor se poate prelungi acest tip de conflict. Și, judecând după războaiele trecute dintre Israel și Liban, este puțin probabil să se ajungă la un final.

author avatar
Radu Jacotă Redactor