Austria se opune intrării României în Schengen, dar continuă facă afaceri cu Rusia lui Putin. Cum vine asta? Aleșii de la Bruxelles permit ca o țară UE să prostească UE.
Austria este copleșită de gazele naturale rusești, ceea ce permite acestui client de lungă durată al Gazprom să își sporească vânzările către vecinii săi.
Națiunea central-europeană a fost un centru pentru fluxurile rusești timp de peste o jumătate de secol, cu depozite de depozitare și conducte configurate istoric pentru a trimite combustibilul către Ungaria, Germania, Italia și Slovenia, relatează Bloomberg. Compania de stat OMV are un contract îndelungat cu Gazprom care o obligă să cumpere gazul care ajunge la graniță.
Austria afirmă că dorește să se diversifice față de Rusia, însă datele comerciale arată un flux constant prin Ucraina, care satisface mai mult de jumătate din cererea economiei.
Depozitele și transporturile neîngrădite indică faptul că piața este mai confortabilă după invazia Rusiei în Ucraina din 2022, în februarie, a declarat Walter Boltz, un fost reglementator austriac, care este acum consilier senior în domeniul energiei la Baker & Mckenzie.
Contractul cu Gazprom durează până în 2040. În pofida războiului, gigantul energetic a continuat să aprovizioneze centrul de gaze al OMV de la Baumgarten prin conducte care traversează Ucraina.
Însă acest acord de tranzit se va încheia în decembrie 2024, guvernul de la Kiev angajându-se să nu negocieze un nou pact cu Rusia.
În timp ce Ucraina a semnalat că rămâne deschisă comercianților europeni să aranjeze accesul pe bază individuală, amenințarea persistentă de deteriorare a conductelor sau a stațiilor de compresoare din cauza războiului înseamnă că livrările nu pot fi garantate.
Gas Connect Austria, care deține și exploatează rețeaua națională de conducte est-vest, a declarat că a început să extindă capacitatea către Germania. WAG LOOP 1 ar putea furniza 27 de terawați-oră de gaz – echivalentul a aproximativ o treime din cererea anuală – dar nu va fi gata de funcționare până în 2027.
Operatorul nu a solicitat încă autorizațiile de mediu necesare pentru extinderea conductei de 40 de kilometri. Autoritățile de reglementare au aprobat propunerea la începutul acestui an, obligând Gas Connect Austria să finalizeze proiectul de 200 de milioane de euro.
Această extindere “este de o importanță centrală pentru asigurarea fluxurilor de gaze”, a precizat Ministerul Energiei.
Mai degrabă e vorba de profituri în plus. Atât Boltz, cât și Gas Connect Austria au declarat că Austria poate acoperi cererea în 2025 chiar și fără livrările Rusiei, dar stabilitatea prețurilor pe termen lung poate fi obținută doar prin “noi conexiuni”.
Cum să nu fie așa. Ca și conductele Gazprom, Austria a devenit o placă turnantă pentru afacerile companiilor rusești. Putin poate jubila: Uniunea Europeană își taie craca de sub picioare.