AcasăPoliticaUniunea Europeană, leoaică de mucava

Uniunea Europeană, leoaică de mucava

În urmă cu două săptămâni, Ursula von der Leyen a anunțat, în mod amenințător, un nou pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei – al șaselea, în cazul în care ați pierdut numărătoarea. Fără îndoială că un subaltern i-a spus imediat lui Vladimir Putin. Cel mai probabil, acel consilier va fi fost dat la o parte; stăpânul de la Kremlin are probleme mai importante la care să se gândească.

Putin nu va tremura în pantofi la gândul că încă câțiva dintre tovarășii săi de rang înalt vor fi sancționați, că o bancă oarecare va fi scoasă din Swift, că trei posturi de televiziune vor fi reduse la tăcere în UE și că UE va interzice furnizarea de servicii corporative, cum ar fi cele de contabilitate, către companiile rusești.

Este adevărat, au existat două propuneri care păreau mai serioase: o interdicție pentru armatorii europeni care transportă petrol rusesc și o interdicție privind importul de petrol în Europa. Dar niciuna dintre ele nu pare atât de credibilă.

Grecia, Cipru și Malta sunt țări mari armatoare ale UE: guvernele lor au făcut rapid lobby pentru a se asigura că propunerile privind transportul maritim au fost abandonate, relatează The Spectator.Propunerile pentru un embargo petrolier, care, dacă ar fi fost impuse imediat, ar fi putut crea dureri de cap Rusiei (petrolul fiind mult mai profitabil pentru aceasta decât gazul), au fost foarte mult amânate.

Nu s-ar fi aplicat niciun fel de interdicție timp de șase luni, timp în care războiul din Ucraina s-ar fi putut oricum încheia; Cehia și Slovacia ar fi avut la dispoziție doi ani pentru a elimina treptat importurile, iar Ungaria doi ani și jumătate.

Și chiar și această propunere blândă, conform celor mai recente relatări, este puțin probabil să intre în vigoare. Ungaria, aproape fără petrol, fără ieșire la mare și dependentă de conducte pentru aprovizionare, susține că ar fi nevoie de cel puțin patru-cinci ani pentru a-și schimba aranjamentele de livrare și explică – pe bună dreptate – că nu se poate cere populației sale să dea o lovitură de baros economiei și locurilor de muncă, evitând între timp petrolul rusesc.

Bruxelles dă din coadă în fața Rusiei

Într-un efort de a învinge sancțiunile financiare prin crearea unei cereri de ruble, Rusia a amenințat că va întrerupe livrările de petrol și gaze dacă nu sunt plătite în moneda rusă.

După ce, la început, s-a opus cu fermitate acestui exercițiu de șantaj fiscal, se pare că Bruxelles-ul a cedat acum. UE a dat din cap și a făcut cu ochiul statelor membre că plata combustibilului Rusiei folosind conturi în valută străină la Gazprombank, ceea ce, în esență, ar da lui Putin ceea ce dorește, nu ar constitui o încălcare a sancțiunilor în conformitate cu legislația existentă.

În ciuda tuturor declarațiilor sale bombastice și a aspirației de a fi un actor puternic și decisiv pe scena economică mondială, atunci când vine vorba de o acțiune concertată eficientă, UE este mătasea broaștei, nici măcar soft-power. O leoaică de mucava. Nu că asta ar trebui să surprindă pe cineva.

Pare incapabilă să impună orice fel de presiune comercială decisivă în fața  Rusiei lui Putin, ale cărei acțiuni au făcut-o să devină un paria în ochii majorității țărilor.

Atunci când vine vorba de Ucraina, Bruxelles-ul este din ce în ce mai jenant de irelevant. Spus direct, ce a făcut de fapt pentru a ajuta Ucraina pe teren?

În afară de un grant și de renunțarea la unele taxe vamale pentru produsele ucrainene, răspunsul se pierde în ceață.

Bineînțeles că au existat cuvinte de condamnare, vizite grandioase ale demnitarilor UE și discuții despre aderarea la UE. Dar, chiar dacă acestea sună bine, nu impresionează Kremlinul și nu vor îndepărta nici măcar un singur soldat rus de teritoriul ucrainean.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
630 afisari

4 COMENTARII

  1. De vreme ce Uniunea Europeană a decis ca toate datele cetățenilor ieoropeni să ajungă în Statele Unite, despre ce fel de leoaică vorbim? Datele cetățenilor americani ajung cumva în Ieoropa?

  2. Ce a mai periculoasa natie de pe pamint sint drogatii amerlicani si cei mai prosti de pe globul pamintesc sint UE care isi merita soarta

  3. Băi tăntălăilor, soarta europeană, cu plusurile și minusurile ei, este de sute de ori de preferat opțiunii rusești, de deportare pentru 15 ani în Siberia, numai pentru că ai tras un pârț!

    • Nu te grabi, ca o sa ajungem si acolo, dupa ce astia vor impune noua ordine mondiala! Acum e cu zaharelul, apoi cu ciomagul, ca la vaxinare!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger