AcasăPoliticaUniunea Europeană – declin economic, vid de conducere

Uniunea Europeană – declin economic, vid de conducere

Colapsurile guvernamentale din Franța și Germania - cele două mari economii care timp de decenii au alimentat UE - vin tocmai când regiunea trebuie să facă față revenirii lui Donald Trump la Casa Albă și tensiunilor comerciale tot mai mari cu China

Crizele politice din Franța și Germania reprezintă un obstacol în eforturile de a moderniza economia europeană aflată în dificultate și deja fac mai dificil pentru companii să ia deciziile de investiții de care au nevoie pentru a concura la nivel global.

Colapsurile guvernamentale din Franța și Germania – cele două mari economii care timp de decenii au alimentat Uniunea Europeană – vin tocmai când regiunea trebuie să facă față revenirii lui Donald Trump la Casa Albă și tensiunilor comerciale tot mai mari cu China, notează Reuters.

De la producătorii de coniac din Franța care se confruntă cu taxele chinezești până la producătorii germani de componente care așteaptă clarificări privind strategia industrială a Europei pentru vehicule electrice, momentul nu ar putea fi mai prost.

În întregul bloc de 27 de națiuni, puțini contestă faptul că economiile regiunii trebuie să fie revizuite dacă vor să genereze bogăția necesară pentru a susține o populație îmbătrânită de 450 de milioane. Dar politicienii par să se fie incapabili să conducă Uniunea Europeană. Pur și simplu, există un vid de leadership.

Căderea guvernului președintelui Emmanuel Macron miercuri – la doar câteva săptămâni după implozia coaliției germane – este un „meteorit potențial” pentru stabilitatea financiară într-o regiune care se confruntă cu o datorie ridicată, a avertizat  Enrico Letta, autorul unui raport de 147 de pagini, comandat de UE, în acest an, privind slăbiciunile economiei .

Totul a scăzut,  de la productivitate la piețele de capital fragmentate

Europa a rămas în urmă față de Statele Unite în ceea ce privește creșterea economică pe cap de locuitor de la criza financiară din 2008. Totul a scăzut,  de la productivitate la piețele de capital fragmentate. Sancțiunile impuse Rusiei după invazia Ucrainei au privat industriile europene de o sursă de energie ieftină. Ascensiunea partidelor de extremă dreapta și de extremă stânga va fractura un consens în parlamentele naționale și în instituțiile UE.

Incertitudinea cauzată de prăbușirea coaliției guvernamentale germane este „otravă pentru noi”, a declarat Axel Petruzzelli, șeful Consiliului de lucru de la uzina din Stuttgart a furnizorului de piese auto Bosch.

Compania așteaptă claritate în privința politicii industriale,  în special în ceea ce privește poziția Berlinului față de sectorul vehiculelor electrice, dar aceasta nu va veni până după alegerile din februarie.

Eșecul parlamentului francez de a conveni asupra unui buget pentru 2025 ridică perspectiva ca limitele de cheltuieli ale bugetului de anul acesta să fie prelungite ca o măsură de urgență, chiar și în condițiile în care inflația crește costurile în toate domeniile.

Crizele din Franța și Germania sunt doar cel mai recent exemplu al căderii UE de pe scena regională și globală. Economia stagnează, guvernele sunt îngropate în datorii, dar continuă să se împrumute în contextul unor deficite record.

Cum spirala prețurilor  nu se domolește, creșterile salariale nu vor ajuta gospodăriile. Instabilitatea politică nu încurajează consumul.  Europenii ar trebui să se întrebe dacă mai conduce cineva UE.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
308 afisari

3 COMENTARII

    • Bine au facut ca au contribuit la inca un mandat acordat Ursulei fiindca acesta va fi ultimul mandat al cuiva la conducerea Comisiei si ultimii ani de existanta a UE.
      Eliberarea se apropie !

  1. Cum, mUE in colaps? Cu o asa conducere „competenta”, care ia decizii una mai proasta ca alta, care moare de grija altora?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger