AcasăPoliticaUnde va avea loc Războiul Civil din America?

Unde va avea loc Războiul Civil din America?

Adevărata diviziune din SUA se află în interiorul zonelor metropolitane - între clasa muncitoare și elitele cu studii superioare

În ultimii ani, analiștii și politologii au început să concureze cu scenariștii pentru a produce narațiuni despre un al doilea război civil american. „S-ar putea ca Statele Unite să se îndrepte spre un divorț național?”, se întreabă o publicație de la Chatham House. „Următorul război civil american este deja aici”, a răspuns The Guardian.

Regizorii propriu-ziși nu au fost niciodată prea departe. Săptămâna aceasta se va lansa filmul Civil War, care va arăta Washington D.C. atacat de o alianță rebelă formată din… California de stânga și Texasul de dreapta!

Alarma fabricată cu privire la un nou război civil continuă să fie alimentată de sondaje speculative, relatează UnHerd. Un sfert dintre americani se pare că susțin o formă de secesiune sau de divizare națională de-a lungul granițelor de stat, a raportat Washington Post la sfârșitul anului trecut.

Recent, reprezentanta republicană Marjorie Taylor Greene a sugerat că statele care se opun politicilor de imigrație ale lui Biden ar putea să se despartă de Uniune. Cât de serios trebuie luate în seamă aceste narațiuni? Nu prea mult.

Backround istoric

Războiul civil american din 1861-1865 a avut loc într-o epocă atât de radical diferită de cea de astăzi, încât ar fi putut la fel de bine să fie în Evul Mediu. Și a făcut parte dintr-o agitație mai amplă din secolul al XIX-lea din emisfera vestică, care a implicat state instabile post-coloniale care își câștigaseră independența față de imperiile britanic, spaniol și portughez. Chiar și în momentele cele mai frământate ale Americii, șansele unei schisme autentice au fost reduse.

Contestarea autorității federale

Este adevărat că autoritatea federală este contestată astăzi, în unele cazuri de către guvernele statelor de diferite culori politice. Așa-numitele „orașe sanctuar”, districte conduse de mașinării democrate care consideră că creșterea populației determinată de imigrația ilegală le ajută la dominația politică, au ordonat adesea forțelor lor de poliție să refuze să colaboreze cu autoritățile federale de aplicare a legii imigrației.

Între timp, instanțele federale s-au implicat în chestiunea dacă statul Texas poate ajuta la aplicarea legislației federale privind imigrația de-a lungul frontierei dintre Texas și Mexic. Dar acestea sunt dispute jurisdicționale. Pericolul vine din altă parte.

Diviziunea de clasă

De fapt, adevărata diviziune din SUA se află în interiorul zonelor metropolitane – între suburbiile ieftine, unde locuiesc acum majoritatea americanilor din clasa muncitoare,  și cele scumpe, dominate de  elitele cu studii superioare.

Diviziunea de clasă se manifestă ca o diviziune teritorială doar pentru că sistemul politic se bazează pe guverne locale, districte ale Congresului și alegeri la nivel de stat pentru Senat.

Aceasta este cea mai importantă luptă politică din Statele Unite contemporane. Un nou război civil american ar fi purtat în fiecare zonă metropolitană între cartiere – de exemplu, între Manhattanul democrat de stânga, cu extremele sale de bogați și săraci, și cartierele din clasa muncitoare și clasa de mijloc din New York, care tind să voteze pentru republicani, cum ar fi Staten Island și părți din Queens și Brooklyn.

Dar un astfel de  război nu ar dura prea mult dintr-un motiv evident: clasele sociale sunt legate și dependente unele de altele, chiar dacă se dușmănesc. Polițiștii din clasa muncitoare, asistentele medicale și personalul de întreținere a clădirilor  nu vor abandona Manhattanul în favoarea anarhiei. La rândul lor, milionarii au nevoie de lucrători care să le țină în picioare afacerile și servitori pentru apartamentele de lux. Și toată lumea are nevoie de bani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
861 afisari

6 COMENTARII

  1. Dacă nu ar face-o sunt niște retardați au condus America doar Democrați și numai în Minciună ¡

  2. Daca zmucitul va ajunge la puscarie,sau daca nu va fi presedinte,i-a amenintat pe americani ca in America va fi baie de sange.Luati aminte si exemplu,pretinul lui Putina va promite bai americanilor un nou tip de democratie.Cum nu s-a mai vazut dela marea revolutie din Octombie 1917.

  3. MARILE IMPERII N-AU PIERIT DATORITA UNOR CONFLICTE EXTERNE !,AU PIERIT DATORITA CANGRENELOR INTERNE ,DATORITA PUTREGAIULUI ,CORUPTIEI SI A LUPTELOR PENTRU PUTERE .
    CAND SE BAT PENTRU PUTERE CLANURILE ,POPORUL MOARE DE FOAME !!.
    I-A VENIT VREMEA AMERICII SA PLATEASCA TRIBUTUL AROGANTEI SI LACOMIEI.

    • Corect. Imperiul Roman, la final, a incredintat migratorilor barbari paza granitelor imperiului, pt ca romanii erau prea ocupati sa traga chiolhanuri si orgii. Imperiul s-a prabusit si a urmat evul intunecat. In SUA (si UE) se importa cu milioanele migranti de conditie joasa, alte rase, alte religii si obiceiuri, ca sa schimbe densitatea demografica si sa se asigure voturi pt unul dintre partide. Asta va duce exact la ce s-a intamplat cu imperiul Roman. Diferenta este ca, atunci s-a produs natural, acum este dorita aceasta prabusire, pentru ca, nu-i asa, „Build Back Better”. Occidentul trebuie coborat la nivelul de trai din India/China, Sudul Global, pt ca sa poata fi unit cu acesta si condus de un singur guvern. Comunismul a nivelat oamenii la nivel de saracie, nu bogatie, iar ceea ce vor sa faca ei, cu guvernul mondial, este acelasi lucru dar sub alta denumire si la nivel planetar, nu regional. In comunism priveam „peste gard” la cei care o duceau bine. Daca toata lumea ar fi fost la fel, nu mai aveam comparatie, normalul ar fi fost ceea ce traiam noi. Uniformizarea in saracie vizeaza lipsa comparatiei. Nu o sa avem nimic si vom fi fericiti!

  4. Singura solutie este un mare razboi civil si speram sa vina cit mai curind iar Mexicul si Canada sa si i a teritoriile inapoi din statele unite ale drogatilor si ccriminalilor si homalailor

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger