Cauta

Unde sunt trupele NATO?

Pentru prima dată în ultimele decenii, NATO are un plan de luptă împotriva Rusiei. Problema este că nu reușește să adune forțele necesare

În cea mai mare parte a istoriei sale, NATO a avut o problemă majoră: numărul insuficient de trupe.

Până în 2014, când Kremlinul a ordonat invazia în Peninsula Crimeea, în Europa mai existau doar 30.000 de soldați americani.

„Practic, NATO a uitat de armata sa”, a declarat un diplomat de rang înalt, sub protecția anonimatului. În timp ce alianța își elaborează noile planuri de război în acest an pentru a se apăra împotriva unui potențial atac rusesc pe trei axe – nord, centru și sud – caută să găsească suficiente trupe.

„Trebuie să ne gândim să ne asigurăm că avem destui militari pentru a executa planurile pe care le-am convenit”, a declarat pentru Foreign Policy amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen din februarie.

De ce scade recrutarea

Cea mai mare parte a NATO -condusă de America –  a recrutat forțe formate exclusiv din voluntari în ultima jumătate de secol, deși, în Statele Unite, toți bărbații eligibili trebuie să se înscrie în serviciul selectiv în cazul în care Congresul sau președintele țării autorizează o recrutare.

Dar scăderea ratei șomajului în SUA și Europa a făcut mai dificilă atingerea cifrelor de recrutare. De asemenea, tot mai puține persoane îndeplinesc standardele militare din cauza aptitudinilor fizice. Și tinerii europeni nu sunt dispuși să fie mobilizați într-un posibil conflict cu Rusia.

Experții consideră că cel mai important factor care a dus la scăderea recrutării este lipsa unei amenințări existențiale la adresa securității naționale a SUA. „Suntem victimele propriului nostru succes”, a precizat Kate Kuzminski, director la Center for a New American Security (CNAS).

Armata americană și-a ratat anul trecut obiectivul de recrutare cu peste 41.000 de persoane. Forțele active sunt mai mici decât au fost în ultimii 80 de ani. Armata britanică nu și-a atins obiectivele în fiecare an din 2010 încoace. Iar Bundeswehr-ul german s-a redus cu 1.500 de militari anul trecut, în ciuda unei campanii masive de recrutare.

O mână de țări încearcă să astupe găurile

Estonia, Finlanda, Lituania și Norvegia înrolează deja membri ai serviciilor pentru o anumită perioadă de timp. Letonia reintroduce recrutarea. Iar Suedia – care a recrutat cândva jumătate din populație – a readus vechiul model de mobilizare și încearcă să își dubleze numărul de recruți până în 2030. Polonia încearcă să formeze o armată de 250.000 de soldați în serviciul activ.

Armata Rusiei “s-a reconstituit aproape complet” în ultimele luni

Kremlinul plănuiește să mobilizeze încă 300.000 de soldați până la începutul lunii iunie, a avertizat recent Volodimir Zenenski. Ucraina a fost nevoită să reducă vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani. Ministerul britanic al Apărării crede că Rusia aduce 30.000 de noi recruți în fiecare lună.

„Putin se află într-un maraton împotriva Occidentului și a Ucrainei”, spune Leon Aron, membru senior la American Enterprise Institute. Armata rusă s-a „reconstituit aproape complet” în ultimele luni, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA, Kurt Campbell.

Ultimele stiri

  • Marea și frumoasa harababură a lui Trump
  • Fantezia unei înțelegeri între SUA și China
  • Deciziile strategice încep în cortexul prefrontal
  • Primele exporturi de gaze naturale către Ucraina, prin Coridorul Vertical, au loc în această săptămână
  • Nea Ilie Austeritate
  • Tragedie pe Transfăgărăşan! Motociclist ucis de un urs
  • Lider sindical, după discuțiile cu premierul: „Vor fi conflicte sociale deschise din ce în ce mai multe” – VIDEO
  • Nicușor Dan, tun pe spatele românilor: a cerut și i s-au virat 135.000 de euro! Președintele a făcut cerere pentru alte 12,2 milioane de euro!
  • Vize SUA – rușinea globală ambalată în „siguranță națională”
  • Un feribot s-a scufundat în largul insulei Bali: patru morți și zeci de persoane dispărute – VIDEO
  • Exit mobile version