AcasăPoliticaUnde se vede cel mai bine declinul geopolitic al SUA

Unde se vede cel mai bine declinul geopolitic al SUA

Iranul se consolidează ca un actor regional important în Orientul Mijlociu, revitalizat prin intermediul operațiunilor unor grupări precum Hamas (Fâșia Gaza), Hezbollah (Liban) și Houthis (Yemen).

Războiul dintre israelieni și palestinieni a marcat o altă etapă în cunoscutul declin geopolitic al Statelor Unite.

În prezent, Iranul se consolidează ca un actor regional important și definitiv, revitalizat  prin intermediul operațiunilor unor grupări precum Hamas (Fâșia Gaza), Hezbollah (Liban) și Houthis (Yemen), precum și prin creșterea capacității sale militare.

Toată proeminența pe care și-o asumă Iranul, mai ales după atacurile de la granița pakistaneză din ianuarie cu rachete de mare precizie, are un „sponsor”: Washingtonul.

Afirmația poate părea stupefiantă, dar nu este cazul. Sprijinind acțiunile disproporționate ale Israelului împotriva populației palestiniene din Fâșia Gaza prin bombardarea nediscriminatorie a civililor, creând obstacole în calea sosirii de echipamente medicale și provocând o lipsă de energie, alimente, apă și tot ceea ce este esențial pentru supraviețuirea populației, precum și luând partea Israelului în Consiliul de Securitate al ONU și împiedicând rezoluția de încetare a focului, Statele Unite au inițiat un val de solidaritate internațională cu palestinienii, în special în Orientul Mijlociu.

Acum, europenii și nord-americanii au început să critice timid dreptul la apărare israelian. Cu toate acestea, Washingtonul nu-și exercită puterea pentru a obține o încetare a focului care ar opri masacrul din Fâșia Gaza. Israelul, fără SUA ca garant, ar avea probleme serioase în fața adversarilor săi din regiune.

Când administrația Barack Obama a încercat să obțină un acord pentru a menține programul nuclear al Teheranului sub control internațional, propunerea a fost corectă. Acordul pe care Donald Trump l-a refuzat și efectele sale sunt observate în prezent.

Este demn de remarcat faptul că un program nuclear este dreptul suveran al oricărei națiuni. În mod firesc, utilizarea tehnologiei nucleare în scopuri pașnice este punctul central al oricărei discuții, iar utilizarea sa în „scopuri militare” ar trebui să ridice întotdeauna îngrijorări. Dar nu trebuie să uităm că toți membrii Consiliului de Securitate al ONU dețin arme nucleare.

Administrația Joe Biden a creat condițiile pentru consolidarea unui rol mai mare al Iranului în Orientul Mijlociu, folosind masacrul palestinian ca principală retorică pentru a obține sprijin în regiune, în ciuda echilibrului geopolitic al Arabiei Saudite și al Turciei.

În același timp, se pare că Teheranul și-a mărit capacitatea de îmbogățire a uraniului, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) publicat la sfârșitul anului 2023. Republica islamică ar deține aproximativ 128 kg de uraniu, care este îmbogățit cu 60%. Conform standardelor folosite de ruși și americani, este necesar să se ajungă la 90%. Dezvoltarea unei bombe atomice iraniene pare să fi fost o chestiune de timp.

Conflictul din Fâșia Gaza a fost un test pentru Statele Unite să-și îmbunătățească prezența în regiune printr-o politică coerentă pentru ambele părți, creând condițiile pentru un stat palestinian care să slăbească semnificativ radicalismul. Nu se întâmplă așa. Proeminența și influența Iranului în regiune dovedește miopia și declinul Americii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
642 afisari

1 COMENTARIU

  1. GAFELE POLITICII AMERICANE SE VAD IN AFGANISTAN ,SIRIA,LIBIA ,IRAK ,SERBIA SI MAI NOU IN UCRAINA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger