AcasăPoliticaUnchiul Sam a scăpat de povară. Europenii vor susține războiul Ucrainei

Unchiul Sam a scăpat de povară. Europenii vor susține războiul Ucrainei

Europa, mai degrabă decât America, este cea care va trebui să finanțeze Kievul și să îi furnizeze arme

Deși NATO își reafirmă în continuare angajamentul de a consolida apărarea Ucrainei, nu există nicio garanție că anul acesta țara sfâșiată de război va fi sprijinită de Occident la fel ca în 2022 și 2023.

Este puțin probabil ca Statele Unite să ofere un ajutor militar și financiar semnificativ Kievului în viitorul apropiat. Dar interesele pot decide dacă Europa este capabilă să-l înlocuiască.

Într-o declarație emisă în urma reuniunii Consiliului NATO de la Bruxelles din 10 ianuarie, alianța militară condusă de SUA a afirmat că va continua să ofere Ucrainei asistență militară, economică și umanitară majoră, în timp ce mulți membri NATO au subliniat planurile de a oferi „miliarde de euro pentru capacități suplimentare în 2024”. Astfel de măsuri vor permite fără îndoială Kievului să continue lupta, deși ar putea avea un impact serios asupra economiei Europei.

În prezent, Statele Unite par a fi principalul beneficiar al conflictului din Ucraina, care a afectat deja economiile mai multor țări europene. Potrivit rapoartelor, economia germană s-a redus în 2023, în timp ce Uniunea Europeană a avut o creștere economică destul de mică – doar 0,6%.

Pe de altă parte, economia americană a crescut cu 5,2 la sută. Însă, în ciuda acestui fapt, se pare că Washingtonul nu intenționează să continue să „investească” în Ucraina la fel ca în trecut.

Întrucât Ucraina nu poate continua să lupte singură împotriva Rusiei, Europa, mai degrabă decât America, este cea care va trebui să finanțeze Kievul și să îi furnizeze arme. Dar nu toate țările europene sunt dispuse să ia astfel de măsuri.

Ungaria a blocat deja ajutorul financiar de 54 de miliarde de dolari al UE pentru Ucraina, în timp ce Slovacia, țara vecină, a respins pachetul final de ajutor militar în noiembrie 2023.

Cum ar răspunde administrația Biden la această întrebare: dacă Budapesta și Bratislava sabotează indirect eforturile UE și NATO, care mai este  funcționalitatea blocului și alianței transatlantice?

Poate că răspunsul este ceea ce Rusia numește prăbușirea „Occidentul colectiv”, în timp ce SUA va  abandona complet Ucraina.

Anumite cercuri politice din Occident par să vadă în negocierile de pace dintre Moscova și Kiev singura cale de ieșire din actualul impas militar.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu există în prezent nicio bază pentru discuții de pace între Rusia și Ucraina”, iar Volodimir Zelenski a tot repetat că negocierile de încetare a focului cu Moscova pot începe doar după ce armata rusă se va retrage complet din țara sa.

Din perspectiva Washingtonului, un potențial acord între Ucraina și Rusia ar reprezenta o înfrângere geopolitică a SUA, deoarece ar permite Kremlinului să se consolideze și să se pregătească pentru o nouă rundă de lupte, în timp ce ucrainenii  ar trebui aproape sigur să cedeze o parte din teritoriile lor Rusiei.

Acesta este motivul pentru care se așteaptă ca Statele Unite să facă presiuni asupra aliaților lor din NATO pentru a finanța și înarma Kievul, pentru a împiedica Rusia să își atingă obiectivele strategice.

Ca urmare, războiul va continua, în timp ce contribuabilii europeni vor trebui să suporte costurile de susținere a Ucrainei. Iar aceste  costuri vor fi foarte mari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor