Pe cale de ieșire, administrația Biden, considerată „lame duck”, riscă totul în privința ajutoarelor pentru Ucraina.
Potrivit unei declarații a Departamentului de Stat, SUA plănuiesc să trimită Ucrainei încă 725 de milioane de dolari în asistență militară, inclusiv rachete Himars și Stinger, și mai multe mine antipersonal, printre alte muniții.
Asistența, parte din cei peste 7 miliarde de dolari autorizați de Congres în aprilie, urmează unor decizii recente și controversate ale administrației Biden de a permite Ucrainei utilizarea sistemelor de rachete cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei, relatează Responsible Statecraft. „Vom face tot ce ne stă în putere în aceste 50 de zile pentru a oferi Ucrainei toate instrumentele posibile pentru a-și consolida poziția pe câmpul de luptă”, a declarat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, pentru ABC News.
Dar opinia publică pare să meargă în direcția opusă. Conform unui sondaj realizat în septembrie de Institutul de Afaceri Globale (IGA), 66% dintre americani susțin o inițiativă a SUA/NATO pentru soluționarea negocierilor în Ucraina. Un sondaj recent Gallup a constatat că 52% dintre ucraineni preferau o pace negociată în locul continuării războiului.
Biden se agită într-un mod periculos: decizia sa la final de mandat nu va face decât să crească escaladarea cu Vladimir Putin
Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina ar putea ceda unele teritorii Rusiei — în schimbul aderării la NATO. Președintele ucrainean se agită de pomană: țara sa nu va fi admisă în alianță, iar Putin își va continua nestingherit strategiile imperiale.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, se agită neproductiv: ”Va trebui toţi să facem mai mult. Cu cât mai solid este acum sprijinul nostru militar pentru Ucraina, cu atât mai puternică va fi poziţia acesteia la masa negocierilor”. Ce înseamnă ”sprijinul nostru”? Statele UE sunt dezbinate cu privire la ajutorul pentru Ucraina și nu vor să fie implicate într-un conflict direct cu Rusia.
”Putin nu este interesat de pace”, a mai spus Rutte. Prin urmare, este esențial ca ”Ucraina să fie într-o poziţie cât mai solidă la începerea negocierilor”.
Oricum, dacă Donald Trump conduce negocieri cu Putin, o va face peste capul lui Zelenski, posibil chiar peste NATO.
Pe scurt, Joe Biden, Volodimir Zelenski și Mark Rutte își fac niște socoteli greșite cu Ucraina și deosebit de riscante cu Rusia. Vladimir Putin nu se va lăsa intimidat de un trio de agitați.