AcasăPoliticaUn spectru bântuie Occidentul: comunismul de școală nouă sau eco-imperialismul

Un spectru bântuie Occidentul: comunismul de școală nouă sau eco-imperialismul

Nebunia gândirii marxiste contemporane - o reorganizare radicală a societății bazată pe eliminarea producției și pe decarbonizarea totală a economiei

Kohei Saito, steaua în ascensiune a gândirii marxiste contemporane,  este autorul cărții de succes “Slow Down: How Degrowth Communism Can Save the Earth”.

Argumentul lui Saito ține de activism: capitalismul distruge planeta, iar singura modalitate de a scoate civilizația din pragul extincției este ca „întreaga lume, fără excepție, să devină parte a unei societăți durabile și echitabile”.

Cu alte cuvinte, să îmbrățișeze “comunismul de descreștere” – o reorganizare radicală a societății bazată pe eliminarea producției și consumului de masă și pe decarbonizarea totală a economiei.

Marx însuși a îmbrățișat târziu acest tip de comunism de tip „înapoi pe pământ”, respingând iterațiile sale anterioare „productiviste” ale ideologiei, notează UnHerd. Într-adevăr, Saito face eforturi mari în carte pentru a reabilita ideile lui Marx în lumina sensibilităților progresiste contemporane, oferind ceea ce unii ar descrie ca o interpretare „woke” a filosofului german.

Câteva pagini, de exemplu, sunt dedicate absolvirii lui Marx de acuzația de eurocentrism – ideea, incontestabil prezentă în cele mai faimoase lucrări ale întemeietorului “socialismului științific”, conform căreia fiecare națiune trebuia să urmeze calea industrializării capitaliste trasată de Europa de Vest, deoarece aceasta ar fi pregătit în cele din urmă terenul pentru Revoluție.

Marx, la sfârșitul vieții sale, a făcut o ruptură clară cu acest punct de vedere, recunoscând că societățile din lumea pre-capitalistă și non-occidentală reprezentau, de fapt, o alternativă puternică la capitalism – una care conținea lecții importante chiar și pentru țările industrializate din Occident.

Este foarte posibil ca acest lucru să fie adevărat. Cu toate acestea, cu toate criticile sale la adresa eurocentrismului timpuriu al lui Marx, Saito pare să nu-și dea seama de propriul eurocentrism – sau mai bine zis occidentalocentrism.

Chiar dacă pretinde că vorbește „în numele Sudului Global și al generațiilor viitoare” și insistă că problemele cu care ne confruntăm sunt de natură globală, adevărul este că preocupările lui reflectă o viziune foarte particulară asupra lumii: cea a occidentalilor relativ bogați.

La urma urmei, întreaga viziune a lui Saito este influențată de o preocupare profundă față de criza climatică și de presupusa amenințare existențială la adresa umanității.

Dar această abordare apocaliptică a problemei climatice, care este în contradicție cu știința climatică însăși, este un fenomen specific occidental.

Nu este o coincidență faptul că Saito provine din Japonia, care se bucură de unul dintre cele mai ridicate standarde de viață din lume. Pentru majoritatea oamenilor de pe planetă, în special pentru cei care trăiesc în țările mai sărace, schimbările climatice și tranziția verde se află în mod sistematic printre cele mai mici priorități politice – cu mult sub preocupările materiale mai presante, cum ar fi foametea și sărăcia, accesul la apă și  educația.

Pentru miliardele de oameni care încă trăiesc în sărăcie extremă și pentru milioanele de oameni care nu au acces nici măcar la electricitate, este puțin probabil ca țicnelile lui Saito despre comunismul de descreștere și pledoaria sa pentru reducerea producției și a consumului să fie foarte atractive.

De fapt, insistența autorului ca țările din Sudul Global să se abțină de la a urmări creșterea economică ar putea foarte bine să fie văzută ca o formă de eco-imperialism occidental.

Sau, într-adevăr, eurocentrism: nu cumva Saito insinuează că fiecare țară din lume ar trebui să se conformeze pur și simplu viziunii asupra lumii a ecologiștilor din clasa de mijloc occidentală?

Comunismul de descreștere suferă de același dezavantaj ca și comunismul de școală veche: este o ideologie universalistă care pretinde în mod imbecil că oferă o soluție unică pentru toate societățile umane –  complet în contradicție cu realitățile globale. Dar nu și pentru războinicii ecologiști occidentali, stângiști de operetă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
535 afisari

6 COMENTARII

  1. Adica sa stie toti; comunismul e bun ,,salveaza planeta” da pt.clasa de mijloc si saraci.Pt. bogatii lumii nu e valabil comunismul. La Davos e full de prostituate platite cu 2000 de $ pe noapte ,caviar, stridii cu foitza de aur comestibila, jeturi private poluante etc. Pt. bogatii lumii e chiar interzis comunismul!. Pt. noi astia de rand mai pe sarakie asa trebuie sa nu avem nimic si sa fim fericiti! Cum dreaqu poti fi fericit cind nu ai nimic? Cind urla foamea-n intestine? Cit de cretini ,rupti de realitate pot fi aia care gandesc ca nu vei avea nimic si vei fi fericit?

  2. Mai! Nici Ceausescu nu avea asa idei.Nici in temele „Socialismului stiintific”, materie obligatorie in facultati, nu se invata asta.
    Astia sunt mai comunsti ca in utopia lui Marx.

  3. Tampitul asta japonez,care se vrea bagat in seama,in rezumat ar vrea sa ne faca sa intelegem ca numai comunismul va sallva planeta de poluare si de inchitati.Pai bai nataraule,comunismul e chiar langa voi,la coltul strazii.China comunista este cel mai mare poluator al Planetei.Ai orbul gainilor ? Si ce sa vezi,in China au fost inlaturate toate inechitatile provocate de capitalism.Du-te ba si te culca,nu mai visa cai rosii pe pereti.

  4. Tampitul asta japonez,care se vrea bagat in seama,in rezumat ar vrea sa ne faca sa intelegem ca numai comunismul va sallva planeta de poluare si de inchitati.Pai bai nataraule,comunismul e chiar langa voi,la coltul strazii.China comunista este cel mai mare poluator al Planetei.Ai orbul gainilor ? Si ce sa vezi,in China au fost inlaturate toate inechitatile provocate de capitalism.Du-te ba si te culca,nu mai visa cai rosii pe pereti.Sau da o raita si prin Coreea de Nord.Sa vezi acolo comunism de cea mai inalta calitate,si oameni fericiti in mizerie,,care se dau cu capetele de pereti cand le da ortul popii cate un Kim.Poti sa vizitezi si lagarelede exterminare si in China si in Coreea.Alea ale lui Stalin au fost demolate si inlocuite de Putina cu altele mai ” civilizate”.

  5. Globalistii vin sa predice noul comunism la Davos si aiurea doar cu jetul.
    Dar cum zis eun cunoscut dat disparut _ghinion_, BRICS are alta agenda nu se uita in gura lor.

  6. CU CAT MAJORITATEA OMENIRII ESTE TOT MAI SARACA ,ACEEASI FONDATORI SE VOR IAR MARI REVOLUTIONARI ,CARE VOR SA IMPARTA SARACIA IN MOD EGAL CELOR MULTI SI PROSTI.
    O VREME AU VANTURAT GLOBALIZAREA , UN HAOS GENERAL DIN CARE DOAR UNII SA-SI TRAGA TAINUL ,IAR RESTUL SA DEVINA SCLAVI !.
    CUI II FATA MINTEA DOAR DEZASTRE ?.
    BRICS N_A FOST SI NU ESTE DECAT O FORMA DE REVOLTA IMPOTRIVA CELOR CARE SE CRED STAPANII LUMII.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger