AcasăPoliticaUn nou teren de recrutare pentru ISIS. Unde prosperă jihadismul

Un nou teren de recrutare pentru ISIS. Unde prosperă jihadismul

ISIS-K a găsit în Asia Centrală - și în special în Tadjikistan - un teren fertil de recrutare

În martie, teroriștii afiliați la Statul Islamic Khorasan, cunoscut și sub numele de ISIS-K, au atacat Crocus City Hall din Moscova, omorând 145 de persoane și rănind câteva sute. Autoritățile au arestat rapid doisprezece tineri, toți din Tadjikistan, cea mai sudică și mai săracă republică din fosta Uniune Sovietică.

Tadjikistanul a suferit un război civil distrugător la începutul anilor 1990. Conflictul, care a opus guvernul central (sprijinit de Rusia) rebelilor din provincie, s-a soldat cu 50.000 de morți și jumătate de milion de persoane strămutate.

A declanșat o migrație masivă a forței de muncă din Asia Centrală către Rusia, care a continuat în primele două decenii ale acestui secol și  nu a fost oprită de războiul actual din Ucraina. Factori sociali, economici și politici s-au combinat pentru a-i face pe tinerii tadjici deosebit de susceptibili la radicalizare.

Aflat la putere din 1994, președintele tadjic Emomali Rahmon conduce un regim extrem de represiv, relatează Foreign Affairs. Din cauza lipsei de resurse a țării, economia se confruntă cu dificultăți, depinzând de remitențele trimise de migranți și de traficul de heroină din Afganistan.

De la încheierea războiului civil în 1997, regimul Rahmon a tratat islamul ca pe o amenințare la adresa legitimității sale și a supus această religie unor controale stricte.

Prin urmare, mulți tadjici se simt asupriți și marginalizați social, iar această marginalizare alăturată cu sărăcia și lipsa oportunităților este mai probabil să îi împingă spre violență decât fervoarea religioasă. Aici intervine recrutarea în diferite grupuri teroriste.

ISIS-K, marele recrutor

ISIS-K  a fost lansată în 2015 ca ramură regională a Statului Islamic într-o perioadă în care gruparea militantă deținea controlul în multe părți din Irak și Siria. Misiunea sa este de a uni luptătorii din Khorasan – o regiune istorică ce acoperă nordul Afganistanului și o mare parte din zonele din Asia Centrală. La fel ca grupul său mamă, ISIS-K se consideră custodele ideologiei jihadiste, dedicată creării unui califat mondial. Și este împotriva Rusiei, din cauza cooperării Moscovei cu Iranul, Siria și talibanii.

ISIS-K a găsit în Asia Centrală – și în special în Tadjikistan – un teren fertil de recrutare. Folosește cu succes rețelele de socializare care oferă știri despre activitățile ISIS, actualizări privind afacerile regionale și internaționale și instrucțiuni pentru jihadiștii aspiranți. Recrutează cetățeni tadjici radicalizați în țară, dar apelează și la comunitățile tadjice din diaspora: Franța, Germania, Rusia și Turcia.

Moscova a exercitat presiuni asupra serviciilor de securitate din Tadjikistan și a vecinilor săi din Asia Centrală pentru a combate islamismul intern. Dar această strategie are puține șanse de succes, deoarece nu abordează originile sistemice ale recrutării jihadiștilor.

Represaliile și deportările nu vor pune capăt sărăciei.  vieții umilitoare pe care o duc migranții, lipsei de oportunități economice, nemulțumirii sau dificultăților cu care se confruntă aceștia pentru a se integra în societățile gazdă.

Fiind grupul militant cu cea mai rapidă creștere din Rusia, ISIS-K domină acum scena jihadistă locală. În ianuarie, a anunțat o nouă campanie globală „împotriva evreilor, creștinilor și șiiților” și urmărește să recruteze tineri disperați pentru a lupta pentru mișcare.

Tadjikistanul va continua să fie un leagăn pentru recrutarea de jihadiști – iar militantismul islamist care emană din Asia Centrală va continua să amenințe Rusia, Turcia și Occidentul – până când guvernele vor găsi o modalitate de a aborda cauzele sale profunde.

author avatar
Radu Jacotă Redactor