AcasăEconomieUn mare eșec: războiul economic împotriva Rusiei

Un mare eșec: războiul economic împotriva Rusiei

Occidentul s-a angajat în războiul sancțiunilor cu un sentiment exagerat al propriei influențe în lume, au scris cu amărăciune analiștii britanici. Cam târziu de recunoscut.

Rusia urma să fie izolată aproape în întregime, cu sancțiuni și boicoturi asupra tuturor importurilor și exporturilor. Țara va fi sărăcită până la capitulare. Nu s-a întâmplat așa.

Puțini oameni din Occident sunt conștienți de cât de rău merge acest aspect al războiului, notează The Spectator. Europa însăși a plătit un preț uriaș pentru un boicot parțial al petrolului și gazelor rusești.

În 2020, UE și-a procurat 39% din gaze și 23% din petrol din Rusia; în al treilea trimestru al anului trecut, aceste procente au scăzut la 15% și, respectiv, 14%.Dar cifrele nu explică amploarea eșecului de a afecta economia rusă.

În curând a devenit limpede că, în timp ce Occidentul era dornic de un război economic, restul lumii nu era așa. Pe măsură ce exporturile sale de petrol și gaze către Europa au scăzut, Rusia le-a crescut rapid către China și India – ambele preferând să cumpere la preț redus decât să ia atitudine împotriva invaziei Ucrainei.

În plus, o parte din țițeiul rusesc exportat în India pare să fi fost redirecționat către Europa, odată cu creșterea numărului de nave care transportă petrol rafinat din India prin Canalul Suez.

Mai rău, se bănuiește că există o anumită sifonare și în altă direcție.O investigație realizată de ziarul german Bild a scos la iveală o creștere îngrijorătoare a exporturilor către țările limitrofe Rusiei.

Importul de autovehicule germane în Kazahstan, de exemplu, a crescut cu 507% între 2021 și 2022, iar în Armenia cu 761%.Exporturile de produse chimice în Armenia au crescut cu 110%, iar în Kazahstan cu 129%. Vânzările de echipamente electrice și de calculatoare către Armenia au crescut cu 343 la sută.Ce se întâmplă cu aceste bunuri odată ajunse în aceste foste republici sovietice nu este ușor de stabilit, dar o explicație probabilă este că ele ajung în Rusia sub formă de fluxuri comerciale deturnate.

Și chiar dacă astfel de mărfuri nu sunt reexportate în mod oficial, mulți cetățeni ruși păstrează accesul fără viză în aceste țări și pot trece bunurile peste graniță.

Occidentul a avut o politică prin care a încercat să îi vizeze în special pe rușii bogați prin sancțiuni economice. Dar, în mod ironic, aceștia sunt cei care pot avea cel mai ușor acces la bunurile occidentale prin intermediul comerțului deviat. Ei sunt cei care au pașapoarte duble; ei sunt cei care își pot permite să călătorească în străinătate pentru a-și cumpăra bunuri de lux.

Cu excepția unui boicot global împotriva Rusiei, este foarte greu de împiedicat ca bunurile fabricate în Occident să ajungă în mâinile rușilor – bogați sau nu. Țările non-occidentale nu au voința de a impune sancțiuni fie Rusiei, fie oligarhilor ruși. Rezultatele calculului greșit sunt vizibile pentru toată lumea.

În luna aprilie a anului trecut, FMI a prognozat că economia rusă se va contracta cu 8,5%  și cu încă 2,3% în acest an. După cum s-a dovedit, PIB-ul a scăzut cu doar 2,1% , iar anul acesta FMI prevede o creștere de 0,7%.Economia rusă nu a fost distrusă, ci doar reconfigurată, reorientată pentru a privi mai degrabă spre est și sud decât spre vest.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
489 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger