Navele de război rusești din Flota Pacificului au traversat strâmtoarea Bab-el-Mandeb și au intrat în Marea Roșie, aventurându-se într-o regiune afectată de atacurile Houthi.
Navele rusești, printre care Mareșal Șapoșnikov și crucișătorul Varyag, îndeplinesc „sarcini atribuite în cadrul campaniei maritime cu rază lungă de acțiune”, a anunțat agenția de știri Tass. Destinația finală a navelor nu a fost clară, la fel ca și motivul pentru care Rusia le-a trimis în zonă.
Ce interese are Rusia?
De luni de zile, rebelii Houthi din Yemen au lansat o serie de atacuri asupra navelor din Marea Roșie ca represalii la acțiunile militare ale Israelului în Gaza, obligând mulți transportatori să își redirecționeze călătoriile. Totuși, din februarie, navele Rusiei și Chinei au avut „trecere liberă”. În schimb, cele două țări ar putea oferi Houthi sprijin politic în organisme precum Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, potrivit surselor Bloomberg.
Houthi, o grupare islamistă, afirmă că vizează nave legate de Israel, SUA și Marea Britanie. Cu toate acestea, se pare că a identificat greșit unele ținte. La sfârșitul lunii ianuarie, rachete au explodat în apropierea unei nave care transporta petrol rusesc în apropiere de Yemen. S-a întâmplat la câteva zile după ce un purtător de cuvânt al Houthi a declarat pentru un ziar rusesc că navele comerciale rusești și chinezești nu trebuie să se teamă de atacuri.
Sâmbătă, Houthi au tras, de asemenea, o rachetă asupra petrolierului Huang Pu, deținut de chinezi, a declarat Comandamentul Central al SUA, subliniind riscurile continue pentru transportul maritim în largul Yemenului, în ciuda acordului.
De când au început atacurile, majoritatea firmelor de transport maritim occidentale au evitat strâmtoarea Bab-el-Mandeb și au preferat să ocolească sudul Africii. Cu toate acestea, navele de război americane și britanice aflate în Marea Roșie au lovit de câteva săptămâni ținte houthi din Yemen, în încercarea de a descuraja grupul să mai atace navele comerciale, în timp ce Iranul, care îi susține pe houthi, are o navă de spionaj chiar în afara Mării Roșii.
La începutul acestei luni, Iranul, Rusia și China au desfășurat exerciții navale comune în Oceanul Indian, potrivit Ministerului rus al Apărării. Atât Varyag, cât și Mareșal Șapoșnikov au luat parte la exerciții de “menținere a siguranței în activitățile economice maritime”, inclusiv eliberarea navelor deturnate de pirați.
Totodată, Rusia a căutat să înființeze o bază navală în Marea Roșie, în Sudan, deși un conflict civil în această țară ar putea amâna planurile.