AcasăPoliticaUn Israel izolat dublează războiul din Gaza - cu orice preț

Un Israel izolat dublează războiul din Gaza – cu orice preț

După 7 noiembrie, statul ebraic a suferit o transformare profundă, lăsând temporar deoparte accentul pus pe startup-uri și bogăție în favoarea promovării unei culturi de război bazate pe patriotism și unitate

De la atacurile Hamas din 7 octombrie și de la invazia care a urmat în Gaza, Israelul a suferit o transformare profundă, lăsând temporar deoparte accentul pus pe startup-uri și bogăție în favoarea promovării unei culturi de război bazate pe patriotism și unitate.

Pentru o țară care, cu doar șase luni în urmă, a văzut zeci de mii de oameni ieșind săptămânal în stradă pentru a se opune politicilor populiste ale premierului Benjamin Netanyahu, această solidaritate națională este izbitoare.

Angajamentul pentru „victoria totală” este susținut în mod covârșitor de către public. În timp ce guvernul  adaugă 19 miliarde de dolari la bugetul său pentru a acoperi războiul, crescând în același timp taxele și analizând reduceri generalizate de cheltuieli, israelienii spun că luptele din Gaza și de la granița libaneză cu Hezbollah trebuie să continue atât timp cât este nevoie – chiar dacă SUA se opun.

„Războiul are în mod clar prioritate față de orice, deoarece este considerat existential pentru supraviețuirea Israelului”, a declarat pentru Bloomberg Yoel Esteron, fondatorul și editorul cotidianului de afaceri Calcalist, la o  conferință recentă din Tel Aviv pentru directorii din domeniul tehnologiei.

Israelienii se simt vulnerabili, există  o teamă că alte miliții din Liban și Cisiordania ar putea să intre în țară în orice moment și să comită o altă serie de atrocități.

Percepția că opinia publică occidentală devine înțelegătoare cu ideologia Hamas, promovând astfel antisemitismul, este acum foarte răspândită.

Pentru Michael Oren, fost ambasador israelian la Washington, “atrocitățile comise de Hamas au fost tolerate, contextualizate și salutate”.

Criticii Israelului susțin apelurile pentru încetarea focului – pe care Uniunea Europeană, ONU și zeci de națiunii le-au lansat în ultimele săptămâni –  dar, total greșit, nu iau în considerare lupta IDF  împotriva unei organizații care a fost catalogată drept grup terorist de către UE și SUA.

Ron Ben-Yishai, un comentator respectat al afacerilor militare și politice, a canalizat sentimentele multor israelieni când a scris în cotidianul Yedioth Ahronoth că, în lipsa unei victorii, fiecare cetățean „va fi un potențial candidat la răpire”.

Rămâne de văzut cât timp israelienii vor mai accepta un război fără sfârșit, mai ales dacă producția redusă, forța de muncă redusă și taxele mai mari încep să se resimtă. Banca Israelului prevede că, în acest an, conflictul va costa aproximativ 10% din PIB-ul țării, estimat la 530 de miliarde de dolari.

Pe scena internațională nu există o viziune comună asupra modului în care ar trebui să arate pacea  și problema palestiniană. În timp ce liderii americani, arabi și europeni ar prefera o  soluție cu două state, israelienii se opun cu tărie.

În condițiile în care sondajele arată că majoritatea palestinienilor susțin Hamas, Israelul se teme că un stat palestinian s-ar putea transforma într-un vecin ostil care ar permite ascensiunea unor grupări teroriste mortale. Prin urmare, pune accentul pe război. Cu orice preț.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
283 afisari

1 COMENTARIU

  1. Aveti incredere in Dumnezeu,Iahve ,sau Allah,sau Divinitate ,ca el va rezolva tot si dupa dreptate!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger