AcasăPoliticaUn Israel fracturat se unește în jurul unui obiectiv unic: zdrobirea inamicului

Un Israel fracturat se unește în jurul unui obiectiv unic: zdrobirea inamicului

Armata israeliană va distruge Fâșia Gaza

Străzile din Tel Aviv sunt goale, școlile sunt închise, zborurile sunt anulate. Bărbați de toate vârstele sunt chemați la unitățile militare. Israelul se pregătește să distrugă Fâșia Gaza.

Diviziunile politice, care i-au scos în stradă pe protestatarii antiguvernamentali timp de nouă luni, au dispărut în fața măcelului comis de Hamas în weekend.

Opoziția discută cu premierul Benjamin Netanyahu despre formarea unui guvern de război. Cu toate acestea, rămâne sub semnul întrebării cât timp țara va rămâne galvanizată în spatele a ceea ce promite să fie o campanie crâncenă care va dura luni de zile.

În timp ce Netanyahu va rămâne la putere, eșecurile serviciilor de informații și de securitate au șocat opinia publică, notează Bloomberg. Probabil că va sfârși prin a plăti prețul politic pentru asta, la fel cum a făcut-o Golda Meir în războiul din 1973, când Siria și Egiptul au surprins Israelul. Ea a demisionat în dizgrație câteva luni mai târziu.

Având în vedere natura provocărilor – campania împotriva Hamas a început pe calea aerului, dar este posibil să ducă la un război terestru – israelienii se concentrează mai puțin asupra a ceea ce a mers prost și mai mult asupra modului în care trebuie să procedeze.

Unul dintre motivele pentru care discuțiile despre unitate au crescut este teama că atacul Hamas va fi urmat  de unul similar din partea Hezbollah în Liban. Atât Hamas, cât și Hezbollah sunt puternic susținute de Iran, principalul inamic al Israelului, și ambele au mii de rachete, unele cu o rază de acțiune suficient de mare pentru a ajunge la Tel Aviv.

Iranul finanțează Hezbollah cu un miliard de dolari pe an și Hamas cu 100 de milioane de dolari, potrivit lui Amos Yadlin, fost director al serviciilor de informații militare israeliene.

Dacă Israelul va ataca cu toate forțele în Gaza, Hezbollah va profita de ocazie pentru a ataca din nord. Administrația Biden a trimis portavionul USS Gerald Ford și navele de război care îl însoțesc în Marea Mediterană pentru a contracara orice astfel de posibilitate.

La Tel Aviv se vorbește despre luptători Hamas care au găsit drumul spre nord și se ascund în oraș. În jur de 100 de israelieni, de la copii mici la femei în vârstă, au fost luați ostatici în Gaza. Gruparea Jihadul Islamic spune că reține 30 dintre ei până când prizonierii lor vor fi eliberați.

Israelul are o lungă istorie de protejare a soldaților și civililor săi atunci când aceștia se află în mâinile inamicului și de returnare a multor prizonieri pentru a-i aduce acasă. Dar furia pare atât de mare acum încât analiștii militari spun că ostaticii ar putea deveni victime ale atacului.

„Ar trebui să spunem nu negocierilor”, a declarat generalul Yaakov Amidror, fost consilier pentru securitate națională al lui Netanyahu. „Israelul nu poate negocia în privința lor”.

Locotenent-colonelul Richard Hecht, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, a refuzat să spună dacă au existat alerte pentru locuitorii din Gaza înainte de bombardamentele din cursul nopții de luni spre marți. El a precizat că militanții Hamas care au intrat sâmbătă în Israel nu au simțit nevoia să ofere un avertisment.

Orice negocieri cu militanții palestinieni sunt excluse.  Presiunile internaționale asupra armatei israeliene pentru a acționa în Gaza în virtutea “dreptului international” sunt inutile.Obiectivul imediat al Israelului este nimicirea inamicului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
393 afisari

4 COMENTARII

  1. Sa nu fost o manarie-un fel de „revolutia” romana ca prea au protestat israelienii cinstiti față de legile justitiei ?

    • N-a fost nicio „manarie” la revolutia romana. Securistii fanatici au luptat contra romanilor pana cand le-a fost ucis liderul adica odiosul si odioasa. Si liderul le-a fost ucis pentru ca nici invazia rusa nu ii determina pe cretini sa inceteze genocidul terorist contra romanilor. Odata ce dictatorul a fost casapit au mai rams ici colo cateva palcuri de fanatici extremi care au fost rapid lichidate de aramta si chiar de „confratii” lor de blestematii. Si toate astea puteau fi evitate daca respectau ordinele fratelui mai mare de la rasarit. Dar cu cretinii de romani comunisti pe deasupra n-ai ce discuta.

  2. “Unde s-a dus mia se duce si suta” parca zicea un proverb. Sa vedem insa ce se va intampla cu izraelul daca va nimici fasia gaza.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger