AcasăPoliticaUn eșec: strategia Americii pentru NATO și Europa

Un eșec: strategia Americii pentru NATO și Europa

Garanțiile de securitate, promisiunea neonorată a elitei de la Washington

Printre toate discuțiile de la summitul NATO despre “unitatea” membrilor și sprijinul acordat Ucrainei, o problemă mai mare a fost ignorată: strategia americană pentru alianță eșuează.

Contraofensiva mult așteptată a Ucrainei – încercarea  de a constrânge Kremlinul să capituleze prin alungarea forțelor rusești din Donbass și Crimeea – se prăbușește în fața fortificațiilor defensive masive ale Rusiei, a numărului mare de trupe refăcute și a dominației aeriene în apropierea liniilor de front.

Ucraina își epuizează rapid rezervele de soldați, proiectile de artilerie și rachete de apărare antiaeriană, iar Occidentul nu poate antrena suficiente trupe sau fabrica suficiente arme pentru a schimba această imagine sumbră prea curând.

De asemenea, Statele Unite nu pot continua să își reducă stocurile militare existente fără a-și compromite capacitatea de a face față unei potențiale crize cu China. Prin urmare, strategia NATO de încheiere a războiului, care are ca premisă succesul contraofensivei, pare din ce în ce mai nerealistă.

Strategia mai largă a Statelor Unite în Europa eșuează, de asemenea. Scopul inițial al NATO a fost acela de a preveni ascensiunea unui hegemon care ar putea amenința propria securitate și prosperitate economică a Americii. În schimbul protecției sub umbrela militară americană, Europa de Vest a putut să se concentreze pe dezvoltare, câștigând  timp pentru ca sistemul sovietic să intre în colaps. Această strategie veche a fost un succes răsunător.

Cu toate acestea, odată cu căderea Zidului Berlinului, elitele politicii externe de la Washington și-au schimbat obiectivul: în loc să blocheze ascensiunea unui hegemon rival care ar putea domina Europa, au manevrat pentru a deveni puterea supremă a continentului, urmărind să transforme întreaga Europă de Est într-un protectorat american.

Dubla expansiune a NATO și a Uniunii Europene a răspândit prosperitatea pe întregul continent, dar a făcut ca Europa să fie aproape incapabilă de a crea o capacitate militară autonomă sau de a urmări o politică externă independentă de SUA și a lăsat Rusia în afara instituțiilor cheie ale Europei, fiind din ce în ce mai stimulată să le submineze în loc să le sprijine.

Dar  Europa însăși este din ce în ce mai divizată cu privire la premisele strategiei Washingtonului, notează Responsible Stratecraft. Prosperitatea Germaniei – motorul economiei europene – s-a bazat ani de zile pe cheltuieli reduse în domeniul apărării și pe accesul la energia ieftină a Rusiei. Invazia lui Putin în Ucraina a pus capăt efectiv acestui acces, sporind dependența Germaniei de energia americană scumpă.

Pentru a face față celor două pericole pe care le reprezintă Rusia și China, SUA  exercită presiuni din ce în ce mai mari asupra Germaniei și a altor părți ale „vechii Europe”, atât pentru a-și spori cheltuielile de apărare, cât și pentru a restricționa comerțul și investițiile în China.

Ritmul lent al livrărilor de arme germane către Ucraina și vizita comercială de profil înalt a cancelarului Scholz la Beijing în toamna anului trecut sunt semne că planul „cheltuiți mai mult și câștigați mai puțin” este puțin probabil să fie atractiv pentru Berlin.

Între timp, mulți dintre noii membri NATO, în frunte cu Polonia și statele baltice, fac presiuni asupra Statelor Unite pentru a susține garanțiile de securitate pe care le-au oferit, dar pe care nu au vrut niciodată să le pună în aplicare.

Aceste țări văd invazia Rusiei în Ucraina atât ca pe o amenințare iminentă la adresa propriei lor securități, cât și ca pe un test implicit al angajamentului Washingtonului de a veni în apărarea lor.

Dar SUA au încercat să evite alegerile grele pe care le necesită aceste presiuni, chiar dacă NATO riscă o ciocnire directă cu armata rusă. Americanii au  tratat garanțiile de securitate ca un talisman magic atârnat de gâtul Europei, doar s-o speria Vladimir Putin. Dar speranța, așa cum se spune, nu este o strategie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
741 afisari

8 COMENTARII

  1. Aici sunt de acord,strategia USA din ultimii 30de ani a fost una haotica si plina de greseli.Si degeaba vorbim ca se merge in continuare pe un drum gresit care duce la dezastru,nu te intreaba nimeni cand se iau tot felul de hotarari ala USA daca esti de acord.Cine conduce USA?Companiile care dicteaza agenda.Pana si ElonMusk a inceput sa critice dar degeaba

    • Recent a fost o intalnire USA-CHINA cu HKissinger si Wang Yi/Cei doi sunt varful Everest in ce priveste diplomatia bilaterala dar nu s-a ajuns la niciun rezultat
      CHINA nu accepta propunerile americane(nu stim care).
      Deci afacerile intre cele doua parti nu mai merg

  2. America este un conglomerat de multinaționale ce vor sa stăpânească lumea. Colonizeaza state, le subjuga economic pana nu mai creste nici iarba, apoi se retrag cu sacii plini

  3. CINE A TRIMIS IN CHINA IN 6 LUNI 3 INALTI DEMNITARI SUB DIVERSE MOTIVATII OFICIALE ???,CUI INCEPE SA-I TREMURE PEMPARSII PLINI DE RAHAT ??

  4. Strategia NATO eșuează pentru simplul motiv că nu-și mai respectă principiile fundamentale care au dus la formarea acestei alianțe. NATO a fost construită ca o alianță defensivă împotriva Pactului de la Varșovia ca o contrapondere la eventualele dorințe de expansiune ale URSS, deși și ceilalți foloseau aceiași retorică dar pe invers. După 91 NATO și-a pierdut utilitatea construcției și niște „baieți deștepți” au sesizat oportunitatea și au târât alianța în conflicte care nu corespundeau tratatului primordial totdeauna în favoarea aliatului dominant. Intervenția în Iugoslavia, Afganistan, Irak , Siria etc a distrus baza constituirii alianței, iar introducerea de noi membrii doar pe principiul izolarii și neutralizării unui alt „actor” (fără respectarea înțelegerilor precedente) au pus „capacul” alianței. Problema principală e ce se va întâmpla după căci dacă aventura din Ucraina se termină prost pentru vestici vine nota de plată. Cel mai bine ar fi ca alianța să-și reia vechile principii constitutive, să se renunțe la aventurierismul ăsta al celui puternic in alianță pe spatele celorlalți și diplomația să primeze zdrangănitului armelor. E o șansă mare ca să se iese frumos din „nodul” ăsta de acum dar oare se vrea?

  5. Rusia nu poate fi invinsa prin aceleasi greseli ale lui Napoleon si domnul Hitler adica in viteza. Ucraina face bine incet dar sigur inainteaza.
    Planul de infrangere al Rusiei trebuie respectat ca in Afganistan sau Razboiul Rece acolo unde a iesit invinsa. Rusia poate fi invinsa intre 10 sau 40 de ani.
    Am ramas uimit cand generali americani de top anuntau victoria ucraina in aceasta vara.
    Au cazut in capcana domnului Hitler.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger