Strigăte de „Rușine!” au răsunat ieri în Rada, parlamentul ucrainean, când deputații din Partidul Slujitorul Poporului al lui Volodimir Zelenski, susținuți de majoritatea partidelor de opoziție, au votat pentru aducerea principalelor agenții anticorupție sub controlul guvernului, declanșând proteste la Kiev și în alte orașe.
Dezmembrarea Biroului Național Anticorupție (NABU) și a Parchetului Special Anticorupție (SAPO) a provocat o îngrijorare profundă în rândul principalilor susținători internaționali ai Ucrainei.
Toomas Hendrik Ilves, președinte al Estoniei în perioada 2006-2012, a descris situația drept „un dezastru total”. ”Îi va alimenta pe toți cei din Europa care cred că nu are rost să ajute Ucraina, ca să nu mai vorbim de întreaga poveste rusă conform căreia ucrainenii fură asistența Occidentului pentru îmbogățire privată”.
Votul a avut loc la câteva zile după ce serviciul de securitate al Ucrainei a efectuat 70 de raiduri simultane asupra unor anchetatori de rang înalt din cadrul NABU și SAPO, aparent fără mandate judiciare, notează The Spectator. Vitali Șabunin, șeful ONG-ului independent Centrul de acțiune anticorupție (AntAC), a scris pe Telegram: profitând de război, Volodimir Zelenski face primii pași, dar cu încredere, către autoritarismul corupt”.
”NABU și SAPO lucrau la 268 de cazuri de corupție împotriva aliaților lui Zelenski când au fost preluate. Următorii care vor dispărea vor fi activiștii anticorupție și jurnaliștii independenți. Zelenski îl copiază pe Putin”, spune Kirilo Șevcenko, fostul guvernator al Băncii Centrale a Ucrainei.
„Prin lichidarea NABU, Zelenski lichidează ultimul organism de anchetă care ar putea investiga corupția sa”, a scris Anatoli Șarii, unul dintre cei mai populari youtuberi din Ucraina. „Nu pentru asta a luptat și a murit poporul nostru”, subliniază Olga Rudenko, redactor-șef al Kiev Independent.
În opinia corespondentului Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov, el însuși originar din Kiev, „nu este o exagerare faptul că opinia publică ucraineană este într-o adevărată furtună de foc”. Pentru prima dată de la invazia rusă din februarie 2022, figuri publice proeminente au făcut apel la demonstrații împotriva guvernului.
Organismele internaționale anticorupție, grupurile societății civile ucrainene, presa ucraineană independentă și diplomații occidentali l-au avertizat pe Zelenski că adoptarea acestei legi ar pune în pericol procesul de aderare a Ucrainei la UE.
În sfârșit, Zdrelea si-a dat „arama pe față „, banii noștri, ai milioanelor de „donatori beneobligati”, se vor duce liniștit în boznarele clienților lor. Singurii orbi, sunt politrucii UE.