AcasăPoliticaUn continent împotmolit în crize: UE, dezarmată în fața migranților. Niciun acord...

Un continent împotmolit în crize: UE, dezarmată în fața migranților. Niciun acord până în 2024

Suedia, care a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene,  a exclus adoptarea noului pact privind migrația propus de Bruxelles, ceea ce înseamnă că este posibil ca acesta să nu intre în vigoare decât cel mai devreme în primăvara anului 2024.

„Nu veți vedea un pact privind migrația finalizat în timpul președinției suedeze”, a declarat miercuri Lars Danielsson, ambasadorul Suediei la UE, pentru Financial Times.

Pactul se află în discuție de mai bine de doi ani. În septembrie 2020, Comisia Europeană a făcut mai multe propuneri menite să abordeze dezechilibrele de pe teritoriul Uniunii Europene.

Printre acestea se numără reforme ale așa-numitului sistem Dublin al UE, care a supraîncărcat anumite țări aflate pe rutele populare de migrație, cum ar fi Grecia și Italia, precum și o nouă încercare de a crește numărul de repatrieri ale solicitanților de azil respinși.

Cifrele biroului de statistică Eurostat, arată o creștere a numărului de solicitanți de azil pentru prima dată în 2022, deși numărul lor rămâne mai mic decât cel înregistrat în 2015.

În UE au existat aproape 90.000 de solicitanți de azil, potrivit celor mai recente date din septembrie.  Cele mai mari cifre au fost înregistrate în Germania, Austria și Franța. Solicitanții de azil proveneau în principal din Siria, Afganistan și Turcia.

Timp de șase luni, Stockholm a preluat conducerea nenumăratelor organisme decizionale ale Consiliului UE, în condițiile în care continentul este împotmolit în crize – de la războiul din Rusia și impactul acestuia asupra piețelor energetice și alimentare până la modul de reacție la subvențiile acordate de SUA pentru energia verde și la creșterea nivelului de migrație.

Situația internă a Suediei complică președinția UE. Democrații Suedezi (SD), de extremă dreapta și eurosceptici, susțin guvernul minoritar. Dar Lars Danielsson spune că acest lucru nu va deraia conducerea blocului.

De asemenea, el a  declarat că războiul din Ucraina va rămâne în fruntea agendei UE. Este probabil să prevaleze consensul în ceea ce privește furnizarea în continuare de ajutor umanitar și militar către Ucraina, dar discutarea unor noi pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, precum și a modului în care Moscova va fi trasă la răspundere pentru presupusele crime de război, s-ar putea dovedi mai dificilă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
281 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger