AcasăPoliticaNews Alert! Ce se întâmplă cu pensiile speciale. CCR a decis

News Alert! Ce se întâmplă cu pensiile speciale. CCR a decis

CCR

CCR a dezbătut marți legea care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor speciale, adoptată de Parlament pe 17 iunie, care a fost atacată ulterior de Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție.

După discuții îndelungate și amânate în repetate rânduri, magistrații Curții Constituționale a României au decis să amâne până pe 30 septembrie dezbaterea privind sesizările depuse pe legea privitoare la pensiile speciale.

Judecătorul raportor a cerut amânarea dezbaterilor pe acest proiect pentru că a solicitat puncte de vedere de la toate instituțiile ai căror angajați beneficiază de astfel de pensii, dar nu a primit încă toate răspunsurile, potrivit informațiilor transmite de Digi24.

Astăzi era termenul la care judecătorii CCR trebuiau să ia o decizie, însă aceștia au ales să mai tragă de timp și au amânat răspunsul până la sfârșitul lunii septembrie. Hotărârea CCR nu este surprinzătoare, de vreme ce 7 din cei 9 magistrați CCR care judecă speța sunt ei înşişi beneficiari de multiple pensii speciale.

Toate pensiile speciale se impozitează cu până la 80%

Luna trecută, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat impozitarea tuturor pensiilor speciale, cu până la 85%. Au fost 307 voturi pentru și doar un singur vot împotrivă.

Potrivit actului normativ votat în Parlament, pensiile speciale care se încadrează între 2.000 și 7.000 de lei vor fi impozitate cu 10%, iar celor care depășesc 7.000 de lei li se va aplica un impozit de 85%. Sunt luate în calcul în acest proces și indemnizațiile speciale oferite magistraților și militarilor.

Avocatul Poporului a contestat legea

Avocatul Poporului Renate Weber a contestat legea privind impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România.

„Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu (…)

În plus, vine această taxare de 10% pentru aceste pensii între 2001 şi 7000 de lei şi de 85% de peste 7001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional”, a declarat Renate Weber, potrivit Mediafax.

author avatar
Andreea Vlad
972 afisari

4 COMENTARII

  1. @ Judecătorii CCR se află în incompatibilitate referitor la votarea despre speța despre care li s-a solicitat pronunțarea, ? Sunteți de părere că ar trebui să își decline competența unei instanțe internaționale, ? CEDO, Comisia de la Veneția, CJUE, ?

  2. & În spețele în care judecătorii sunt în incompatibilitate legiuitorul dă ce vrea și ia ce dorește, ?

  3. @ Sunteți de părere că judecătorii de la CCR sunt în incompatibilitate de a se pronunța prin vot despre pensiile proprii și despre impozitarea pensiilor de care beneficiază, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger