Invazia Rusiei în Ucraina s-a împotmolit într-un impas sângeros. Ambele țări continuă să cheltuiască resurse substanțiale pentru a câștiga teritoriu, dar progresele lor sunt rare și mici. Uneori, sunt rapid inversate. Niciuna dintre părți nu dispune de forțele necesare pentru a obține o victorie decisivă.
În mod obișnuit, situația favorizeză condițiile care determină beligeranții să folosească diplomația, să negocieze. Cu toate acestea, acest război nu ajunge într-un stadiu în care o încetare negociată să fie posibilă, chiar și în principiu. Pentru a face pace într-un conflict, ambele părți trebuie să fie dispuse să accepte cererile minime ale celeilalte. Nici Rusia, nici Ucraina nu au în vedere acest scenariu: continuarea luptei rămâne preferabilă unei înțelegeri.
Războiul este un act reciproc, notează Foreign Affairs. O parte poate iniția unilateral ostilitățile, așa cum a făcut Rusia, dar războiul nu va avea loc decât dacă cealaltă parte alege să riposteze. Această alegere își are rădăcinile în convingerea că lupta va produce un rezultat mai bun decât cel pe care cealaltă parte este dispusă să îl ofere.
Lupta învață fiecare parte despre capacitățile sale reale, despre abilitatea de a mobiliza resurse și de a organiza forțe, precum și despre politicile părților terțe – în cazul Rusiei, Iran și Coreea de Nord (și potențial China), iar în cazul Ucrainei, Occidentul. Noile informații determină fiecare actor să își revizuiască așteptările cu privire la traiectoria pe care este probabil să o ia războiul.
Este practic exclus ca cele două părți să ajungă la un acord
Rusia nu va renunța la cele trei obiective: cucerirea provinciilor ucrainene( Donețk, Harkov, Herson, Luhansk, Mikolaiv, Odessa și Zaporojia), „denazificarea” (schimbarea regimului de la Kiev cu unul favorabil Moscovei) și interzicerea Ucrainei să adere la NATO sau să urmărească integrarea în Uniunea Europeană. Ucrainenii nu vor înceta să lupte împotriva acestor obiective.
Prin urmare, este practic exclus ca cele două părți să ajungă la un acord. Pur și simplu, cererile Rusiei sunt prea extreme pentru ca Ucraina să le accepte.
Kievul trebuie să se bazeze pe partenerii săi occidentali pentru a-și echipa forțele armate. De fapt, chiar dacă Occidentul și-ar reduce ajutorul, liderii ucraineni nu vor semna acord de pace în aceste condiții extreme.
Putin este angajat din punct de vedere ideologic în subjugarea Ucrainei, iar invulnerabilitatea sa politică îl face aproape complet insensibil la costurile financiare și umane ale războiului.
Rezultatul este lupta continuă. Putin are dreptate: suveranitatea Ucrainei există doar în măsura în care poate fi apărată de strânsoarea Rusiei.