AcasăPoliticaUitați de diplomație. Rusia și Ucraina au ales lupta continuă

Uitați de diplomație. Rusia și Ucraina au ales lupta continuă

Acest război nu ajunge într-un stadiu în care o încetare negociată să fie posibilă, chiar și în principiu

Invazia Rusiei în Ucraina s-a împotmolit într-un impas sângeros. Ambele țări continuă să cheltuiască resurse substanțiale pentru a câștiga teritoriu, dar progresele lor sunt rare și mici. Uneori,  sunt rapid inversate. Niciuna dintre părți nu dispune de forțele necesare pentru a obține o victorie decisivă.

 În mod obișnuit, situația  favorizeză condițiile care determină beligeranții să folosească diplomația, să negocieze. Cu toate acestea, acest război nu ajunge într-un stadiu în care o încetare negociată să fie posibilă, chiar și în principiu. Pentru a face pace într-un conflict, ambele părți trebuie să fie dispuse să accepte cererile minime ale celeilalte. Nici Rusia, nici Ucraina nu au în vedere acest scenariu: continuarea luptei rămâne preferabilă unei înțelegeri.

Războiul este un act reciproc, notează Foreign Affairs. O parte poate iniția unilateral ostilitățile, așa cum a făcut Rusia, dar războiul nu va avea loc decât dacă cealaltă parte alege să riposteze. Această alegere își are rădăcinile în convingerea că lupta va produce un rezultat mai bun decât cel pe care cealaltă parte este dispusă să îl ofere.

Lupta învață fiecare parte despre capacitățile sale reale, despre abilitatea de a mobiliza resurse și de a organiza forțe, precum și despre politicile părților terțe – în cazul Rusiei, Iran și Coreea de Nord (și potențial China), iar în cazul Ucrainei, Occidentul. Noile informații determină fiecare actor să își revizuiască așteptările cu privire la traiectoria pe care este probabil să o ia războiul.

Este practic exclus ca cele două părți să ajungă la un acord

Rusia nu va renunța la cele trei obiective: cucerirea provinciilor ucrainene( Donețk, Harkov, Herson, Luhansk, Mikolaiv, Odessa și Zaporojia), „denazificarea” (schimbarea regimului de la Kiev  cu unul favorabil Moscovei) și interzicerea Ucrainei să adere la NATO sau să urmărească integrarea în Uniunea Europeană. Ucrainenii nu vor înceta să lupte împotriva acestor obiective.

Prin urmare, este practic exclus ca cele două părți să ajungă la un acord. Pur și simplu, cererile Rusiei sunt prea extreme pentru ca Ucraina să le accepte.

Kievul trebuie să se bazeze pe partenerii săi occidentali pentru a-și echipa forțele armate. De fapt, chiar dacă Occidentul și-ar reduce ajutorul, liderii ucraineni nu vor semna acord de pace în aceste condiții extreme.

Putin este angajat din punct de vedere ideologic în subjugarea Ucrainei, iar invulnerabilitatea sa politică îl face aproape complet insensibil la costurile financiare și umane ale războiului.

Rezultatul este lupta continuă. Putin are dreptate: suveranitatea Ucrainei există doar în măsura în care poate fi apărată de strânsoarea Rusiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
201 afisari

6 COMENTARII

  1. Asta nu mai este treabă noastră este strict a poporului ucrainean și rus,care acceptă să le moară confrații și nu iau nicio măsură împotriva celor care îi conduc spre moarte

  2. „Ambele țări continuă să cheltuiască resurse substanțiale pentru a câștiga teritoriu,”.
    Cum adica AMBELE? Ca Ucraina cheltuie de vreo un an si jumatate banii MEI si ai TAI si ai EUROPENILOR prosti care cotizeaza mereu intr-un sac fara fund.

    • Ucraina nu are bani. Ucraina traieste ca si Planeta Moldova doar din pomeni si imprumuturi. Deja Ucraina s-a imprumutat de 270 miliarde dolari. Si maine daca se incheie razboiul au de reconstruit in valoare de 900 miliarde dolari plus 270 miliarde dolari. Cum tinerii au murit in razboi sau au fugit in occident ma intreb: cine reconstruieste si cine inapoiaza banii. Vedeti Siria. Ce s-a reconstruit acolo?

  3. Romanii azi ,comemorează masacrul Fântână Alba combinație ucraina și bolșevicii rusi asa ca ,mars la toti!!

  4. „Invazia Rusiei în Ucraina s-a împotmolit într-un impas sângeros. Ambele țări continuă să cheltuiască resurse substanțiale pentru a câștiga teritoriu, dar progresele lor sunt rare și mici. Uneori, sunt rapid inversate. Niciuna dintre părți nu dispune de forțele necesare pentru a obține o victorie decisivă”.

    Delirezi, nene! Rusnacii i-au zapacit total pe muikrainezi, mai lasa propaganda si vezi realitatea din teren

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger