AcasăPoliticaUitați de "autonomie": Europa are nevoie de SUA mai mult ca niciodată

Uitați de „autonomie”: Europa are nevoie de SUA mai mult ca niciodată

Cancelarul german Olaf Scholz a fost ocupat să aprobe livrarea de tancuri de luptă Leopard  către Ucraina –  ca pe un studiu de caz de conducere prudentă. Dar negocierile lungi și dificile dintre aliații NATO care au dus la acest progres oferă o altă concluzie pentru Uniunea Europeană.

Astăzi și în viitorul apropiat, la fel ca în timpul Războiului Rece, Europa rămâne în întregime dependentă de SUA pentru securitatea sa. Reversul acestei realități este că discursurile unor lideri precum președintele francez Emmanuel Macron despre „autonomia” europeană rămân niște iluzii.

Membrii estici ai NATO și UE – Polonia și statele baltice – au făcut presiuni pentru livrările de tancuri Leopard încă din vara anului trecut. În ultimele luni, americanii au intervenit. Dar germanii au rezistat până săptămâna trecută.

Motivul a fost că Scholz se temea nu numai că războiul din Ucraina s-ar putea transforma într-un conflict între Rusia și NATO – nimeni nu dorește acest lucru – ci mai ales că Germania s-ar putea afla în vizorul președintelui rus Vladimir Putin. O sperietură pe care nici măcar nu a căutat s-o ascundă.

Pe măsură ce discuțiile au progresat și au devenit mai urgente – cu un „război de manevră” așteptat să înceapă în primăvară – Scholz și-a clarificat, prin urmare, condiția. Germania ar fi fost de acord să trimită Leoparzii numai dacă americanii ar fi trimis și tancurile lor de luptă, M1 Abrams.

Din punct de vedere militar, transportul de Abrams nu are la fel de mult sens. Acestea sunt probabil cele mai complexe tancuri existente și necesită nu numai cea mai lungă pregătire, ci și cele mai elaborate lanțuri de aprovizionare pentru combustibilii și piesele lor specializate. Ucraina are nevoie mai degrabă de tancurile Leopard. Așa că americanii au spus inițial nu.

Ceilalți aliați au încercat să îl convingă pe Scholz să se miște chiar și fără Abrams în remorcă. Guvernul populist al Poloniei, care duce o campanie electorală bazată în mare parte pe o retorică antigermană, a exercitat presiuni publice amenințând  că va trimite unele dintre propriile Leopard 2 în Ucraina fără permisiunea Berlinului. Britanicii au avut o abordare mai subtilă, angajând 14 tancuri Challenger 2 proprii, considerând că dacă vor fi primii, Scholz va avea suficientă acoperire. Dar cancelarul a  insistat să îi aibă pe americani de partea sa.

Președintele Joe Biden a înțeles care este miza. Așa se face că, din motive mai degrabă politice decât militare, americanii s-au răzgândit săptămâna trecută, anunțând că vor trimite până la urmă tancuri M1 Abrams – 31, chiar dacă ar putea dura “mai multe luni” pentru a ajunge pe câmpul de luptă.

Dar aducerea lor în Ucraina va fi un coșmar, pentru că Putin le va urmări pe tot parcursul drumului. Alimentarea cu combustibil și repararea tancurilor este încă o altă poveste, la fel ca și utilizarea lor în mod corespunzător pentru a străpunge liniile rusești.

O persoană care a fost remarcabil de tăcută în timpul acestei drame diplomatice este Macron. El a lăsat să se înțeleagă că Franța ar putea trimite și câteva dintre tancurile sale Leclerc, dar nu a oferit mai multe detalii.

Și, mai presus de toate, a sperat că Franța și Germania vor simboliza o Europă unită, scoasă de sub tutela americană. Dar nicio țară europeană nu poate deveni o putere geopolitică de sine stătătoare.

Mobilizarea tancurilor Leopard, la pachet cu Abrams, arată cât de fragilă este autonomia Europei la porțile războiului și cât de mare este dependența de SUA.

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
744 afisari

10 COMENTARII

  1. Eu am asa o presimtire…ca inGermania pica guvernul…uite-asa mi-a spus mie o pasarica cip cirip

    • Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati.

      Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

      Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

      Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

      Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
      Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi..

      Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

  2. Felicitari , Radu ! Din nou un articol competent , a very good article ! ” Nici o tara europeana nu poate deveni o putere geopolitica de sine statatoare ” ……… ” Cat de fragila este autonomia Europei la portile razboiului si cat de mare este dependenta de SUA ” ……… ” Europa ramane in intregime dependenta de SUA „.

  3. Amerlacii atît de influenți in lume toți sint cu preșul la picioare lor, dar nu iau în calcul că nimic nu-i veșnic. Și marile imperii istorice de nezdruncinat sau destrămat dau comunismul mult trimbitat care a căzut în citeva zile

  4. @ Holograme cu tancuri, cu tunuri, cu rachete, cu alte arme, nu aveți bă, că iese mai ieftin războiul, și ecologic, ?

  5. Colonia americana UE trebuie sa ignore pe acesti impostori drogati si criminalii amerlicani care au facut toate problemele planetei ,au datorii de 31,4 miliarde de dolari ,50 de mii de crime pe an ,peste 40 de mii de sinucideri ,peste 400 de mii de oameni dorm pe strazi ,peste 60 de milioane se drogheaza , in jur de 90 de mii de copii mor pe an de la overdose ,copii dupa 9 ani isi fac operatii transgender ,3400 de persoane asteapta pedeapsa cu moartea si peste 2,3 milioane sint in puscarii

  6. Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

    Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

    Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

    Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

    Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

    Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

    Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
    Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

    Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

    Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati.

  7. Daca MERKEL i-a dat pass lui Obama privind TTIP ( tratatul prin care americanii voiau UE ca si vasal (atasat) la confruntarea cu CHINA ,iata ca Scholtz e un papa lapte care o scalda .
    Singurul succes a lui Obama a fost ruperea UK din UE (acel bexit este cartita americana ).
    Politica lui Merkel a fost GERMANIA FIRST ! ,iar pentru asta Merkel a stiut sa ia gaz ieftin rusesc pentru industria germana .
    DE CINE SA SE APERE EUROPA ?,CINE A AMENINTAT EUROPA IN ULTIMII 70 DE ANI ?.
    CINE A DEZLANTUIT ?,CINE A GENERAT CONFLICTUL DIN UCRAINA ?,CINE VREA UCRAINA IN NATO ?,CINE VREA RESURSELE UCRAINEI ?.
    CINE VREA O EUROPA LEGATA LA IESLEA AMERICANILOR GATA S-O MULGA ??.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger