AcasăPoliticaUE stă cu ochii pe o himeră: banii rușilor pentru reconstrucția Ucrainei

UE stă cu ochii pe o himeră: banii rușilor pentru reconstrucția Ucrainei

Obiectivul Uniunii Europene de a folosi miliarde de dolari din activele rusești înghețate pentru a reconstrui Ucraina se confruntă cu probleme serioase

Obiectivul Uniunii Europene de a folosi miliarde de euro din activele rusești înghețate pentru a reconstrui Ucraina se confruntă cu probleme serioase.

Luna trecută, liderii UE au sprijinit măsuri fără precedent de utilizare a profiturilor generate de activele de stat ale Moscovei pentru reconstrucție, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis în weekend că va prezenta planuri ferme până la sfârșitul acestui an.

Însă unele guverne europene sunt îngrijorate, în particular, de riscurile pe care le-ar putea implica o astfel de acțiune pentru piețele financiare, notează Politico. Aceste temeri amenință acum să complice inițiativa doamnei Ursula.

Belgia deține majoritatea activelor de stat rusești înghețate în UE la începutul invaziei ruse în Ucraina, anul trecut. Guvernul belgian este reticent în a fi de acord cu racolarea fondurilor pentru reconstrucția Ucrainei fără ca restul G7 să acționeze în același timp cu blocul comunitar.

„Împreună cu țările G7 și Comisia Europeană, căutăm o soluție structurală pentru activele înghețate care să nu destabilizeze sistemul financiar internațional”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo într-un discurs adresat diplomaților. „Aveți nevoie de un temei juridic și este clar că Belgia nu poate oferi acest temei juridic de una singură.”

Cea mai mare parte a rezervelor valutare rusești înghețate de țările care au participat la sancțiuni impuse Rusiei se află în UE. Dintre acestea, 180 de miliarde de euro sunt la Euroclear din Belgia, care acționează în calitate de custode pentru rezervele rusești.

Pe măsură ce titlurile de valoare rusești reinvestite de intermediarii financiari, generează un profit. Euroclear a generat profituri de 3 miliarde de euro din activele înghețate în primele nouă luni ale acestui an, dar a suportat costuri de gestionare și cheltuieli juridice în valoare de 34 de milioane de euro, precum și oportunități de venit ratate în valoare de aproximativ 18 milioane de euro.

UE a lansat de mult timp ideea de a impozita aceste profituri în beneficiul Ucrainei, însă Banca Centrală Europeană și unele capitale europene, inclusiv Paris, Berlin și Bruxelles, și-au exprimat îndoielile: se tem că măsura ar putea tulbura piețele financiare și ar slăbi poziția euro ca monedă de rezervă. Cu alte cuvinte, gestionarea banilor rușilor este o bătaie de cap.

Săptămâna trecută, liderii UE au cerut Comisiei Europene să facă o propunere juridică și au declarat că „este nevoie de progrese decisive, în coordonare cu partenerii”.

Dar Belgia și Luxemburgul, în special, doresc să fie asigurate că nu vor fi obligate să suporte toate riscurile juridice și financiare ale unei astfel de acțiuni fără precedent. “Impactul macroeconomic este destul de mare”, a avertizat De Croo.În Luxemburg se află o altă casă de compensare care deține în prezent active rusești înghețate, Clearstream.

Cu toate acestea, o inițiativă a G7 riscă să ducă la și mai multe întârzieri. Limbajul convenit în declarația grupului de până acum nu merge dincolo de „explorarea” modului în care banii ar putea fi direcționați pentru a sprijini Ucraina.

Prin urmare, UE nu merge dincolo de declarații și proiecte viitoare fără nicio perspectivă concretă. E un fel de a sta cu ochii pe o himeră.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
377 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger