AcasăPoliticaUE și Merkel, constructorii puterii lui Putin

UE și Merkel, constructorii puterii lui Putin

Zbigniew Ziobro, ministrul justiției din Polonia,  acuză Uniunea Europeană şi pe fostul cancelar german Angela Merkel că „au construit” puterea preşedintelui rus Vladimir Putin.

Într-un interviu publicat de săptămânalul Do Rzeczi, Ziobro a spus că Merkel este „personal responsabilă în crearea monstrului care astăzi ucide femei şi copii în Ucraina” şi a denunţat faptul că, „atunci când Putin practica terorismul de stat, Merkel şi liderul rus construiau împreună gazoductul Nord Stream 2″  – suspendat în prezent – un proiect pe care Varșovia l-a descris în trecut drept “nefast”.

În ceea ce priveşte actualul guvern german, Ziobro a afirmat că ” poziţia cancelarului Olaf Scholz lasă mult de dorit”. Pentru oficialul polonez, Uniunea Europeană a „construit” puterea lui Vladimir Putin, care “se teme de NATO, unde există obligații militare reale”, pentru că „este un bandit, iar un bandit se teme întotdeauna de cel mai puternic”.

Ziobro,  un politician cunoscut pentru atitudinea sa eurosceptică, a mai susţinut că „absenţa unei decizii a Bruxellesului de a debloca fondurile de relansare economică destinate Poloniei îl ajută pe Putin”, notează agenția EFE.

Comisia Europeană  menține blocată livrarea fondurilor de recuperare către Polonia – 36 de miliarde de euro în total – până când țara va întreprinde mai multe reforme pentru a asigura independența sistemului judiciar.

În interviu, Ziobro a mai susținut că preşedintele rus „se joacă cu Uniunea Europeană fără să fie pedepsit” şi a tras concluzia că UE a contribuit în mare măsură la consolidarea „poziţiei de putere” a liderului de la Kremlin cu „chestiunea ruşinoasă” a blocării fondurilor, ceea ce reprezintă „un triumf pentru Putin”.

Acum, „poate că interesul pentru securitate şi problema refugiaţilor vor impulsiona temporar Bruxellesul să-şi schimbe politica”, a conchis Zbigniew Ziobro.

Guvernul de la Varșovia a estimat la 2,2 miliarde de euro costul acordării de ajutor celor peste două milioane de refugiați care sosesc din Ucraina în Polonia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
331 afisari

2 COMENTARII

  1. Are dreptate. Atata l-a mai lins merkeloaia (o rusofila de fapt) pe putin….Iar marea uniune a coruptilor nu a luat nici o atitudine nici in 2008, nici in 2014, asa ca ‘tarului’ i s-a urcat la cap.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger