Cauta

UE se bate pentru un buget de 86 de miliarde de euro. Până când vom finanța Ucraina?

Fluxul de sprijin către Kiev este blocat de dezacorduri la Bruxelles

Cum era de așteptat, finanțarea Uniunii Eurpene pentru Ucraina este blocată de dezacorduri fracționare între statele membre, îngrijorările legate de bugetele naționale tensionate și de creșterea costurilor la Bruxelles amenințând fluxul de sprijin către Kiev.

Solicitările Bruxelles-ului pentru un total de 86 de miliarde de euro în fonduri suplimentare, menite să atenueze tensiunile asupra bugetului UE, au divizat statele membre și au dus la un calendar de aprobare mai lung.

Dezbaterea este un test-cheie al hotărârii occidentale cu privire la Ucraina, notează Financial Times,  în timp ce din ce în ce mai mulți politicieni din Europa și SUA încep să evidențieze câștigurile limitate obținute de contraofensiva de vară a Kievului împotriva Rusiei.

Cea mai recentă rundă de finanțare americană pentru Ucraina ar putea, de asemenea, să se confrunte cu un drum dificil prin Capitoliu, pe fondul preocupărilor crescânde legate de război și al unor dispute mai largi privind cheltuielile guvernamentale.

În UE, negocierile de finanțare au fost complicate –  Comisia Europeană a asociat sprijinul pentru Ucraina cu cerințe suplimentare pentru bugetul comunitar, inclusiv cu dispoziții pentru acoperirea costurilor dobânzilor la datorie.Țări precum Germania și Olanda au condus rezistența, argumentând că restricțiile bugetare naționale datorate creșterii ratelor dobânzilor și cererilor salariale ar trebui să se reflecte și la Bruxelles.

Disputa pregătește terenul pentru ceea ce se așteaptă să fie una dintre cele mai tensionate negocieri europene din restul acestui an. În iunie, Comisia a prezentat un supliment de 66 de miliarde de euro pentru bugetul 2021-2027, finanțat de statele membre. Bruxelles-ul a propus separat 20 de miliarde de euro pentru furnizarea de arme către Ucraina.

Suma de 66 de miliarde de euro include aproape 19 miliarde de euro pentru a acoperi costurile neașteptat de ridicate ale dobânzilor la împrumuturile comune ale UE, aproximativ 2 miliarde de euro pentru creșterea costurilor administrative, inclusiv majorarea salariilor funcționarilor, 15 miliarde de euro pentru cheltuieli legate de creșterea migrației și finanțarea țărilor externe și 10 miliarde de euro pentru inițiative, inclusiv un nou fond de inovare.

Această completare a cadrului financiar multianual (CFM) include, de asemenea, 17 miliarde de euro sub formă de granturi pentru Kiev și este completată de un pachet de împrumuturi în valoare de 33 de miliarde de euro.

Țările mari ale UE discută în prezent aspecte legate de suplimentarea CFM cu scopul de a ajunge la o poziție de consens, au declarat doi oficiali, menționând că este probabil ca dezbaterea să se prelungească până la sfârșitul anului.

În același timp, celor 27 de state membre ale UE li se cere să contribuie împreună cu încă 20 de miliarde de euro pentru un fond de armament administrat de Bruxelles, menit să garanteze sprijinul militar acordat Ucrainei în următorii patru ani.

Ultimele stiri

  • Trăiască Uniunea Sifonarilor din România!
  • Procesul lui Vlad Pascu/Părinții victimelor au cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor. Ce a decis noua judecătoare
  • VIDEO Ciolacu, mesaj pentru bugetarii nemulțumiți: „Sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună”
  • Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO
  • Profiturile-record în România ale marilor companii arată că politicile economice ale PSD dezvoltă mediului de afaceri
  • Drumul Expres Pitești – Craiova, Centura Capitalei și Autostrada Moldovei, marile proiecte care vor crește economia României chiar din acest an
  • Revitalizarea economică a județelor Moldovei, prioritate strategică pentru PSD
  • A dat în judecată „Marius Nasta” după ce i-au scos un plămân. A câştigat 150.000 euro în Instanţă, dar răspunsul Institutului – halucinant
  • Accidentul de la 2 Mai. Tatăl tinerei ucise: „Am dorit de la prima înfăţişare să-l văd pe cel care mi-a omorât copilul” – VIDEO
  • Străzile din Bucureşti, mai nesigure decât cele din Bronx. Mărturia femeii atacate, din senin, de un bărbat, în Sectorul 2 (VIDEO)
  • Exit mobile version