Cauta

UE papă-lapte. Comerțul rusesc își vede de treabă printre sancțiuni

“O creștere mare a comerțului cu țările din vecinătatea Rusiei ridică semne de întrebare cu privire la faptul că produsele afectate de sancțiuni intră în țară pe ușa din spate”. Atât s-a priceput să vorbească David O’Sullivan, noul trimis al UE pentru sancțiuni.

Trimisul are orbul găinilor: exporturile și importurile rusești continuă nestingherite  pentru că virtuoasele companii europene își păstrează prin intermediari afacerile cu Rusia, de la giganți industriali la firme financiare.

„Observăm o creștere neobișnuită în comerțul cu alte țări terțe, în special cu cele aflate în imediata vecinătate a Rusiei”, a spus O’Sullivan. Dar, ca un papă-lapte, nu a menționat numele țărilor individuale, subliniind că a pornit de la o „prezumție de nevinovăție” atunci când a fost vorba de investigarea schimbărilor în fluxurile comerciale.

Cum vine asta? UE știe că Rusia încalcă sancțiunile comerciale, dar nu știe unde își exportă bunurile? Cumva pe Lună? Și atunci, pe cine sancționează?

Dar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare știe că Turcia, Armenia și alte țări din Asia Centrală au crescut importurile și exporturile către Rusia.

Și, să vezi potriveală, exporturile de produse, inclusiv vehicule, electronice și utilaje agricole din UE către Asia Centrală au crescut, în principal din cauza Kazahstanului, a adăugat BERD.

Unul dintre factori care stau la baza schimbării tiparelor comerciale este faptul că societățile occidentale se retrag în mod voluntar din vânzările directe către Rusia, chiar și atunci când produsele nu fac obiectul sancțiunilor. Cu toate acestea, Beata Javorcik, economist-șef la BERD, a declarat că s-au înregistrat, de asemenea, creșteri ale fluxurilor de bunuri care ar putea face „potențial” obiectul sancțiunilor.

Turcia, care a înlocuit unii dintre vechii parteneri comerciali ai Moscovei în urma războiului din Ucraina, a înregistrat o creștere de 97% a exporturilor sale către Rusia în perioada mai-iulie a anului trecut, comparativ cu 2017-2019, potrivit BERD.

Unele importuri ar putea avea o dublă utilizare. După câteva luni de război, a început să raporteze că unele dintre microcipurile armata ucraineană pe care le-a găsit în echipamentele militare rusești capturate au fost reproduse de la aparate de uz casnic obișnuite. În tot acest timp, exporturile UE de produse electrocasnice către vecinii Rusiei au crescut.

Conform datelor Eurostat, Kazahstanul a importat mașini de spălat în valoare de un milion de euro din UE în decembrie 2022.

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la UE, a declarat miercuri că există „paradisuri” în care „se practică ocolirea sancțiunilor occidentale în mod major”, deși a refuzat să dea nume.

Orice comentariu este de prisos. Doar că Uniunea Europeană ascunde cu bună știință acul în carul cu fân.

 

 

Ultimele stiri

  • COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină. Atenționarea meteo vizează 16 județe – HARTĂ/Cum va fi vremea în București
  •  Admiterea la liceu 2025. A fost publicată ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a/Ce urmează pentru elevi
  • Dacian Cioloș, refuzat de un taximetrist la Aeroportul Otopeni/Ce a pățit șoferul de taxi – FOTO
  • Ce spune Grindeanu despre relaţia cu Bolojan: „Eu cred că oamenii nu se aşteaptă să fim prieteni” – VIDEO
  • Ce presupune reforma pensiilor speciale și la cât ar putea crește vârsta de pensionare. Ministrul Muncii: „Magistrații știu foarte bine la ce mă refer”
  • Dezvăluiri de culise în privința măsurilor fiscale. Grindeanu: Pîslaru a mers la Bruxelles și a venit de acolo cu un to-do list – VIDEO
  • Comunicat de presă KABE BOYS SRL
  • Comunicat de presă Ravlux Proiect SRL
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 11 iulie 2025 – Veți avea astăzi ocazia să prosperați, să avansați în domeniul profesional
  • Exit mobile version