AcasăPoliticaUE devine bancomatul Ucrainei!

UE devine bancomatul Ucrainei!

Bruxelles-ul se confruntă cu rezistența capitalelor europene frugale”, în timp ce încearcă să obțină 66 de miliarde de euro în plus la bugetul comun al blocului pentru a acoperi cheltuielile care decurg din războiul din Ucraina și costurile dobânzilor.

În cadrul unei revizuiri a bugetului UE pe șapte ani propus marți, Comisia Europeană caută sprijin pentru un pachet de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027, din care o treime ar urma să fie granturi și restul împrumuturi.

Culmea, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei, a calificat cererea de bani suplimentari drept o „propunere foarte bine direcționată”. Mai degrabă o directă în economiile contribuabililor europeni, afectați de inflație.

Țări precum Germania și Olanda au precizat că, deși sunt de acord cu o finanțare suplimentară pentru Kiev, se așteaptă ca Comisia să adopte o abordare disciplinată a bugetului său într-un moment în care și finanțele naționale sunt sub presiune.

Christian Lindner, ministrul german de Finanțe, a avertizat deja că guvernele UE se confruntă cu „negocieri bugetare foarte dificile” la nivel intern și, prin urmare, „nu este momentul să ceară statelor membre mai multe fonduri”.Omologul său francez, Bruno Le Maire, a declarat că Parisul va economisi „cel puțin 10 miliarde de euro” pentru a reechilibra cheltuielile publice până în 2027.

Împrumuturile UE au crescut, la fel și ratele dobânzilor. Și trebuie acoperite cu alte 19 miliarde de euro. Costurile legate de datorie se vor dubla numai în 2024, de la 2,1 miliarde de euro la 4 miliarde de euro, a precizat comisarul pentru buget, Johannes Hahn.

Comisia a dezvăluit, de asemenea, planuri de creare a unor noi așa-numite resurse proprii – provenite în principal din taxe și impozite la nivelul întregului bloc. Acestea includ o nouă taxă legată de sectoarele econimice ale statelor membre, dar obținerea unui sprijin unanim va fi foarte dificilă.

Mecanismul de sprijin pe patru ani pentru Kiev ar urma să cuprindă 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi noi și 17 miliarde de euro sub formă de granturi.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
552 afisari

10 COMENTARII

  1. De ce sa sustina UE (adica sa oblige tarile componente sa sustina)
    Ucraina, care nu este parte a UE? Opriti hotia UE! Ucraina sa faca pace cu Rusia. Daca Ucraina dorea pacea si ramanea o tara neutra atunci razboiul nici nu incepea, se evitau distrugeri de foarte multe miliarde, si se salvau sute de mii de vieti omenesti. De ce sa sustinem acest razboi care se poate extinde si in Europa? Ne-am tampit de tot? Europa nu constientizeaza ca face jocul americanilor care astfel vor sa distruga si Europa?

    • D-le Nelu.Sint total de acord cu observatiile dv.precum si cu propunerile facute.Romania nu trebuie sa dea pentru Ucraina nici un leu.Romania traieste cu miliarde imprumutate,iar Ursla,presedinta Comisiei Eu8rop0ene,este vazuta tot mai des intretinindu-se amabil cu Zelenski.Este o nerusinare comportamentul Ursleei.

  2. Bine a zis Medvedev ca razboiului este de preferat o pace care sa presupuna impartirea Ucrainei intre tarile care au teritorii acolo. Pentru asta insa trebuie ca si tarile respective sa fie de acord si sa se scuture de jugul NATO si sa actioneze conform propriilor interese, si nu conform intereselor americane.

  3. E scris gresit un bancomat al Ucrainei, adevarul ca omul de rand ce plătește taxe trebuie sa plătească sute de miliarde industriei de armament american. Ce sa vezi? Atat timp cat exista prosti ce le platesc armele nu vor pace. Ci un război lung si costisitor pe care il platesc europenii

  4. Asa e, baga Zelensky cardul in vaginul Ursulei iar aceasta se pisa miliarde de euro pe care apoi europenii ii vor folosi pe post de hartie de toaleta.Tot inainte,tovarasi.

  5. Cum scapam de rusofila asta ca ne saraceste si ne baga in razboi. Asa e cand nu e aleasa de nimeni si e pusa de interese meschine acolo.
    Sefa comisiei europene ar trebui votata de tiate tarile nu pusa cate o habarnista din asta acolo.

  6. Ukraina nu este in Nato sau EU cucoana asta nu vede ca Europa e invadata pe tacute cu bărcile fara arme.

  7. Numai justitia divina va putea si ii va pedepsii pe cei care fura bunastarea europenilor si jefuiesc UE. Insa cei implicati in aceasta nemernicie trebuie sa stie ca o sa plateasca o vesnicie pentru faradelegea lor. Si suferinta lor va fi fara de sfarsit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger