AcasăPoliticaUE, cu mâinile goale în războiul microcipurilor

UE, cu mâinile goale în războiul microcipurilor

Administrația Biden a aruncat una dintre cele mai mari bombe de reglementare din istoria controlului exporturilor.

Cu câteva zile înainte de începerea Congresului Național al Partidului Comunist Chinez, Washingtonul a anunțat în mod unilateral noi restricții extrateritoriale privind exportul de cipuri avansate, echipamente semiconductoare și componente conexe în China. În această luptă tehnologică, Europa pare să joace un rol minor.

De una singură, America a decis să își priveze rivalul asiatic de toate tehnologiile complexe utilizate pentru calculul cuantic de ultimă generație, sistemele de inteligență artificială și echipamentele militare.

De ani de zile, Washingtonul și Beijingul au fost angajate într-o rivalitate digitală intensă pentru dominația tehnologică.SUA nu s-au ferit niciodată să impună tarife sau controale la export pentru a împiedica sectorul tehnologic și complexul militar-industrial în creștere al Chinei.

Cu toate acestea, dacă toți pașii anteriori au încercat să dezavantajeze China, anunțul recent este o încercare deschisă de a o scoate din joc: va pierde o mare parte din importurile de semiconductori, echipamentele aferente și software-ul esențial.

Pe scurt, cea mai mare parte a producției viitoare a Chinei în sisteme AI, vehicule autonome, telefoane 6-G sau rachete hipersonice inteligente este în serios pericol.

Dar există câteva considerații importante pentru UE.În primul rând, noile restricții vor împiedica competitivitatea industriei europene a semiconductorilor. Americanii nu le-au discutat deschis cu aliații europeni.

În al doilea rând, aceste evoluții ridică miza pentru Consiliul SUA-UE pentru comerț și tehnologie (TTC).Prin naștere, TTC este conceput pentru a discuta despre controlul exporturilor, despre produsele cu dublă utilizare și despre utilizarea abuzivă a tehnologiei, printre alte subiecte importante de pe agenda transatlantică.

UE ar trebui să insiste ca politicile actuale și viitoare ale SUA în acest domeniu să fie dezbătute în cadrul TTC și să primească sprijinul aliaților europeni, notează EUObserver. Deocamdată nu se întâmplă asta.

Cel mai important, UE nu ia în considerare în mod serios ceea ce se întâmplă în sectorul semiconductorilor la nivel global.

Noua atitudine agresivă a SUA, împreună cu promisiunea lor de a pune la dispoziție 52 de miliarde de dolari (!) pentru finanțarea producătorilor interni de cipuri, ar putea marginaliza complet eforturile UE de a excela în propria sa industrie a semiconductorilor.

De asemenea, apelul Bruxelles-ului pentru o concurență loială pe piață începe să sune a gol, având în vedere fondurile de stat ale Chinei și politicile protecționiste pentru industria sa tehnologică internă.

În contextul în care proiectarea și producția de cipuri este dominată de Taiwan, Coreea de Sud, SUA și China, legistația europeană pentru acest sector rămâne pentru moment doar un tigru de hârtie.

Liderii europeni trebuie să își sporească propriile angajamente și fondurile publice în sprijinul unui sector de importanță strategică pentru viitorul dezvoltării tehnologice și al competitivității internaționale. Industria cipurilor devine în mod clar unul dintre câmpurile de luptă active ale rivalității geopolitice.

Subvențiile, protecționismul și trucurile politice vor fi marile strategii. UE vine cu mâinile goale în această încăierare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
257 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger