AcasăPoliticaUE are un război la graniță, dar Bruxelles-ul se ocupă cu bârfa....

UE are un război la graniță, dar Bruxelles-ul se ocupă cu bârfa. Ce să caute „doamna Ursula” la șefia NATO?

Este zvonul care umflă bula de la Bruxelles: executivul de vârf al UE, Ursula von der Leyen, ar putea traversa orașul pentru a conduce NATO. Asta ne mai lipsea!

Doamna Ursula are o relație bună de lucru cu Washingtonul și a fost ministru al Apărării Germaniei. În plus, notează Politico, dacă ar fi aleasă, ar deveni prima femeie lider a alianței. Mandatul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg , expiră la sfârșitul lunii septembrie.

Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că von der Leyen este interesată de acest rol, iar cei de la Bruxelles nu se așteaptă ca ea să demisioneze înainte ca primul său mandat să se încheie în 2024. Atunci de ce numele ei a fost vehiculat în ultimul timp?

Răspunsul este că aceste speculații ilustrează  cât de mult a schimbat NATO invazia Rusiei în Ucraina – și cine  poate conduce alianța. Această funcție este mai sensibilă din punct de vedere politic și mai importantă decât în trecut. Iar aliații sunt dintr-o dată mult mai prudenți cu privire la cine vor să urce pe podium și să vorbească în numele lor. Dar una e prudența și alta rostogolirea de zvonuri.

„Cu cât sunt mai multe nume, cu atât este mai clar că nu există niciun candidat”, a declarat un diplomat european de rang înalt, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre dinamica internă a alianței. Un al doilea diplomat european de rang înalt a fost de acord: „Există o mulțime de bârfe de culise”.

Următorul șef al NATO, spun oficialii, trebuie să fie un european care să poată lucra îndeaproape cu oricine se află la Casa Albă. Dar asta nu este tot: trebuie să fie cineva care să susțină Ucraina, dar  să nu  sperie țările îngrijorate de provocarea Rusiei. Adică și călare, și pe jos. Mai mult,  persoana trebuie să aibă statură – probabil un fost șef de stat sau de guvern – care poate obține sprijin unanim din 31 de capitale și, cel mai important, din SUA.

Von der Leyen are mai multe obstacole în calea candidaturii ei. Dacă Stoltenberg își va părăsi funcția în toamnă, așa cum era programat, înlocuitorul său va intra în birou cu un an înainte ca mandatul președintei Comisiei să se încheie la sfârșitul lui 2024. Ea ar putea chiar să caute încă un mandat de cinci ani.

Stoltenberg pare dornic să plece acasă. Alianța este împărțită în această chestiune. Unele țări, în special cele din afara UE, ar prefera o decizie rapidă pentru a evita participarea la alegerile UE din 2024. Teama, a spus un al patrulea diplomat european, este că NATO devine un „premiu de consolare în politica europeană mai largă”, în timp ce liderii se tocmesc cine va conduce principalele instituții ale blocului comunitar.

O altă problemă pentru von der Leyen ar fi istoricul Germaniei în ceea ce privește cheltuielile cu apărarea – și propriul ei palmares ca ministru al Apărării.

În urmă cu un deceniu, țările NATO s-au angajat să cheltuiască 2% pentru apărare până în 2024. Dar Germania, în ciuda faptului că este cea mai mare economie a Europei, a ratat în mod constant obiectivul, chiar și după ce anul trecut a anunțat un fond de 100 de miliarde de euro pentru a-și moderniza armata.

Din perspectiva Berlinului, menținerea actualului lider al  Comisiei ar putea fi o prioritate mai mare decât NATO – chiar dacă von der Leyen provine din opoziția de centru-dreapta. Executivul UE este, fără îndoială, mai puternic decât șeful NATO în Europa.

Alții menționați ocazional drept posibili candidați sunt premierul estonian Kaja Kallas și premierul spaniol Pedro Sánchez și, într-o măsură mai mică, secretarul britanic al apărării Ben Wallace, vicepremierul canadian Chrystia Freeland, președintele român Klaus Iohannis și președintele slovac Zuzana Caputova.

O amestecătură fără niciun argument sau logică. Cu doamna Ursula bomboană pe tort.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
654 afisari

26 COMENTARII

  1. Ce sa caute o hoata la sefia NATO ?Kodruta ia vezi tu poate o decapezi pe hotoaica asta nerusinata !

  2. Poate achizitioneaza niste vaccinuri, fara testare, experimentale pentru militari.
    Pe miliarde .

  3. EA ARE PROBLEME CU GEOGRAFIA….A MUTAT IN CHINA TOATE FABRICILE DE ARMAMENT GERMANE//CHINA E IN NATO? PARCA NU ERA NICI IN UE….

  4. Istoria mai cunoaste o nemtoaica blonda renumita, ajunsa in varful ierarhiei unei utopii politice, al carui sfarsit a fost tragic, cel putin prin prisma uciderii celor 6 copii minori pe care ii avea cu ilustrul sau sot si propria sinucidere. La caderea actualei utopii politice in care ne aflam, speram sa se salveze cei nevinovati si fie pedepsiti doar aceia care au trimis la moarte, prin nepasare, prostie si inconstienta, zeci de mii de locuitori ai batranului continent.

    • MAGDA GOEBBELS NEVASTA SEFULUI PROPAGANDEI ….//SA STII O CHESTIE CEEA CE NOI NUMIM „SATANA”” EI NUMESC „DUMNEZEU”..SI VICE-VERSA……ESTE DE FAPT O BATALIE INTRE CULTE RELIGIOASE TOTAL OPUSE…DAR NOI OAMENII NE BAGAM IN SEAMA CA PROSTII…NU E BATALIA NOPASTRA ASA CEVA

  5. URSULA DACA A FACUT JOCUL AMERICANILOR O VEDETI PUSA SEFA A NATO !,ACEASTA NULITATE !,ASA SE FACE POLITICA CU PANARAME CU HOTI, CU COZI DE TOPOR.

  6. La NATO, ca si la UE, ca si la americani si francezi, germani, trebuie instalati la conducere oameni pacifisti, cu Dumnezeu in suflet, nu cu Satana, altfel China va prelua conducerea lumii. Oamenii s-au saturat de razboaiele americanilor, de urgia lasata in urma de confruntarile militare. Acolo trebuie pusi oameni intelepti cu credinta in Dumnezeu, oameni care sa actioneze pentru pace, pentru prosperitatea umanitatii, nu pentru distrugerea ei.
    Baba aceasta nu trebuie sa ajunga sa faca rau omenirii si de acolo, de la NATO, ca si asa, dupa faptele ei, o sa ajunga tot in iad. Ea, mosul americam, francezul, neamtul, au pe constiinta sute de mii de tineri, copii, femei, batrani neajutorati, morti in chinuri in Ucraina, oameni care, daca acesti facatori de rau nu existau si-ar fi vazut de viata lor. Acesti oameni au produs suferinte si chinuri inimaginabile poporului din Ucraina, le-au distrus orasele, satele, au transformat tara lor in ruina. Fara ei, Zelenski si Putin s-ar fi inteles si totul s-ar fi sfarsit fara varsare de sange.
    Dar, ce mai conteaza daca baba o sa mai slujeasca satanei sau nu cativa ani. Tot iadul o asteaspta. O sa se vada acolo curand acolo cu Hitler si Stalin. Ca numai ei ii sunt superiori.

  7. Cand va pleca din aceasta lume, aceasta baba, va simtii ca drumul pe care pleaca, calea pe care se indreapta fara putinata de indrepatre, nu este spre Dumnezeu, Creatorul. Aceasta baba, va simti ca urmarile faptelor sale din aceasta viata, nu o vor duce spre menirea pe care Dumnezeu a dat-o fenomenului vietii si umanitatii. Madam, tu si molustele care ucideti astazi omenirea, nu stiti ce faceti. Mai multa suferinta si chin decat o sa aflati voi ca exista dupa moarte nu este imaginabil. Blestematilor.

  8. A fost sefa armatei , initial ! A minuit banii de arme inainte de cei de vaccinare, si-a facut mina ! E unsa cu toate alifiile . Banii se muta acum de la pandemie la razboi …Nu cred ca va sta spectatoare , merge dupa urma singelui , pardon , a banilor . Nimic nu o opreste .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger