AcasăPoliticaUDMR zgâlțâie coaliția

UDMR zgâlțâie coaliția

Nimeni nu se aștepta la o poziție atât de tranșantă din partea UDMR. Nici PNL și nici USR PLUS nu au intuit jocul maghiarilor lui Kelemen Hunor. Au acceptat tăierea sporurilor, a voucherelor de vacanță și au fost de acord cu multele restructurări de personal în administrația centrală. Celelalte două partide chiar s-au bucurat de colaborarea minunată cu UDMR la guvernare. S-au bucurat însă prea devreme, pentru că maghiarii aveau pregătită o surpriză. „Noi suntem pentru a elimina toate pensiile speciale. Ori le eliminăm pe toate, ori nu. Cu toţii suntem egali. Ori stabilim un plafon pentru toate pensiile speciale”, a declarat Kelemen Hunor.

Inițiativa lui Dan Barna s a ofilit pe drum

Pentru neștiutorii de politică, lucrurile sună cam așa: bine, facem cum vreți voi, nu ne împotrivim, dar va trebui ca și voi să dansați după cum cântăm noi. Desființarea pensiilor speciale, așa cum o cer maghiarii, i-a prins însă pe partenerii de coaliție în cel mai nefericit moment.

Nu limba contează, ci banii

Declarația lui Hunor este de o logică imbatabilă. Suntem egali, deci nu avem motive să dăm naștere la favoritisme. Ori se elimină toate pensiile speciale, fără nicio deosebire, ori nu. Dacă soluția propusă nu este pe de-a-ntregul pe placul celorlalți, să se instituie un plafon pentru pensiile speciale. Propunerea UDMR este cu bătaie lungă și nu se rezumă doar la o acțiune de moment. O asemenea inițiativă este de natură a atrage electorat chiar nevorbitor de limbă maghiară.

Pensionari de rând simt pe pielea lor care e diferența între ei și speciali

Nemulțumirea românilor față de pensiile speciale este generală și nu ține cont de naționalitatea inițiatorilor. Putea să vină și de la lipoveni, și de la turci, și de la armeni. Cetățeanul simplu este mai puțin interesat cui aparține propunerea de tăiere a pensiilor, dar vrea să vadă rezolvată pentru totdeauna această discrepanță majoră. Nu se pricepe la calcule de anvergură, dar simte pe propria piele care este diferența între o pensie cu două zerouri și una cu patru zerouri. Și, chiar dacă nu are prea multă carte, mai știe și că, nerezolvată, problema pensiilor speciale va da mereu naștere conflictelor mocnite și din partide, dar și celor sociale.

Taxa pe prostie

Astfel de inițiative au mai existat de-a lungul timpului. USR PLUS a cerut și el desființarea pensiilor speciale în anii precedenți. Dar când magistrații au făcut corp comun și s-au opus, Dan Barna a lăsat-o mai domol. Mai ales că cineva i-a adus aminte că are niște încurcături cu fondurile europene și s-ar putea să se emoționeze în fața procurorilor. Cerută din interese propagandistice sau nu, în final propunerea lui s-a ofilit definitiv. Iar când vine vorba despre liberali, inițiativa de a desființa pensiile speciale nu a fost decât un circ ieftin și grețos. Rareș Bogdan, cel mai demagog personaj politic, anunța pe toate drumurile că personal va conduce ofensiva împotriva pensiilor.

Rareș Bogdan minte cum respiră

Prostimea căsca gura și îl aprecia. După care a schimbat foaia și cerea ca lumea să îi voteze pe liberali pentru a putea sări de 30 la sută în Parlament, altminteri nu vor avea forța necesară pentru a schimba ceva. Chiar dacă s-ar fi ajuns la un asemenea scor, nu s-ar fi modificat nimic, căci calculul era făcut dinainte. Să desființeze liberalii pensiile speciale ale magistraților? Doamne ferește, tocmai celor care îi asigură lui Iohannis confortul mandatelor în care-și face de cap? Să elimine pensiile speciale ale parlamentarilor? Păi atunci, cu cine mai fac ei majoritate în Parlament? Nu a fost decât taxa pe prostie aplicată populimii ce așteapta să fie manipulată.

UDMR nu-și riscă onoarea

Propunerea UDMR de a se desființa pensiile speciale apare într-un moment complet nepotrivit pentru partenerii din coaliție. Chiar dacă nu le sună bine, nu au cum să îi refuze pe maghiari. Și așa prăvălia Cîțu SRL se bâțâie din încheieturi, numai conflicte cu UDMR, care să ducă la scandaluri sau, mai rău, la destrămarea ei, le lipseau. Pe de altă parte, este în joc onoarea maghiarilor conduși de Kelemen Hunor. Fără finalul dorit, propunerea lor cade în desuetudine și i-ar așeza în galeria impostorilor, alături de PNL și USR PLUS.

author avatar
Valentin Boeru
4.982 afisari

14 COMENTARII

  1. Corect : CEL MAI DEMAGOG OM POLITIC ESTE RARES BOGDAN ! FOARTE BINE GANDESTE UDMR ,SA DISPARA PENSIILE SPECIALE LA TOTI ,PLAFONUL 7000 LEI !

  2. Cu un procentaj mic dar constant, UDMR-ul a știut să vorbească întotdeauna articulat, urmarindu-și cu consecvență intersele.
    Acest „șah-mat” dat coaliției de strânsură prin propunerea de eliminare a pensiilor speciale, merită toată atenția.
    Tare mă tem că liberalo-rezistenții, care oricum traversează o perioadă „delicată”, nu vor avea de ales și vor trebui să înghită „broasca”.
    E de nota zece miscarea maghiarilor. Dacă vor avea rezultatul scontat, va fi ca-n proverbul cu
    „buturuga mică…”

  3. & Dacă ați remarcat că Hunor ar fi propus, într-un mod mai „subtil” ,că să fie vaccinați și părinții copiilor care merg la școli , pentru a fi cumpărate mai multe vaccinuri de către Uniunea Europeană, ?

  4. In situatia in care UDMR REALIZEAZA STOPAREA BATAII DE JOC PRIVIND DESFIINTAREA PENSIILOR SPECIALE celalalte partide sunt zero barat.Acest pacalici al politicii romanesti care poarta numele de rares bogdan nu este in stare de nimic.In loc sa-si vada de professia sa alearga dupa bani si prosteste lumea.Atat salariile nesimtite care genereaza pensii nesimtite sunt in fapt mita pentru functiile ocupate.Derbedeul de Stoica a format bulgurele de zapada care acum este foarte mare si periculos pentru societate.Multi habarnisti sunt pe functii importante doar pentru salarii si pensii.

  5. Una din cauzele care determină pensiile mici din sistemul public de pensii o constituie veniturile minime la care se plătesc contribuțiile de asigurări sociale.
    Angajații care sunt plătiți cu salariul de bază minim brut pe țară vor avea o pensie mică chiar dacă au un stagiu mare de cotizare deoarece punctajul lunar, calculat prin raportarea salariului MINIM brut la câștigul salarial MEDIU brut conform art. 96 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, este SUBUNITAR.
    Este oare adevărat că sunt cazuri în care unii angajați sunt plătiți suplimentar cu sume de bani neevidențiate în statul de plată și pentru care nu se reține C.A.S. ?

  6. Bravo UDMR! Desi sunt roman si un pic chiar nationalist jur ca daca UDMR-ul rezolva aceasta problema au asigurate 6 voturi de la familia mea.

    • Bine, mă, păcăliciule. Ce repede te-ai bălegat pe tine de emoție în fața boanghenilor care te scuipă-n ochi (ca, de altfel, și ceilalți trădători și infractori, adicătelea cam toate celelalte găști de-și zic partide)! Un pic naționalist, hai? Poate labagist. Auzi la el cum se pișă pe el, ” veri avea șase voturi de la mine și familia mea ”. Ce dobitoci!

  7. Veniturile BUGETULUI ASIGURARILOR SOCIALE DE STAT provin, printre altele, din contribuțiile de asigurări sociale ale asiguraților și din sume alocate de la bugetul de stat, conform art. 21 lit. b) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.
    In acest caz, s-ar putea susține că nu ar trebui să se aloce sume de bani de la bugetul de stat pentru completarea fondurilor necesare plății pensiilor din sistemul public pentru că beneficiarii nu au contribuit la bugetul de stat.
    Totodată, s-ar putea afirma că pensiile din sistemul unitar de pensii publice nu sunt integral contributive.
    Ar fi util și să cunoaștem care este cuantumul lunar/anual al sumelor alocate de la bugetul de stat pentru plata pensiilor din sistemul public.

  8. udmr ul asta sunt toti agenti de influenta ai budapestei si atat ei cat si minoritatile nationale care sar dintr o barca in alta pt ciolan distrug alegerile romanilor. numai cu astia politicienii romani fac jocuri si nu guverneaza .trebuiesc desfiintati si sa treaca toti in partide unice de stanga sau dreapta nu dupa nationalitati sa i intretinem noi cu bani din contributii iar ei tradatori!!!!!!

  9. Bravos natiune !!! Sa se taie tot sa ajungem toti la acelasi nivel… Asa vroia si ” al batran” si drept „multumire”, i-am trimis vreo 30 de cartuse-n „buzunar”(ssic). Mamaaaa, dac-ar mai trai , ce ar mai rade. Si daca tot avem pretentia sa fim egali, sa CEREM, ca la asta santem prima, magistratii (injurati, scuipati, amenintati in sedintele de judecata), politistii batuti, facuti in toate felurile, serviciile: bune rele cum sant ne apara si sant expusi, sa-si faca ttreaba snur ca trebuie sa fim aparati… Nuuuu fratilor !!! Fiecare TREBUIE sa-si exercite meseria corect cu gandul la cel mai sarman dintre noi, dar si sa aiba certitudinea ca la final de cariera va putea trai linistit. Sigur si noi am muncit (tara asta noi am construit-o), dar, am fost si santem linistiti, nu trebuie sa ne uitam tot timpul peste umar. Asa ca mai reflectati…

  10. Domnule Kelemen, respect frate! Sunt român, dar UDMR gândeste bine! Jos cu pensiile nesimțite! UDMR fiți alături de noi toți, fie că suntem români sau unguri. Fiți corect cu cetătenii si veti culege roade bune. Românii s-au săturat să fie terfeliți, vor oameni politici cărora le pasă de nevoile noastre ale tuturor. Sancționați derapajele. Si plecați din grupările politice care nu vă fac cinste. Astfel veți aduna respectul cetățenilor din România.

  11. Ungurul asta crede ca unguri de-ai lui, dintre care unii sint foarte influenti, nu sint detinatori de pensii asa-zise ”speciale !?
    Pensii pe care LE-AU PRIMIT LEGAL, NU LE-AU FURAT !!!
    E ADEVARAT CA ”MAGISTRATII” LE-AU PRIMIT LA ORDIN EXTERN, CA SA EXECUTE ORDINELE, CEEA CE AU FACUT DIN PLIN .
    Cred ca hUNOR isi sapa singur groapa !!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger