AcasăPoliticaUcrainaX. Cum a schimbat războiul cel mai bogat om din lume

UcrainaX. Cum a schimbat războiul cel mai bogat om din lume

De fiecare dată când artileriștii ucraineni lovesc o țintă rusă, trebuie să mulțumească unei singure persoane: Elon Musk, cel mai avut om din lume.

Ei folosesc acum Starlink, un sistem de comunicații prin satelit deținut de SpaceX, compania lui Musk.

Atunci când planifică un contraatac sau un baraj de artilerie, soldații  își sună superiorii pentru a primi ordine de ultim moment prin intermediul unor receptoare de satelit.

Nu este vorba doar de comunicații militare, relatează Politico. Oleksiy – care a refuzat să-și dea numele de familie din motive de securitate –  face parte din brigada mecanizată 93 din Ucraina și își anunță prietenii și familia că este în siguranță prin intermediul unor mesaje zilnice criptate prin satelit, după ce rețeaua locală de telefonie mobilă a fost întreruptă în urmă cu câteva săptămâni în timpul unor bombardamente intense.

Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări NATO au donat Ucrainei miliarde de dolari în echipament militar de la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie.

Dar Starlink de la Musk – bazat pe un grup de sateliți de dimensiuni mici care zboară până la 150 de kilometri deasupra Ucrainei și transmit acces la internet de mare viteză – a devenit un colac de salvare neașteptat, atât pe câmpul de luptă, cât  și pentru populație.

Dronele ucrainene s-au bazat pe Starlink pentru a lansa bombe asupra pozițiilor înaintate rusești. Locuitorii din orașele asediate de lângă granița cu Rusia au păstrat legătura cu cei dragi prin intermediul sateliților criptați.

Volodimir Zelenski și-a actualizat în mod regulat milioanele de urmăritori din rețelele de socializare pe baza rețelei lui Musk și a organizat convorbiri Zoom cu politicieni globali, de la președintele american Joe Biden la liderul francez Emmanuel Macron.

Trupele ucrainene care au rezistat în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol au reușit să mențină legătura cu comandanții lor și chiar cu Zelenski – și să conducă interviuri video în direct cu jurnaliştii – pentru că aveau un sistem Starlink în fabrica asediată.

În concluzie, Starlink – și utilizarea de către Ucraina a rețelei de sateliți, atât pentru militari, cât și pentru civili – a

oferit Kievului o victorie extrem de necesară împotriva Moscovei într-un conflict care nu dă semne că se va încheia.

„Impactul strategic este că a distrus complet campania de informare a lui Vladimir Putin”, a declarat generalul de brigadă Steve Butow, director al portofoliului spațial la Defense Innovation Unit, avanpostul tehnologic al Pentagonului din Silicon Valley. Ucraina deține peste 11.000 de stații Starlink.

author avatar
Radu Jacotă Redactor