AcasăPoliticaUcraina vs. Israel. Pe cine sacrifică America?

Ucraina vs. Israel. Pe cine sacrifică America?

Interesant cum o organizație ca Hamas a reușit să dinamiteze toată scena geopoliticii internaționale în urma atacurilor din weekend. Ce vedem acum pe hartă e un șah dat Occidentului – Israelul are nevoie de sprijinul SUA pentru a face față unei bătălii cu rezistența Palestinei (și aliații săi tradiționali), dar pentru armele americane va concura direct cu Ucraina, țară prin intermediul căreia Washingtonul duce un război (proxy) cu Federația Rusă.

Cum și pentru puternica industria de armament din State e aproape imposibil să alimenteze la foc continuu două fronturi grele, se naște întrebarea, legitimă, pe cine va sacrifica America?

Două fronturi simultante, în zone geografice diferite

În a treia zi după ce Hamas a lansat o ofensivă fără precedent împotriva Israelului, lovind pe uscat, de pe mare și din aer, de la Tel Aviv s-a transmis un singur mesaj, scurt, dar eficient – America trebuie să trimită arme suplimentare. Și deja primele avioane Hercules zburau cu încărcătura cerută!

Citând un înalt oficial al Pentagonului, Politico a anunțat zilele trecute că „Administrația Biden a trimis sisteme de apărare aeriană și muniții ca răspuns la cererile urgente ale Israelului. Avioanele au decolat deja”.

În mijlocul acestei crize în creștere, nu puțini sunt cei care gândesc astfel – oare pot SUA să susțină un angajament ferm față de două conflicte semnificative, existențiale pentru națiunile implicate? Două fronturi simultane și în zone geografice separate. Răspunsul este nu, cel mai probabil.

Occidentul râde de Zelenski – „Armata de amputați a Ucrainei”

Conștient că nu are la Casa Albă proptelele Israelului, Volodimir Zelenski a pornit, zilele astea, în „Turneul disperării” prin Europa, cu speranța că va îndupleca Occidentul să-i finanțeze pe mai departe hârjoneala cu Rusia.

În același timp, „cneazul” de la Kiev trimite bezele și poporului evreu (din care chiar el se laudă că face parte), doar-doar alde Netanyahu și Mossad nu vor începe să pună întrebări (e nu, pe naiba!) despre cum a ajuns Hamas să atace în Israel folosind arme americane; cumva, sunt arme ce au fost trimise din State în Ucraina?!

Personal, resping această ipoteză și mi s-ar părea de domeniul fantasticului ca MApN-ul ucrainean să facă trafic de arme, vânzând pușcoacele primite din SUA.

Revenind. Știm că Washingtonul a alocat Ucrainei mai bine de 100 de miliarde de dolari, în ajutor militar, ca să țină Rusia ocupată, să-i spulbere economia. Dar, în același timp, America se confruntă cu o datorie națională care scapă de sub control, iar lucrurile nu trebuiau să stea deloc așa. Da, rubla e la pământ, dar și dolarul e amenințat, acasă, de o inflație în creștere și pe plan extern, de planurile rivalilor de a „dedolariza” piața comerțului global.

Cumva, Casa Albă trebuie să aleagă. După 18 luni, războiul din Ucraina a devenit unul de uzură. Mai rău încă, victoriile contraofensivei Kievului se măsoară acum în centimetri. „Credem că ucrainenii au pierdut undeva la 350.000 de mii de oameni, poate chiar mai mulți. Și sunt sute de mii de răniți”, este ultima estimară făcută de colonelul (r) american Douglas Macgregor.

Această realitate sumbră i-a determinat pe jurnaliștii BBC să numească trupele lui Zelenski „armata de amputați a Ucrainei”. În șase luni din 2023, în spitalele din Ucraina au ajuns mai mulți răniți decât a avut Marea Britanie în șase ani de luptă în cel de-Al Doilea Război Mondial, arată BBC!

Zelenski nu mai are nici pe cine să trimită „carne de tun” pe front, nici arme pentru trupele rămase.

În același timp, amiralul Rob Bauer (NATO) a fost primul care a transmis un semnal – „se vede fundul sacului” – legat de continuarea aprovizionării cu arme a Ucrainei. Marți, 11 octombrie, a venit confirmarea oficială și de la Casa Albă – „ajungem la capătul funiei”.

Când vine vorba de lobby, evreii dau ora exactă

Lucrurile stând astfel, e puțin probabil ca Zelenski să fie capabil să anuleze eforturile lui „Bibi” Netanyahu privind transformarea Israelului într-o prioritate a Casei Albe. Când vina vorba de lobby, evreii dau ora exactă.

Pe de altă parte, experții sesizează și altceva în toată această poveste. Faptul că Israelul a ajuns să ceară arme din SUA la doar trei zile după ce a fost lovit de Hamas și Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) este alarmant. Ori Tel Avivul nu e atât de puternic pe cât s-a crezut, iar asta poate fi de rău, mai cu seamă că niciunul dintre ceilalți aliați tradiționali ai Palestinei – Hezbollah, Siria, Ansarallah și Iran – nu au intrat încă în mod oficial în conflict, ori… Ei bine, dacă celălalt „ori” nu poate însemna decât că urmează ceva de nivel apocaliptic a se întâmpla în Golful Persic și de asta a fost cerută acolo prezența americană.

Tactic, dacă Hezbollah va intra în luptă, strategii israelieni se așteaptă ca din nordul Libanului să se tragă până la 4.000 de rachete pe zi, plus câteva mii de trupe de elită să fie trimise în Israel pentru a ataca bazele militare din orașele de graniță. Iar situația va deveni cu adevărat explozivă abia atunci când Iranul se va alătura conflictului; Teheranul se bazează pe cea mai puternică armată din regiune, are stocuri substanțiale de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, capabile să atingă nu doar Tel Avivul, ci și bazele americane din regiune și chiar ținte din Europa!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.023 afisari

14 COMENTARII

  1. America nu sacrifica pe niciuna . Israel e inarmat pana-n dinti , portavioanele sunt doar o garantie americana ca nu se amesteca altii . Pentru Ucraina : ” In perioada 16 octombrie -17 noiembrie 2023 Senatul american va adopta un pachet de ajutor pentru Ucraina , cu o durata de un an , de 100 MILIARDE DE DOLARI ” – Ukrinform . ” Comisia Europeana pregateste un ajutor financiar de 72 de MILIARDE DE EURO – 18 miliarde de euro pe an pentru perioada 2024-2027 ” – Politico . eu . ” Statele Unite , Belgia , Danemarca , Germania , Canada sau Marea Britanie , printre statele care au anuntat diferite tipuri de ajutor militar NOU pentru Ucraina ” – Radio Romania Actualitati , ieri , 11.10.2023 , articol de Bogdan Isopescu . ” Danemarca acorda un nou ajutor militar Ucrainei , in valoare de 777 milioane de euro ” – Economica . net . ” Acum doua zile Germania a dezvaluit un NOU pachet de sprijin pentru Ucraina de 1 MILIARD de euro ” – Sky News.

    • Cam multe ” pachete de ajutoare” la viitor: va adopta…; pregateste…;au anuntat…; ; a dezvaluit…;va acorda… !Le privim cu atentie si-ngrijorare!

    • Nu mai visa băi prostavane anonim, Ucraina este precum purceaua in coteț: moartă și cu courul în ușă! Slaba …

  2. America e cam gata doar mai zdrangane portavocile platite worldwide. Ce-o sa faca terestru America in fata Turciei deja pregatita si a palestinienilor? Grav este ca iarasi viseaza strategii inaplicabile. A apus steaua DC si ei saracii nici nu stiu. Pana si specialii de la Bucuresti s-au prins chiar daca mai greu dar au reusit!

    • Sunteti doi „anonimi”? Ca aceeasi „America ( care-n.m.) e cam gata doar mai zdrangane portavocile platite worldwide.”, tot ea „va adopta un pachet de ajutor pentru Ucraina , cu o durata de un an , de 100 MILIARDE DE DOLARI ” ?!?! Chiar asa „gata” sa fie?

  3. Atata timp cat tiparnita de dolari lucreaza si birul in contracte de inarmare aduce din ce in ce mai multi bani, SUA poate sprijini si Ucraina si Israelul.

    • Nu-i chiar așa simplu. Cât o fi de redusă lumea, tot sare-n ochi faptul că aștia tipăresc în neștire bani. Trebuie să îi sprijine cu arme, nu cu bani. Aici începe buba.

  4. Nemernicii nu doar ca au taiat apa si lumina in Gaza, dar refuza pana si livrarea ajutoarelor umanitare. Acestea sunt crime impotriva umanitatii. Nu degeaba sunt atat de “iubiti” in toata lumea.

    • Adica: eu atac (nu cu vorba!) sefii lu’ APA NOVA si ENEL, si-apoi ma plang ca alea mi-au taiat apa si lumina? Chiar niste nemernici!

    • Nelule, cine te oprește să-i aprovizionezi cu de toate?
      Fugi repede la Lidl, îți umpli mașina cu apă și haleu și drum bun în Palestina.
      Dacă nu ai bani de ajutoare și nici mașină te duci cu trotineta electrică. Abia așteaptă Hamașii să le povestești cum stă treaba cu părinte 1 și părinte 2.
      Succesuri!

    • @Nelu…ajutoarele au fost ani de zile( acu’ am alfat) din banii tai, cadou de la UE pentru guvernarea….hamas!
      In loc ca UE sa la trimita medicamente, mancare si altele in produse ei au trimis bani ?
      Si acu’ se plang?
      Noua nu ne dau bani prin programe..

  5. Pe harapii astia ii termina in citeva zile, asa ca va reveni totul la normal in maxim o saptamina, atita doar ca Fasia Gaza nu va mai exista!

  6. S-a adunat multa ura in cei 75 de ani de la infiintarea Israelului ,milioane de palestinieni sunt imprastiati in toata lumea.Uitati de bombardamentele israeliene din Siria ,din Liban ,uitati de amestecul constant si de implantarile de kibuturi in Cisiordania si Gaza .
    Lumea araba a fost inselata de UK ,UK este cea care a inselat si pe evrei !.
    ONU a devenit o organizatie de paie !,n-a fost in stare sa gestioneze nici un conflict, EXISTENTA A 2 STATE :Israel si Palestina ar readuce pacea in Orientul Mijlociu.
    Razboiul este ultima solutie !!,dar e o solutie criminala si care nu va aduce niciodata o pace adevarata.
    CUVANTUL PACE A FOST UITAT ??, REVENITI CU PICIOARELE PE PAMANT VOI ACEEA CARE VA CREDETI STAPANII LUMII .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger