Cauta

Ucraina va ataca Rusia? Ce poate face Occidentul. Ce te faci, Putin?

Rapoartele privind atacuri semnificative împotriva a două baze aeriene rusești reprezintă o nouă și periculoasă turnură în războiul din Ucraina.

Una dintre explozii a avut loc la baza aeriană Engels-1 din regiunea Saratov, iar cealaltă la Diaghilevo, în zona Riazan. Moscova a acuzat imediat Ucraina pentru loviturile, care par să fi fost efectuate cu ajutorul unor drone. Guvernul de la Kiev nu are o poziție clară.Washingtonul “nu încurajează Ucraina” să lanseze lovituri în Rusia.

Atacurile au avut loc pe un fundal tactic important: o campanie de bombardamente rusești în creștere împotriva infrastructurii critice din Ucraina.

În timp ce jocul său în războiul terestru continuă să se clatine, președintele rus Vladimir Putin a luat calea aerului pentru a pedepsi populația civilă, comentează Bloomberg. Este cea mai recentă dintr-o serie de crime de război rusești, care are loc chiar în momentul în care vine iarna, iar electricitatea și căldura devin chestiuni de viață și de moarte.

Presupunând că Ucraina a lansat atacurile cu drone împotriva unor ținte militare legitime, deși la peste 500 km în Rusia, care sunt implicațiile pentru întregul conflict?

De ce rusul invadator ar avea drepturi? Ucrainenii au suferit timp de luni de zile din cauza crimelor, violurilor, bombardamentelor nediscriminatorii asupra locuințelor civile și a atacurilor asupra electricității, apei și centralelor nucleare. Cine îi poate sfătui să stea pur și simplu deoparte și să accepte ceea ce Putin vrea să le dea?

Poate “sfătuitorii tactici” din lumea rețelelor sociale- o grămadă de amețiți brusc rusofili, antioccidenali, anti orice. Tăiau frunză la câini, dar războiul i-a reactivat. Culmea, Moscova nu dă nici o copeică pe ei.

Liderii de la Kiev vor încerca să mențină un nivel minim de negare cu privire la loviturile pe teritoriul rusesc, dar nu există nicio îndoială că vor juca mai dur.  Din punctul lor de vedere, nu prea au prea multe de pierdut. Rusia este deja pe picior de război total și, în afară de utilizarea armelor nucleare (o linie pe care chiar și Putin ar ezita să o treacă), Kremlinul chiar nu are cărți de luptă suplimentare de jucat.

Este posibil ca aceste lovituri să fi fost calibrate pentru a servi pur și simplu ca o demonstrație a capacității ucrainene, deși cu efecte limitate. În continuare, Kievul poate merge mai departe, dar va avea grijă să lovească doar ținte pur militare – teoretic –  păstrând avantajul față de Rusia în ceea ce privește dreptul internațional. Dacă Putin nu se retrage din războiul aerian (foarte puțin probabil), patria sa va fi atacată.

Susținătorii occidentali vor încerca să îi împiedice pe ucraineni să lanseze atacuri de mai mare amploare, sperând să reducă riscul  cel mare: conflictul să se extindă și mai mult și să atragă direct NATO.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va încerca să îi liniștească pe ucraineni oferindu-le mai multe și mai bune rachete sol-aer pentru a-și apăra orașele și ar putea lua în considerare în mod serios furnizarea de avioane de luptă.

Dacă ucrainenilor li se oferă srpijin pentru a „închide cu adevărat cerul” deasupra națiunii lor, aceștia ar putea fi mai dispuși să se abțină de la atacuri cu rază lungă de acțiune. Dar, așa cum stau lucrurile, Ucraina poate să răspundă împotriva țintelor din interiorul Rusiei.

Pe de altă parte, aceste atacuri vor întări probabil hotărârea Kremlinului și îi vor oferi lui Putin subiectele de discuție pe care le dorește pentru populația rusă: Ucraina ne atacă! Dar, după mai mult de nouă luni de război brutal, ratingul său de aprobare acasă suferă și sprijinul internațional este în scădere.

La fel ca faimosul raid aerian asupra orașului Tokyo al colonelului american Jimmy Dolittle în primele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, atacurile cu drone arată o slăbiciune a unui front intern presupus invulnerabil.

Rușii obișnuiți ar putea să vadă costurile tot mai mari a ceea ce ar putea fi cel mai bine numit „războiul ego-ului lui Putin”.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version