AcasăPoliticaUcraina va ataca Rusia? Ce poate face Occidentul. Ce te faci, Putin?

Ucraina va ataca Rusia? Ce poate face Occidentul. Ce te faci, Putin?

Rapoartele privind atacuri semnificative împotriva a două baze aeriene rusești reprezintă o nouă și periculoasă turnură în războiul din Ucraina.

Una dintre explozii a avut loc la baza aeriană Engels-1 din regiunea Saratov, iar cealaltă la Diaghilevo, în zona Riazan. Moscova a acuzat imediat Ucraina pentru loviturile, care par să fi fost efectuate cu ajutorul unor drone. Guvernul de la Kiev nu are o poziție clară.Washingtonul “nu încurajează Ucraina” să lanseze lovituri în Rusia.

Atacurile au avut loc pe un fundal tactic important: o campanie de bombardamente rusești în creștere împotriva infrastructurii critice din Ucraina.

În timp ce jocul său în războiul terestru continuă să se clatine, președintele rus Vladimir Putin a luat calea aerului pentru a pedepsi populația civilă, comentează Bloomberg. Este cea mai recentă dintr-o serie de crime de război rusești, care are loc chiar în momentul în care vine iarna, iar electricitatea și căldura devin chestiuni de viață și de moarte.

Presupunând că Ucraina a lansat atacurile cu drone împotriva unor ținte militare legitime, deși la peste 500 km în Rusia, care sunt implicațiile pentru întregul conflict?

De ce rusul invadator ar avea drepturi? Ucrainenii au suferit timp de luni de zile din cauza crimelor, violurilor, bombardamentelor nediscriminatorii asupra locuințelor civile și a atacurilor asupra electricității, apei și centralelor nucleare. Cine îi poate sfătui să stea pur și simplu deoparte și să accepte ceea ce Putin vrea să le dea?

Poate “sfătuitorii tactici” din lumea rețelelor sociale- o grămadă de amețiți brusc rusofili, antioccidenali, anti orice. Tăiau frunză la câini, dar războiul i-a reactivat. Culmea, Moscova nu dă nici o copeică pe ei.

Liderii de la Kiev vor încerca să mențină un nivel minim de negare cu privire la loviturile pe teritoriul rusesc, dar nu există nicio îndoială că vor juca mai dur.  Din punctul lor de vedere, nu prea au prea multe de pierdut. Rusia este deja pe picior de război total și, în afară de utilizarea armelor nucleare (o linie pe care chiar și Putin ar ezita să o treacă), Kremlinul chiar nu are cărți de luptă suplimentare de jucat.

Este posibil ca aceste lovituri să fi fost calibrate pentru a servi pur și simplu ca o demonstrație a capacității ucrainene, deși cu efecte limitate. În continuare, Kievul poate merge mai departe, dar va avea grijă să lovească doar ținte pur militare – teoretic –  păstrând avantajul față de Rusia în ceea ce privește dreptul internațional. Dacă Putin nu se retrage din războiul aerian (foarte puțin probabil), patria sa va fi atacată.

Susținătorii occidentali vor încerca să îi împiedice pe ucraineni să lanseze atacuri de mai mare amploare, sperând să reducă riscul  cel mare: conflictul să se extindă și mai mult și să atragă direct NATO.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va încerca să îi liniștească pe ucraineni oferindu-le mai multe și mai bune rachete sol-aer pentru a-și apăra orașele și ar putea lua în considerare în mod serios furnizarea de avioane de luptă.

Dacă ucrainenilor li se oferă srpijin pentru a „închide cu adevărat cerul” deasupra națiunii lor, aceștia ar putea fi mai dispuși să se abțină de la atacuri cu rază lungă de acțiune. Dar, așa cum stau lucrurile, Ucraina poate să răspundă împotriva țintelor din interiorul Rusiei.

Pe de altă parte, aceste atacuri vor întări probabil hotărârea Kremlinului și îi vor oferi lui Putin subiectele de discuție pe care le dorește pentru populația rusă: Ucraina ne atacă! Dar, după mai mult de nouă luni de război brutal, ratingul său de aprobare acasă suferă și sprijinul internațional este în scădere.

La fel ca faimosul raid aerian asupra orașului Tokyo al colonelului american Jimmy Dolittle în primele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, atacurile cu drone arată o slăbiciune a unui front intern presupus invulnerabil.

Rușii obișnuiți ar putea să vadă costurile tot mai mari a ceea ce ar putea fi cel mai bine numit „războiul ego-ului lui Putin”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.244 afisari

17 COMENTARII

  1. este uimitor cum ucraina inista sa respecte la litera doctrina de aparare a rusiei – „daca teritoriul rusiei este atacat rusia este indreptatita sa foloseasca orice mijloace pt a respinge atacul inclusiv nucleare”

  2. RE:” Rusia este deja pe picior de război total”
    Domnu’ Jacota .. ushurel cu pianu in baie! Armata Federatziei Ruse sta in cazarmi. 1,000,000 militari de cariera si 2,700,000 rezervishti trained stau si se uita la TV. In Ukraina, Federatzia Rusa are o amestecatura de militari rushi, RECRUTZI (nu REZERVISHTI), mercenari, militari din Donbas.
    Cind Rusia va arunca in razboi actuala armata de 1,000,000 miltari + 2,700,000 rezervishti + aprox 8,000,000 recrutzi, atunci Rusia va fi in razboi TOTAL. Doamne fereshte, ca asta inseamna WW-3.

    • Da,autorul articolului un infantil fara pic de minte sau indobitocit total.Daca,doamne fereste,se porneste puhoiul rusesc din strafundurile Siberiei si a stepelor caucaziene va fi vai si amar de capul nostru,al vecinilor in primul rand.Nu se vor opri decat la oceanul Atlantic.Ucrainenii,cu tot sprijinul american n-au cum sa-i invinga si cucereasca pe rusi.Daca nu incheie rapid pacea cu ei vor ramane fara tara.Cei care au declansat acest razboi isi vor lua talpasita si se vor aciui sub aripa ocrotitoare a celor care i-au incitat.Oricum acestia sunt oameni fara tara.

    • nope, inseamna doar distrugerea rusiei si realizarea planului lui hitler cucerirea vastelor resurse naturale pentru industria germana

  3. RUSIA VA DA DRUMUL ROBOTILOR MORTII SI VOR TOCA MERCENARII DE NU VOR MAI PRIMI RUDELE NICI O MANECA DIN LUPTATORI…
    RUSUL CAND IUBESTE, IUBESTE PANA LA MOARTE. CAND LUPTA, LUPTA PANA DINCOLO DE MOARTE! ZELENSKI NU E UCRAINA, E CIRCARUL LUMII…FILM DE LUNG METRAJ! LINSAREA LUI VA FI ADRENALINA! DEJA E PLICTISITOR SI PE FATA LUI SE VEDE AMPRENTA LINIUTELOR DE ZI CU ZI…SOBOLANII NOSTRI SE INCHINA LA EL, DE ZICI CA E INRAMAT CA ICOANA. LASATI DRACU SLUGAREALA CA AVETI FRACTURA LA SPINARE!

  4. D-aia nu ti-ai facut copii ,dle Jacota,iti consumi timpul si viata de jurnalist cu articole infantile.Pe vremuri ai fi fost bun la Arici Pogonici.

  5. Rusia’ a ,,invadat’ UkronazziSStanul pentru că voi, presa ,,miluită” ați inchis ochii la masacrele făcute de Banderiștii ucrainieni din 2014 incoace contra concetățenilor lor de etnie rusă, au fost peste 14 MII de MORȚI adică GENOCID!!!!!!!! Și asta s-a intâmplat la ordinul amerlocilor cărora le place să ațâțe URSUL cu hăitași proști și mai ales non-americani! Adevărul gol-goluț este că Occidentul a devenit o cloacă infectă unde totalitarismul iși face de cap și de ciolane iar Jandarmul Mondial după ce a nenorocit zeci de popoare prin războaie (in scop de jaf!) a trecut la Biserica Satanistă cu mare pompă/fast sub stindardul cur-cubeului slujind Tora&Kabala in altarele lojilor zidarilor lui Bă-foame-te! Băăăăăîîîîî, dacă nu câștigă rușii războiul contra natostanezilor sataniști SUNTEM FRIPȚI ȘI MÂNCAȚI DE VII!!! ĂȘTIA NE PUN PIELEA-N BĂȚ, despre ce mama lu’ proces verbal tot bateți voi apa’n piuă p’acilea?!? Ne-au inchis in case, imbotnițat, ștanțat ADN-ul cu ștampila lu Scaraoțchi, ne spun in față că suntem prea mulți ȘI VOR SĂ NE OMOARE și voi ii lingeți in dos, curveloooorrrr!!!!!

  6. Mare noroc au rușii cu liderii Onionii Ieoropene pentru că îi mai înfrânează pe soldații ukrainieni că altfel Russia era dispărută de mult.

  7. Ce aberatie de articol…. De aia n-am intrat in Schengen mister Jacota ca sa poti scrie in continuare aberatii zilnic. ( E un raspuns exact ca articolul de mai sus).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger