Volodimir Zelenski a recunoscut recent că aderarea Ucrainei la NATO nu este în discuție. În schimb, țara sa ar avea nevoie de garanții de securitate din partea Europei sau a Statelor Unite pentru a împiedica Rusia să înceapă un nou război în următorii ani.
O garanție europeană de furnizare de trupe nu este fezabilă, în special fără o implicare substanțială a SUA. Nici statele europene, nici Statele Unite nu au fost dispuse să trimită trupe pentru a muri în Ucraina în timpul războiului actual, notează Foreign Affairs. Chiar dacă europenii ar reuși cumva să furnizeze o astfel de forță, vor apărea alte probleme semnificative.
Linia actuală a frontului din Ucraina are o lungime de peste 800 de kilometri; granițele Ucrainei cu Rusia și Belarus se întind peste 2.000 de kilometri. Diverse evaluări militare sugerează că ar fi necesare între 40 000 și 200 000 de trupe pentru a impune pacea și pentru a descuraja Rusia de la atacuri viitoare.
Europa nu sunt pe deplin capabilă să organizeze o operațiune de această amploare fără sprijinul SUA, ceea ce înseamnă că trupele americane ar trebui să fie prezente – și asta nu se va întâmpla. Deși articolul 5 al NATO nu s-ar aplica trupelor europene desfășurate, presiunea de a răspunde în cazul unui atac rusesc ar atrage Statele Unite în război.
Chiar și 50 000 de soldați ar reprezenta un efort semnificativ pentru armatele europene, solicitându-le să retragă trupele de menținere a păcii din alte conflicte și să ignore propriile cerințe de planificare ale NATO.
„Bluf and pray”
Poate cel mai problematic este faptul că desfășurarea de trupe ar fi insuficientă pentru a descuraja Rusia, acționând în schimb ca o forță capcană ce ar putea atrage Europa în orice nou război. Un raport recent al grupului de reflecție german SWP a descris această abordare drept una de tip „bluf and pray”, în care țările europene își iau angajamente inadecvate.
Occidentul confundă adesea rolurile de menținere a păcii pentru trupele europene (cum ar fi aplicarea încetării focului) cu descurajarea post-conflict mai largă.
Prin urmare, garantarea directă a securității Ucrainei prin desfășurarea de trupe sau prin angajamente de alianță este prea riscantă atât pentru Europa, cât și pentru Statele Unite.
Ucraina trebuie să-și garanteze propria securitate. În fond, cu tot ajutorul armelor și finanțării occidentale, a luptat singură. Un angajament de trupe europene nu este modalitatea de a pune capăt acestui război sau de a preveni următorul.