AcasăPoliticaUcraina și începutul celui de-al doilea Război Rece

Ucraina și începutul celui de-al doilea Război Rece

De când Rusia a invadat Ucraina, s-a vorbit mult despre ecourile celui de-al doilea război mondial și despre pericolele unui al treilea. Însă momentul global actual seamănă mult mai mult cu o revenire a războiului rece.

Încă o dată, SUA adună o coaliție pentru a se confrunta cu o axă Rusia-China, subliniază Financial Times. Încă o dată, pericolele unui război nuclear sunt în centrul politicii internaționale. Și încă o dată, există un mare bloc de țări nealiniate – denumit acum, în general, „sudul global” – care este intens curtat de ambele părți.

Mulți din sudul global insistă asupra faptului că în Ucraina este un conflict regional care nu trebuie să fie lăsat să perturbe sau să schimbe întreaga lume.

Dar factorii de decizie politică din administrația Biden încadrează deja războiul în termeni globali. Ei văd Rusia și China drept parteneri într-o provocare la adresa „ordinii bazate pe reguli”, susținută de SUA și aliații săi. Bătăliile din Ucraina sunt teatrul central al acestei lupte mai largi.

Privite dinspre Washington, amenințările la adresa securității în Europa și Asia sunt în prezent atât de profund conectate încât cele două continente sunt văzute de oficiali ca un „sistem de operare unic”. Acesta este un model de gândire care amintește foarte mult de războiul rece.O mare diferență față de ultimul război rece este că de data aceasta americanii văd în China, nu în Rusia, cel mai serios rival al lor.

Această convingere nu a fost schimbată de faptul că președintele rus Vladimir Putin este cel care a lansat un război. De fapt, accentul pus pe China de către administrația Biden intensifică tendința de a vedea războiul din Ucraina nu doar ca pe o chestiune de securitate a Europei, ci  mondială.Descurajarea Beijingului de a-și traduce sentimentele pro-ruse în sprijin militar sau economic direct pentru Moscova rămâne o prioritate de top americană.

Aliații SUA din Asia – în special Japonia, Coreea de Sud și Australia – sunt, de asemenea, foarte atenți la implicațiile războiului din Ucraina pentru propria lor securitate. Cel mai rău scenariu pentru ei ar fi că agresiunea Rusiei încurajează China și distrage atenția Americii, ceea ce duce la o invazie chineză a Taiwanului care transformă regiunea.

Cel mai bun caz este că războiul din Ucraina revitalizează alianța occidentală și conducerea globală a SUA și determină China să se retragă în Asia.

Unii istorici văd acum primul și al doilea război mondial ca două etape ale aceluiași conflict – separate de o generație de pace din ce în ce mai fragilă.

S-ar putea ca cei din viitor să vorbească despre primul și al doilea război rece – separate de o eră de 30 de ani de globalizare. Primul război rece s-a încheiat odată cu căderea Zidului Berlinului în 1989. Al doilea, se pare, a început cu invazia rusă în Ucraina în februarie 2022.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
438 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger