AcasăPoliticaUcraina se rupe în două, cu binecuvântarea SUA

Ucraina se rupe în două, cu binecuvântarea SUA

A trecut o lună de la atacul Hamas și, pe frontul european, vedem că Ucraina se prăbușește în topul priorităților Occidentului. Și-așa sprijinul politic pentru continuarea ajutorului militar era în scădere, deci nimic nou sub Soare, să fim sinceri! În același timp, ce se întâmplă la nord de România dezvelește un adevăr incomod, ascuns publicului – Ucraina și Occidentul pierd războiul cu  Rusia lui Putin.

Până și cei mai înflăcărați susținători ai victoriei contraofensivei ucrainene încep acum să admită că strategia NATO-Kiev a eșuat. În ciuda miliardelor de dolari cheltuite și a zecilor de mii de victime, Ucraina abia a recuperat două, trei sate, în timp ce Rusia face progrese semnificative în nord-est.

Rusia avansează în nord-est

Pentru strategii Alianței Nord-Atlantice, lucrurile merg conform planului, fiind evidentă „binecuvântarea” americană pentru expansiunea Moscovei de-a lungul Niprului, în amonte. Practic, Ucraina se rupe în două și doar un singur orb – Zelenski – nu vede asta.

Într-o repetare a campaniei din Bahmut, Rusia își dublează acum eforturile de a captura orașul Avdiivka, care a fost un simbol al rezistenței ucrainene în 2014. Potrivit lui Oleksi Arestovici, fostul consilier prezidențial al lui Zelenski și acum un adversar ferm al acestuia, căderea Avdiivka (ar fi al 7-lea oraș la rând pierdut de Ucraina) este aproape sigură – „Toată lumea din armată știe că trupele de pe frontul sudic au fost transferate la Avdiivka. Acest lucru înseamnă adio ofensivei sudice”.

Vorbind pentru The Telegraph, Arestovici a numit contraofensiva „un dezastru” și l-a acuzat direct pe Zelenski că a făcut mai multe greșeli strategice – „Nu va exista nicio întoarcere la granițele din 1991 și nu va exista o revenire a peninsulei Crimeea în viitorul apropiat”.

Această realitate – pe care mulți au prezis-o – începe acum să apară chiar și în analizele experților occidentali pro-Ucraina. Unul dintre aceștia, Max Hastings, , a admis că „orice ar spune Zelenski, eliberarea Crimeei și a Donbasului este puțin probabil să se întâmple”.

Zaluzhni, la cuțite cu Zelenski

Adevăratul șoc este altul – noua realitate a început să fie acum recunoscută, chiar dacă în termeni puțin mai nuanțați, și de comandantul suprem al armatei Ucrainei, generalul Valery Zaluzhni.

Săptămâna trecută, într-un interviu surprinzător de sincer acordat The Economist, Zaluzhni a spus că Rusia a pierdut 150.000 de soldați, o estimare mult mai mică decât cifrele vehiculate anterior de sursele ucrainene și occidentale. Dacă dezvăluirea sa este adevărată, înseamnă că Rusia a pierdut aproape la fel de multe trupe ca Ucraina, în ciuda faptului că are o populație mult mai mare. Cu alte cuvinte, șeful armatei recunoaște că, de fapt, Ucraina a fost sângerată de trupe, în mare parte ca urmare a contraofensivei prost gândite. „Mai devreme sau mai târziu vom descoperi că pur și simplu nu avem destui oameni pentru a lupta”, a recunoscut Zaluzhni.

Războiul a ajuns la un impas. Având în vedere rangul generalului Zaluzhni, nu este surprinzător să aflăm că această evaluare a sa este împărtășită de majoritatea oamenilor din anturajul președintelui Zelenski. Singura persoană care pare să nu vrea să înfrunte realitatea este Zelenskyy însuși. Vorbind pentru NBC, liderul de la Kiev a respins ideea că războiul se află într-un impas și chiar l-a mustrat public pe Zaluzhni pentru afirmațiile sale. New York Times a reacționat prompt – „Reacția lui Zelenski semnalează o ruptură emergentă între conducerea militară și cea civilă a Ucrainei”.

Unul dintre consilierii președintelui ucrainei a vorbit, sub protecția anonimatului: „Credința lui Zelenski în victoria finală a Ucrainei s-a întărit într-o formă care îngrijorează. Se amăgește. Nu mai avem opțiuni. Nu mergem înainte. Nu câștigăm. Dar, încearcă tu să-i spui asta!”.

Pe front, situația e disperată. Unii comandanți din prima linie au început să refuze ordinele de avansare în teren, chiar și atunci când acestea au venit direct din biroul președintelui.

Imaginea lui Zelenski este aceea a unui lider disperat și delirant, din ce în ce mai izolat pe scena internațională, care se plimbă de colo-colo în buncărul său cerând o victorie militară despre care toată lumea știe că este imposibilă. Câte vieți au fost sacrificate în urmărirea unui scop militar imposibil? Câți ar fi putut fi salvați dacă Occidentul ar fi fost mai dispus să tolereze o discuție deschisă despre situația reală și obiectivă din Ucraina și regiune?

Ce urmează acum? Având în vedere situația, nu sunt multe opțiuni pentru Ucraina. Cel mai probabil, Kievul va fi împins de Washington să negocieze un armistițiu cu Moscova, care va implica în mod evident un compromis teritorial. NBC transmite chiar că Occidentul a început discuții secrete cu Ucraina despre ce ar putea implica negocierile de pace cu Rusia. Public, însă, subiectul este încă tabu și asta numai pentru că ar fi o recunoaștere de facto a înfrângerii NATO. În plus, SUA ar trebui să explice și de ce a interzis Kievului să negocieze pacea cu Moscova, în martie 2022, când Turcia a mediat dialogul.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
4.622 afisari

11 COMENTARII

  1. Nu se rupe nimic , Germania a dublat suma initiala de 4 miliarde de euro , ajutorul pentru Ucraina va fi de 8 miliarde de euro , Uniunea Europeana si SUA continua sa sprijine Ucraina . Vor veni si F-16 si ATACMS , nimic nu e batut in cuie …

  2. Ucraina a fost de sute de ani una cu Rusia. Pe front, in curand, rusii si ucrainenii vor incepe sa fraternizeze, vor refuza sa se mai ucida intre ei si vor inceta macelul. Si va fi vai de conducatorii lor.

  3. Daca OTAN-ul avea de gind sa invinga Rusia in Ukraina, ar fi inarmat-o cum trebuie intre 2014-2022. Au avut 8 ani la dispozitie si nu au facut nimic, dar absolut nimic; mult trimbitzta inarmare a Ukrainei a fost numai pe hirtie si este in continuare numai pe hirtie. Bugetul anual al Federatiei Ruse pentru Razboi e de 60(saizeci) de miliarde de $SUA pe an. Daca toate sutele de miliarde vinturate de SUA, UE, Koreea, Japonia si Canada ar fi ajuns in miinile Armatei Ukrainiene, Rusia ar fi fost demult intrinta, cel putzin din punct de vedere al razboiului ne-nuclear.

  4. Pacat de banii cheltuiti. De oameni, nici nu mai zic. In loc sa fraternizeze Ucraina cu Rusia si amandoua cu Europa….Si impreuna impotriva islamului. A Indiei, a Iranului. Acolo este pericolul nostru, al europenilor. De marele dusman, China , care acum nu mai poate fi distrus. Daca nu putem sa i distrugem, macar sa evitam orice contact cu ei.

    • In douazeci de ani de-acum incolo, Russia e Tara Islamica. Asadar Russia merge cu Arabia, cu India si Iranul merg impreuna impotriva unei Europe care nu mai are timp sa se reproduca pentru ca se uita toata ziua la televizor….sau ,ma rog, la telefonul celular….

  5. Totul este din cauza SUA, Anglia, Germania Franta , si altor taricare isi pun cenusa in cap din cauza colonialismului. Ce tampiti. In loc sa fie mandrii, si sa lase mostenirea generatiilor viitoare, politica ultimilor 300 ani. Ei isi sapa singuri groapa. Si tarasc si estul Europei in ea.

    • Tarile UE nu vor conflict cu Rusia pentru ca au de castigat de pe urma relatiei economice, in timp ce coruptii de americani au bagat toate ajutoarele in buzunarele fara fund ale industriei de aparare din care au mai ajuns pe frontul din Ucraina 2 gloante si o grenada. A fost o afacere stropita cu sange (specialitatea cainilor de la Washington), cum a observat cineva mai sus, daca toate ajutoarele ajungeau ca material militar pe front, nu mai incapeam in case de atitea tancuri, rachete si avioane. Un furt nenorocit si oameni omorati degeaba. Sper ca UE sa dea cu piciorul in marea epava US cat mai are timp, inainte sa se duca mai rau in jos.

  6. De facto era deja rupta. Dar miliardele americanilor au mai prelungit inevitabilul. Cu pretul a zeci de mii de victime.

  7. STOP JOC , NU-I REMIZA !, E DOVADA INCA O DOVADA CA RUSIA ISI CONTINUA SACRIFICIILE CAND ESTE INCOLTITA, RUSIA NU STIE SA PIARDA!.
    AMERICANII SUB STEAG FALS AU PIERDUT IAR SI IAR LUPTA.
    UCRAINA ESTE NOUL AFGANISTAN DIN CARE AMERICA SE VA RETRAGE TOT CU COADA INTRE PICIOARE !.
    INTILNIREA XI + Biden nu-i decat alta dovada de slabiciune a Americii ,ti-ai gasit cine sa negocieze cu XI !.
    TOPOGANUL DEJA ARE DESTULA APA !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger