AcasăPoliticaUcraina, Rusia, Europa: pierzătorii unui război sângeros

Ucraina, Rusia, Europa: pierzătorii unui război sângeros

Dincolo de costul uman teribil, conflictul dintre Rusia și Ucraina a avut, de asemenea, repercusiuni economice profunde, inclusiv asupra Europei.

A accelerat fragmentarea globală și a dat un sentiment de urgență tranziției energetice și securității. Investitorii se confruntă cu un nou model geopolitic, caracterizat prin lanțuri valorice mai scurte, un protecționism sporit și o inflație mai mare.

Ucraina are o economie în ruine. PIB-ul a scăzut cu peste 30% și, având în vedere pagubele continue aduse infrastructurilor critice, costul final al reconstrucției ar putea depăși un trilion de dolari.

Cheltuielile de apărare ale Rusiei au crescut cu 60%, dar veniturile din exportul de petrol și gaze naturale au scăzut cu 40%.  Efortul de război cauzează o deteriorare accentuată a finanțelor publice, deficitele din ultimele luni atingând un nivel record.

Pe lângă exodul bugetar cauzat de război, un „exod al creierelor” și sancțiunile asupra importurilor de tehnologie vor submina serios perspectivele de stimulare a investițiilor și de diversificare a creșterii economice rusești.

În Europa, șocul inițial al aprovizionării cu energie a redus PIB-ul cu 4% și a contribuit la creșterea bruscă a inflației.Europa și-a folosit o mare parte din spațiul fiscal pentru a atenua impactul asupra gospodăriilor și întreprinderilor, dar va trebui să dezvolte un nou mix energetic dacă dorește să mențină competitivitatea internațională a sectoarelor sale energointensive. Și fără gaz rusesc.În acest context, reducerea dependenței de combustibilii fosili – promovată la Bruxelles – aduce a inconștiență.

Un scenariu de coșmar pentru piețele economice și financare este riscul de escaladare într-o confruntare directă a Rusiei cu Europa, o probabilitate care rămâne subestimată.

Aceste convulsii îi fac deosebit de  nervoși pe investitori. Companiile se luptă de un an cu prețuri record de producție, marjele scad, iar consumatorii plătesc din ce în ce mai mult pentru orice produs.

Pe plan politic, războiul a adus o realitate neagră pentru guverne: protestele sociale. Visteria Europei se golește pentru Ucraina, iar cetățenii europeni nu mai vor să strângă cureaua pentru acest efort financiar uriaș. Se așteaptă ca economia zonei euro să crească cu doar 0,7% în acest an.

Pe lângă Ucraina, Rusia și Europa, războiul distruge și piețele emergente, subliniază Boursorama. Cu un acces mult mai limitat la capitalul străin, aproape 60% dintre țările cu venituri mici se vor confrunta cu o problemă gravă de îndatorare, iar multe dintre ele vor fi nevoite să își restructureze datoria externă publică și privată.

Pe termen mai lung, incertitudinea privind prețurile și oferta de energie va necesita o politică monetară mai agresivă, decât de orientările anticipate ale băncilor centrale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
715 afisari

6 COMENTARII

  1. Un cretin mai mare decat acest Jacota nu cred ca exista in Univers.
    Pana si o Amoeba este mai inteligenta decat tine.
    Faci de ras specia umana.

  2. N au inteles tugulanii ca sua si china se bat pt suprematie unde mai atarna si rusia ,restul sunt doar pierzatori si masa de manevra! Slava prostilor!!

  3. UCRAINA ,RUSIA ,EUROPA SUNT CELE CARE AU PIERDUT SI PIERD :OAMENI, ECONOMIC ,FINANCIAR ,CU FIECARE ZI DE RAZBOI ,CEI CARE CASTIGA SUNT CEI CARE AU PROVOCAT ACEASTA NENOROCIRE -AMERICANII.
    DE 70 DE ANI AMERICANII AU GENERAT PESTE 23 DE CONFLICTE ARMATE PENTRU CARE N-AU PLATIT !.

  4. Mda? Nu stiu…
    Romania are cea mai mare crestere economica din lume de 800% in ultimii 3 ani si de 8,5% in ultimul trimest…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger