AcasăPoliticaUcraina primește o ditamai palmă americană

Ucraina primește o ditamai palmă americană

Casa Albă tocmai a avertizat că America este pe cale să rămână fără fonduri pentru a ajuta Ucraina până la sfârșitul anului

Casa Albă tocmai a avertizat că  America este pe cale să rămână fără fonduri pentru a ajuta Ucraina până la sfârșitul anului. Un eșec al Congresului de a aproba un nou sprijin ar „îngenunchea” Kievul.

Alerta lansată de Shalanda Young, directorul de buget al Casei Albe, într-o scrisoare adresată luni liderilor Congresului, a reprezentat cea mai specifică evaluare de până acum a diminuării sprijinului financiar și militar al Washingtonului pentru Ucraina.

„Fără o acțiune a Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziționa mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane”, le-a scris Young liderilor politici din ambele partide. „Nu mai avem bani – și aproape că nu mai avem timp”.

Potrivit Financiaal Times, solicitarea președintelui Joe Biden de a obține fonduri de urgență în valoare de 106 miliarde de dolari pentru cele mai mari priorități ale sale în materie de politică externă, inclusiv Ucraina, Israel și Indo-Pacific, rămâne în impas la Capitoliu, determinată de opoziția tot mai mare a republicanilor de a ajuta Kievul.

Unii legislatori – în special în Senat, unde sprijinul pentru Ucraina este mai profund – încearcă să negocieze un acord bipartizan care să conțină ajutorul pentru Kiev alături de noi proceduri de imigrare și de azil pentru a reduce numărul de persoane fără documente care ajung în SUA prin granița de sud.

Totuși, chiar dacă se ajunge la un acord în Senat, nu este clar dacă acesta poate trece de Camera condusă de republicani, al cărei nou președinte, Mike Johnson, s-a arătat sceptic față de finanțarea pentru Ucraina.

Pentru Young, „întreruperea fluxului de arme și echipamente americane va îngenunchea Ucraina pe câmpul de luptă, punând în pericol nu numai câștigurile obținute, ci și crescând probabilitatea unor victorii militare rusești”.

„Deja, pachetele noastre de asistență în domeniul securității au devenit mai mici, iar livrările de ajutoare au devenit mai limitate. În timp ce aliații noștri din întreaga lume au făcut un pas înainte pentru a face mai mult, sprijinul SUA este esențial și nu poate fi reprodus de alții”, a adăugat ea.

Avertismentul Casei Albe vine în contextul în care statele membre ale UE se străduiesc să ajungă la Bruxelles la un acord bugetar care ar trimite 50 de miliarde de euro către Ucraina.

De la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022, Congresul SUA a alocat deja 111 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, inclusiv 67 de miliarde de dolari pentru finanțarea achizițiilor militare, 27 de miliarde de dolari pentru asistență economică și civilă și 10 miliarde de dolari pentru ajutor umanitar. Young a precizat că toată această sumă, cu excepția a aproximativ 3% din finanțarea militară, a fost epuizată până la jumătatea lunii noiembrie.

Cele mai rele temeri ale aliaților Kievului par să devină realitate: fără ajutorul administrației Biden, Ucraina nu mai poate să lupte împotriva rușilor – și nici Uniunea Europană nu poate suplini dolarii americani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.395 afisari

8 COMENTARII

  1. In sfirsit, se revine la normal !
    FIECARE SA-SI DUCA RAZBOAIELE DACA AU BANI SI SINGE DE VARSAT !

  2. A INTARCAT BALAIA !!, CIRCUL S-A TERMINAT !!,UCRAINA A PUS-O DE MAMALIGA CU HRISCA !,zelinsky valea pana mai ai unde !.

  3. Bey Zelenski bey! Gata a ajuns piesa la sfarsit. Acum tara aia de ramatori betivi a pierdut 1/3 din teritoriu si 90 % din industrie. Chiar credeai ca poti invinge Rusia? Nu stiu daca si NATO poate face asta.

  4. Operațiunea Z merge până la capăt cu, sau fără sprijin NATO -SUA pentru Ucraina. Armata ucraineană a fost înfrântă(Larry Jonson, analist CIA, 23 mart.2022). Acum au mai rămas o armată de bunici cum s-au autodenumit militarii ucraineni acum de câteva luni.

  5. Serios? Doar era de asteptat ca asa se va intampla ,americanii au mai repetat asemena actiuni si cu acelasi sfarsit?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger