AcasăPoliticaUcraina poate să facă mai mult cu mai puțin. O strategie pentru...

Ucraina poate să facă mai mult cu mai puțin. O strategie pentru a supraviețui Rusiei

Ucraina trebuie să ajusteze modul în care gândește războiul, înlocuind confruntarea frontală cu forțele rusești cu o abordare asimetrică, de tip gherilă

Rusia deține mai multe avantaje: o populație mai mare, o capacitate industrială mai mare și o apărare bine pregătită în Donbas, Herson și, mai ales, în Crimeea. Având în vedere oboseala susținătorilor săi occidentali și inconsecvența sprijinului lor material, acesta este un tip de război pe care Ucraina pur și simplu nu îl poate câștiga.

Kievul are nevoie de o nouă abordare. O strategie mai bună ar economisi utilizarea forțelor ucrainene și ar conserva materialul limitat pe care acestea îl primesc de la Statele Unite și partenerii europeni.

Tactici de gherilă

Ucraina trebuie să ajusteze modul în care se organizează, se echipează și gândește războiul, înlocuind confruntarea frontală cu forțele rusești cu o abordare asimetrică, de tip gherilă, notează Foreign Affairs. Înseamnă o  pivotare către războiul neconvențional.

Să găsească acum o modalitate de a face mai mult cu mai puțin, evitând bătăliile de uzură, conservând forța de muncă și echipamentele pentru a putea răspunde la condițiile în schimbare. Înfrângerea Rusiei va necesita organizarea forțelor ucrainene pentru a duce un război mai lung, de epuizare, folosind tactici asimetrice de gherilă.

O armată ucraineană reorganizată ar fi structurată în jurul unor grupuri mici, independente, mai degrabă decât în jurul unor brigăzi mari. Aceste forțe neregulate ar fi distribuite pe întreg teritoriul țării, în loc să fie concentrate în una sau două zone centrale. Sprijinite de serviciile de informații ucrainene și occidentale, grupurile ar identifica și ar ataca țintele rusești vulnerabile înainte de a se pierde în în teren – unde ar fi dificil pentru forțele rusești să le vizeze – pentru a limita pierderile de personal și echipamente.

Adversar slab vs adversar puternic

Războiul asimetric este o strategie dovedită pentru ca un adversar mai slab să învingă treptat un adversar mai puternic. Cel puțin, îi dă timp părții mai slabe să se reconstituie și să reziste în așteptarea unor condiții politice sau operaționale mai favorabile, cum ar fi un sprijin internațional mai larg sau tulburări interne în statul mai puternic.

Scopul nu este de a apăra fiecare bucată de teren până la ultimul om. În schimb, pe măsură ce trupele rusești cuceresc și ocupă teritoriu, ucrainenii vor folosi tactici de atac pentru a lovi liniile lor de aprovizionare și pozițiile slab ținute. În logica unei campanii neregulate, cu cât armata rusă pătrunde mai adânc pe teritoriul Ucrainei, cu atât va fi mai vulnerabilă la ambuscadele și raidurile ucrainene.

Într-un război de epuizare, Ucraina ar trebui să fie dispusă să cedeze temporar o parte din teritoriu pentru a-și păstra forțele și a câștiga timp. Dar, pe măsură de rușii avansează,  poate folosi  împotriva lor arme distribuite printre echipele de infiltrare și gherilă.

Va fi o pastilă amară pentru soldații ucraineni, însă obiectivele lor actuale sunt de neatins cât timp Putin rămâne la putere. Kievul, prin urmare, nu are altă opțiune decât să se schimbe.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
291 afisari

2 COMENTARII

  1. rusii unde ocupa fac deratizare generala…asa ca lupta de guerila nu merge în conditiile ukrainei ,nu are o geografie buna la asa lupte….mai studiaza….

  2. Deci retragerea armatei ukrainiene va fi doar o tactica de gherila si nu o infrangere dureroasa. Mi-a placut faza cu retragerea grupei de gherila in teritoriul tarii spre a nu fi urmarita si distrusa de rusi, e tare de tot. Se poate retrage gherila in caz de nevoie pana la Berlin?
    Neputinta da aripi noi imaginatiei bolnave si scuzelor idioate, produse ale propagandei occidentale.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger