Inițial, Ucraina a deținut avantajul în războiul dronelor, adaptând tehnologii comerciale și introducând noi arme pentru a ține forțele rusești pe picior greșit. Dar Rusia și-a ajustat strategia, iar conflictul se îndreaptă acum în favoarea sa.
Moscova și-a mutat industria de apărare pe picior de război, iar cheltuielile militare actuale sunt de peste două ori mai mari decât cele de dinainte de război. De asemenea, a lansat mii de drone – inclusiv modelul Shahed, de concepție iraniană, asamblat acum atât în Iran, cât și în Rusia – cu noi capacități pentru a ținti sistemele costisitoare furnizate de Occident în Ucraina.
Potrivit Foreign Affairs, Ucraina și aliații săi vor trebui nu doar să crească producția de apărare, ci și să investească în dezvoltarea și extinderea tehnologiilor care pot contracara noile drone formidabile ale Rusiei.
Forțele rusești au copiat multe dintre tacticile pe care Ucraina le-a inițiat în timpul verii, inclusiv desfășurarea unor atacuri coordonate de amploare, utilizând mai multe tipuri de drone. În primul rând, dronele de informații, supraveghere și recunoaștere plutesc la înălțime deasupra solului pentru a gestiona câmpul de luptă și a identifica țintele de la distanță.
De la sfârșitul anului 2022, Rusia a folosit o combinație de două drone de producție internă, Orlan-10 (o dronă de supraveghere) și Lancet (o dronă de atac), pentru a distruge totul, de la sisteme de artilerie de mare valoare la avioane de luptă și tancuri.
În același timp în care echipa Orlan-Lancet a devenit decisivă în luptă, capacitățile superioare de război electronic ale Rusiei îi permit să bruieze și să falsifice semnalele dintre dronele ucrainene și piloții acestora. Dacă Ucraina vrea să neutralizeze dronele rusești, forțele sale vor avea nevoie de aceleași capacități.
Majoritatea armelor furnizate de Occident s-au descurcat prost în fața sistemelor antiaeriene și a atacurilor electronice ale Rusiei. Atunci când rachetele și dronele de atac sunt îndreptate spre locații rusești, sunt adesea bruiate sau doborâte.
Armele americane, în special, pot fi adesea zădărnicite prin bruiajul GPS. Un număr mic de avioane de luptă F-16 urmează să ajungă în Ucraina la sfârșitul acestui an și ar trebui să se apuce rapid de treabă pentru a ținti propriile avioane ale Rusiei, care în prezent devastează apărarea ucraineană cu bombe ghidate.
Dar nu este clar cum se vor descurca chiar și F-16 în mijlocul războiului electronic activ și împotriva rachetelor cu rază lungă de acțiune desfășurate de avioanele rusești.
Oficialii ucraineni estimează că Rusia poate produce sau achiziționa în prezent aproximativ 100.000 de drone pe lună, în timp ce Ucraina poate produce doar jumătate din această cantitate. Sancțiunile internaționale nu au oprit nici alte tipuri de producție militară rusă.
De asemenea, companiile rusești produc muniții mult mai ieftine decât omologii lor occidentali. Un proiectil de artilerie de 152 de milimetri costă aproximativ 600 de dolari pentru a fi produs în Rusia, în timp ce un proiectil de 155 de milimetri costă de până la zece ori mai mult pentru a fi produs în Occident. Acest dezavantaj economic va fi greu de depășit de aliații Ucrainei.
Între timp, atât în Europa, cât și în Statele Unite, se instalează oboseala războiului, iar sprijinul pentru Ucraina începe să cedeze. Scăderea ajutorului financiar și militar din partea Occidentului ar putea transforma impasul fragil al conflictului într-o deschidere pentru Rusia.
Rusia dispune de suficiente stocuri de muniție și linii de producție pentru a continua lupta cel puțin încă un an; Ucraina va trebui să asigure aprovizionarea suplimentară cu muniție occidentală dacă vrea să planifice atât de departe în viitor.
Putin mizează pe faptul că diviziunile interne și atenția divizată vor îndepărta capitalele occidentale de la lupta ucrainenilor pentru supraviețuire, în timp ce conflictul intră într-o nouă fază dificilă. Doar prin neutralizarea avantajelor pe care Rusia le-a obținut, Ucraina și aliații săi îi pot dovedi că se înșeală.