AcasăPoliticaUcraina nu mai poate să poruncească, Occidentul nu mai execută

Ucraina nu mai poate să poruncească, Occidentul nu mai execută

S-a întâmplat inevitabilul: Volodimir Zelenski le-a bătut obrazul aliaților occidentali pe motiv că Ucraina nu a primit o invitație oficială de a se alătura NATO. O formă de reproș vădit, dar se joacă cu focul.

SUA și UE s au cam săturat de pretențiile unui Zelenski care nu știe decât să bată din picior

Vizibil deranjat, Jake Sullivan, consilierul pentru securiate națională al SUA, a reacționat imediat: „Statele Unite ale Americii au făcut un pas înainte pentru a se asigura că bravii soldați ucraineni au muniție, apărare aeriană, infanterie, vehicule de luptă, echipament de deminare.(…) Poporul american merită un anumit grad de recunoștință”. Când colo, ingratitudinea Ucrainei a umbrit summitul NATO de săptămâna trecută de la Vilnius, Lituania.

Într-un fel, este surprinzător că exasperarea occidentală față de Kiev nu a ieșit mult mai mult la suprafață, notează Politico. În urmă cu un an, diplomații occidentali erau iritați și spuneau că președintele ucrainean ar trebui să își diminueze cererile, altfel riscă să declanșeze o reacție publică și politică negativă. L-au acuzat că își hărțuiește aliații prin pledoaria sa stridentă pentru un război economic tot mai mare împotriva Rusiei.

A merge încet a fost un imperativ pentru multe guverne europene aflate în dificultate economică. Iar acestea au primit puțină înțelegere din partea unui Kiev nerăbdător – doar mai multe solicitări de armament și bani –  și acuzații de slăbiciune.

Însuși Joe Biden a ajuns să-și piardă cumpătul cu Zelenski care acum vrea și călare, și pe jos: o Ucraină musai intrată în NATO – și, de ce nu, în Uniunea Europeană. Aderarea Ucrainei la alianță în acest moment ar arunca toate țările NATO direct în conflict cu Rusia lui Putin.Frustrarea occidentală nu poate decât să crească.

Aliații deja trimit semnale de respingere pentru Kiev. Ideea este că vremea în care executau toate poruncile lui Zelenski – meșter în lobby – se apropie de sfârșit. Nici SUA, nici UE nu sunt cămară, visterie și depozit de arme pentru Ucraina.

Din perspectiva ucrainenilor, criticile occidentale sunt nejustificate – la urma urmei, nu luptă ei nu doar pentru independență și suveranitate, ci drept campioni ai libertății într-o competiție globală maniheistă între autocrație și democrație? În plus, guvernele occidentale sunt prea fixate pe interesele lor naționale înguste. Dar tocmai aceste guverne fac eforturi pentru ca Ucraina să nu devină o anexă rusească, cum a fost în trecut.

Pentru Zelenski, scopul războiului este clar – victoria totală, refacerea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea. Negocierile ar putea pune capăt luptelor, dar nu pot exista condiții rusești, iar termenii păcii vor fi dictați de un Kiev triumfător. Fantezii.

Dar Occidentul s-ar mulțumi cu o victorie parțială – poate că Rusia va păstra Crimeea și părți din Donbas. Victoria totală poate veni cu adevărat doar dacă armata ucraineană îi scoate afară pe ruși – iar acest lucru pur și simplu nu se întâmplă.

Nepotrivirea dintre retorică și acțiune îi macină pe oficialii ucraineni și le sporește teama că Occidentul va încerca, în cele din urmă, să le impună un acord. Numai că acest Occident își va pierde răbdarea și va decide în cele din urmă că războiul nu poate fi câștigat în toate condițiile Kievului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.678 afisari

9 COMENTARII

  1. …si’atunci unde este câștigătorul acestui meci?
    dar care va fi numele următorului virus?
    sau,…unde vor ajunge prețurile?…undeva.

  2. O companie de puscasi, cca. 100 de militari, poate trage intr-o zi un vagoan de cartuse. Daca le au. Si daca le au, cu siguranta ca de frica le trag. Acum un timp in urma vedeam cum un ucrainean tragea din transee pe deasupra capului rafale absolut fara niciun rost. Asa ca niciodata munitia si armamentul trimis in Ucraina nu vor fi destule. Asa a fost si cu mercenarii rusi. Niciodata nu au avut munitie destula. Aceasta deoarece o risipeau. Si fata de cererile lui Prigojin, privind munitian pe care ei o risipeau, am vazut altadata cum un militar rus, dintr-o transee a fost ucis de ucraineni ca nu mai avea munitie. Asa ca in mod sigur, niciodata Ucraina nu va avea destula munitie si armament.
    Sa le trimita Germania tancuri Leopard ca sa aiba rusii cu ce se antrena, ca am inteles ca armele antitanc rusesti nu numai ca le penetreaza dar le si stapung dintr-o parte in alta. Sa vedem cum vor se vor comporta cele americane.

  3. Jeluiensky trage pe nas și execută ce-i spune mafia khazară. Acum s-a întors treaba. Oricum demonocrații nu pot intra în alegeri cu așa o tinichea de coadă. Chestiile interesante urmează.

  4. Ce nu intelege piticu porno??? Ca nimeni nu este invitat in randurile nato care este intr-un razboi!!

    • Interesați-vă: cine a pornit războiul? Și cine vrea să-l facă iar ”război hibrid”, ca să fie motive ca Ucraina să nu intre în veci în NATO? Știți, vorbiți aiurea – adică Ucraina are vina și nu înțelege!… Ce e de înțeles aici? Că lupți până la ultimul? Și de ce?…

  5. TUPEUL ACESTUI COMEDIANT ZURBAGIU -ZELINSKY A ATINS COTE DE NEIMAGINAT,OBRAZNICIA ACESTUI ZELINSKY ARE IN SPATE DEDESUBTURILE CONFLICTULUI SI MOMELILE CU CARE A FOST ATRASA UCRAINA IN CONFLICTUL CU RUSIA. CINISMUL AMERICANILOR ESTE RECUNOSCUT IN MATERIE DE GENERREA CONFLICTELOR SI MODUL DE GESTIONARE A CRIZELOR PROVOCATE.
    EXPERIMENTUL AMERICAN BAZAT PE CARNEA DE TUN UCRAINEANA A PUS IN EVIDENTA CAPABILITATEA ORGANIZATORICA A NATO BAZATA PE HAU -HAU !, A GOLIT CAZARMILE AMERICANE DE FIARE VECHI !,AU TESTAT CAPABILITATEA RUSILOR DE RASPUNS LA UN ATAC CLASIC,AU VERIFICAT CARE SUNT ALIATII SI CARE INTORC SPATELE LA PRIMUL GLONT.
    RAZBOIUL DIN UCRAINA A FOST DECONTAT CU INFLATIA PE CARE O SUPORTA FIECARE EUROPEAN SI CADEREA UNOR BANCI CARE AU INTINS COARDA.

  6. Eu prima data n-am inteles de ce toate tarile G7se implica contra Rusiei-e vorba de iesirea rusilor din petro-dolari/Dar sunt si alte tari care fac asta cel mai vizibil arabii chinezii si indienii.Deci nu merge sa-i bagi petoti in razboi trebuie o rezolvare diplomatica intre cele doua grupuri

  7. Limbricul drogat nazist Jeglensky v a fii exterminat de ucraineni sau de serviciile criminali drogati amerllocci ,trage pe nas se vede clar de obicei cu nara dreapta ,razboiul este ca si cistigat de Rusia iar occidentul la munca sa plateasca averile si banii limbricului Jeglensky

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger