AcasăPoliticaUcraina nu este un David democratic împotriva neoimperialistului Goliat al Rusiei

Ucraina nu este un David democratic împotriva neoimperialistului Goliat al Rusiei

Un război ce poate continua la nesfârșit nu poate avantaja decât marile puteri

Mulți s-au întrebat de ce Sudul Global nu a fost un aliat mai ferm al coaliției conduse de SUA care sprijină Ucraina împotriva Rusiei. Mai mult, de ce consideră unii că este vorba de un „război american pentru totdeauna” sau de o dispută în esență europeană ce are prea puțin de-a face cu ei?

Mai multe evenimente din jurul săptămânii Adunării Generale a ONU au oferit claritate, pe măsură ce miturile narațiunii în alb și negru care prezintă Kievul ca un David democratic împotriva Goliat-ului neoimperialist al Moscovei încep să se evapore, subliniază The National.

În primul rând, există multe provocări copleșitoare cu care se confruntă țările în curs de dezvoltare. Dar, așa cum a recunoscut  la Națiunile Unite ministrul britanic de externe James Cleverly, omologii săi din sudul lumii au adesea impresia că tot ce aud de la liderii G7 este „Ucraina, Ucraina, Ucraina”.

„Sunt în stare să ne cheme la război”, a spus președintele Columbiei, Gustav Petro,  referindu-se la aliații maximaliști ai lui Joe  Biden din Europa și America de Nord. „Ei cheamă oamenii să meargă pe câmpurile de luptă, dar uită că țările noastre au fost invadate de mai multe ori de aceiași oameni care acum vorbesc despre lupta împotriva invaziilor. Ei au uitat că pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă toate războaiele trebuie să ia sfârșit.”

Petro a sintetizat un punct de vedere din ce în ce mai răspândit.  Dacă rușii și ucrainenii continuă se se omoare între ei, de ce trebuie să tragă ponoasele cei care nu susțin nici linia Occidentului, nici cea a Kremlinului?

Lozincile “Slava Ucraina” și Rusia “trebuie învinsă” nu mai au rezonanță decât la Washington și la Bruxelles. Nu ar fi mai bine ca Occidentul să caute cauzele invaziei Ucrainei – de pildă extinderea NATO spre est? Poate că acest război ar fi putut fi evitat până la urmă.

Încă din 1997, politologul american George Kennan a avertizat că „extinderea NATO ar fi cea mai fatală eroare a Statelor Unite din întreaga epocă de după Războiul Rece”.

Asta nu înseamnă că Vladimir Putin e un porumbel al păcii. Dar același Occident a făcut afaceri cu el – și putea să-l lovească acolo unde îl doare mai rău – la buzunar – înainte de „operațiunea specială”.

Joe Biden s-a pozat cu Volodimir Zelenski, precum un protector al unui năpăstuit de soartă. Și a descris războiul ca o luptă a democrației cu autocratismul. Însă discursul David vs Goliat stârnește iritare chiar în America.

„Ucraina este una dintre cele mai corupte țări de pe planetă, poate a doua după Rusia”, a spus senatorul republican Rand Paul.

„Unii spun că războiul din Ucraina este o luptă pentru a salva democrația. Dar cei care spun asta trebuie să fie sinceri cu ei înșiși”.

Un conflict ce poate continua la nesfârșit  nu poate avantaja decât marile puteri. Geopolitica este condusă de aceste puteri, în timp ce restul lumii o suportă tot mai greu.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
916 afisari

3 COMENTARII

  1. Articol scris de unul care plimbă trotineta și în capul lui crede că salvează planeta.
    De ce SUA și ceilalți aliați au ajutat URSS-ul lui Stalin când luptau împotriva lui Hitler?

  2. Ca sa nu fie invinsi de Germania, ca asa era mersul razboiului, nu prea previzibil a fi castigat de Anglia de una singura. Informati-va si ce a insemnat China in al doilea razboi mondial. La un american mort au murit 2 englezi, 3 francezi, 7 nemti, 22 japonezi, 78 rusi si peste 100 de chinezi. Daca stiti sa scrieti atunci stiti sa si cititi. Problema este sa vreti sa aflati.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger