AcasăPoliticaUcraina nu are o cale realistă pentru a învinge Rusia

Ucraina nu are o cale realistă pentru a învinge Rusia

Cu tot spijinul Occidentului, Kievul nu are prea multe șanse de izbândă

Nu există nicio cale rațională către o victorie militară pentru Ucraina. Cu cât mai mult timp Kievul și Washingtonul ignoră această realitate dureroasă, cu atât mai mari vor fi pagubele care vor fi provocate inutil poporului ucrainean.

Sunt afirmațiile lui Daniel L. Davis, fost locotenent-colonel în armata americană, care a fost trimis de patru ori în zone de luptă. O analiză lucidă. Pe de altă parte, aliații președintelui Volodimir Zelenski se întrec în promisiuni fără un rezultat concret. Sigur, Vladimir Putin le cunoaște slăbiciunile.

Oficialii de la Kiev își pun speranțele în achiziționarea de echipamente militare occidentale de înaltă calitate. Săptămâna trecută, administrația Biden a anunțat că solicită 24 de miliarde de dolari suplimentari pentru Ucraina, din care o mare parte ar urma să fie destinată furnizării de arme și muniții noi.

Alții indică disponibilitatea Americii de a furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei în viitorul relativ apropiat ca fiind încă o dovadă că lucrurile se vor schimba.Impresia unor analiști este că, odată ce armata ucraineană va deține un anumit număr de arme moderne și o parte suficientă din forțele sale va urma instrucție avansată de pregătire NATO, va fi capabilă să egaleze și apoi să învingă Rusia.

Din păcate, aceste convingeri expun o lipsă de înțelegere a modului în care se poartă și se câștigă războialele. Rusia nu a lansat pe frontul ucrainean nicio armă de elită din arsenalul său, precum avioanele de luptă de ultimă generație. Nu are de ce să o facă, de vreme de acest război devine unul de tranșee, fortificații  și sute de kilometri de mine amplasate.

În acest context, rolul luptătorilor F-16 poate să devină inutil. Problema nu mai este legată de echipamente. Nici măcar nu mai este vorba de pregătire, fie ea bună sau rea. Cea mai importantă componentă a potențialului armatei ucrainene de a purta un război este resursa umană.

Potrivit unor scurgeri de informații americane, până în aprilie, armata Ucrainei a pierdut aproximativ 130.000 de morți și răniți. Numărul a crescut probabil vertiginos de la lansarea ofensivei din 5 iunie. Deosebit de dăunătoare a fost pierderea celor mai experimentate trupe ale sale, antrenate de NATO.

Va fi din ce în ce mai dificil să se înlocuiască pierderile de o asemenea amploare. Au mai rămas tot mai puțini bărbați ucraineni care să se mobilizeze. Având în vedere pierderile deja suferite în aproape un an și jumătate de lupte de mare intensitate – și eșecul actualei ofensive de a îndeplini chiar și obiectivele intermediare – există foarte puține șanse ca Ucraina să poată construi o nouă capacitate ofensivă în viitorul apropiat. Occidentul trebuie să spună că i-a dat o șansă de a-și lansa ofensiva și de a vedea dacă aceasta poate funcționa sau nu.

Se dovedește că Uniunea Europeană, cu obișnuitele dezacorduri și o lipsă cronică de eficiență, nu poate susține Ucraina pe termen lung. Statele Unite au contribuit cu mult peste 100 de miliarde de dolari și au trimis mii de vehicule blindate,  obuze, rachete și un sprijin semnificativ din partea serviciilor de informații. Acum este necesar să recunoască un eșec: acest nivel remarcabil de investiții nu pare eficient.

author avatar
Radu Jacotă Redactor